自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我奶奶每月都收2萬3千,但佢比個單位我倆公婆住連伙食(住不同層數),未有小朋友不包工人姐姐費用,老公負責,我唔會出聲

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔知你地2公婆揾幾多,好難比意見

水晶宮

大豬既老婆 發表於 17-4-23 16:43
我自己都唔算基層,我小朋友都係讀緊$6000一個月幼稚園(半日)。
我奶奶負責買送,我無限定距一個月用幾 ...

吾係卦$5000買餸,可用三個月甘好駛。

水晶宮

mother904 發表於 17-4-24 07:59
樓主話: 「其實主要都係工人姐姐湊既,
因為之前諗住奶奶對工人姐姐多啲,
所以叫佢出糧比姐姐等姐姐聽奶 ...

甘二萬包埋俾佢成家人住同食和工人姐姐费用。基本上樓主都只係交小朋友學費和自已費用。水电煤管理費都係99包了。其實如包住包食和工人費用,$12000家用樓主同老公係超值了,如果佢搬出去住,一定吾只這個數了。而加要俾二萬家用,如負擔到都係合理。

伯爵府

HLDMaMa 發表於 17-5-6 09:35
吾係卦$5000買餸,可用三個月甘好駛。

你可能睇漏左,$5000係現金。因為多數去超市買野所以用八達通比較多(自動增值),一個月我奶奶大概增值$2800-$3000左右連交通費。

反正計埋大概$5000一個月買送買日用品咁囉。

大宅

未有工人未湊b都已經俾$12000
咁佢而家開你$20000都好正常
只可以話你地開咗個頭
不過如果係同99住,慳咗租咁咪算囉

首頁

尾頁

跳至