自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

SaBB 發表於 17-11-18 18:17
我唸、社會有些人只求安定、安隱生活、一唸人地要供樓就只會唸到好慘好辛苦。問題係睇吾到供樓都可以很輕 ...

有啲人個腦轉唔倒的,辛苦儲到錢, full pay 買一層自住樓,仲好自豪地表示自己冇爭銀行錢

侯爵府

無話可說 發表於 17-11-18 23:16
唔記得晒喇!你想知我住邊咩 我拉叔係九龍

吾係呀、我只係記得你分享過話住屯門姐
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

侯爵府

無話可說 發表於 17-11-18 23:17
賣左出去就賺,自住無賺既! 賣左就真係訓街囉 人生得一次機會排屋咋,除非離婚啦
...

其實唸唸下我都明白你既意思、只想一家開開心心安安樂樂、簡簡單單咁生活姐、吾一定買樓、住公屋都可以好幸福麻、你令我唸起我屋企牆上有幅圖,上面寫著'屋由磚建造,家由愛建成'
搵得少但迫自己去買樓當然辛苦啦,但有少少條件既去買樓都係輕鬆的,社會上有不同階層,無話住咩地方就一定慘或一定好幸福、係心態及能力既問題多

象牙宮

回覆樓主:

一日唔賣走,其實一日都無賺到多錢,係去唔到市價,只係賺左住啫! 如果想留錢留屋比下一代又唔同,但我自己唔會咁做! 至於維修費,當要我以前住果度咁,每戶比70000,都死啦,唔買就政府比呢幾萬,買左就要自己比,咁我唔買仲好囉! 我只係安於生活舒服,唔想再捱啫,已經好辛苦捱到上公屋! 其實作為公屋主戶,我都好反對政府賣公屋!

男爵府

回覆樓主

睇完呢個post , 深深覺得一樣野 ,原來真係「性格決定命運」

首頁

尾頁

跳至