自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

hp_momusu 發表於 19-4-2 01:32
回覆 Forgetmenot999 的帖子

針唔拮到肉唔知痛,當你已經準備簽臨時買賣合約,然後細佬同弟婦態度好老馮咁 ...

咁只可以怪自己老公無能力買樓,要6299借,講真,啲錢係6299,佢借俾邊個都得

水晶宮

hp_momusu 發表於 19-4-2 02:08
多謝大家聽我呻!我都明要俾面老人家,所以咁多年黎我次次都話唔出席,但我每一次都有出席架😅只不 ...

有時做人真的不可以隨心所慾的做事,要顧及很多人情世故,希望樓主吃飯當天能夠放鬆心情,有一頓開開心心的飯聚。

伯爵府

樓主,我明你,同你一樣有對偏心的9962,有很多不公平的事,不單只是講錢。其實最攪事的是9962, 犠牲大仔,仲要受委屈的一方冇野和好。神又係佢地,鬼又係佢地。最唔識做人父母就係呢款,父母偏心處理不當令到後代不和不是冇原因。

學會放下    發表於 19-4-3 02:29

大宅

lilysun123 發表於 19-4-2 17:09
樓主你個人太老實,我會求其hea 答話吾識。

我都覺得,因為你認真
大時大節食飯一定會出席,唔想老人家失望,更加唔好俾人入
做自己本分,家庭夫妻關係先最重要

男爵府

好媽媽勳章

hp_momusu 發表於 19-4-2 00:56
我同我老公細佬老婆唔岩,但我老公同奶奶成日都迫我話做大嫂要大方啲,但我真係大方唔落,中面發生過太多大 ...

樓主要明白無人老馮借錢幫你地
人大左成左家系要靠自己
借人唔見得光彩
另一方面我都會唔開心
根本就唔應該幫,兩個都系自己仔
幫是但一個都會偏心唔公平
我會嬲99偏心唔識做呢點但未至於唔出席活動
至於弟婦唔啱傾就當透明
我自己都系甘做同枱唔會有交流同眼神接觸

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Cathy1121 發表於 19-4-2 02:03
所以生一個,完全不用想公平與否!
生多幾個,只是兒時大家有伴,一起成長,大過結婚後,已經疏離,邊到 ...

咁都仲有既,雖然我d 姑奶都煩煩地,但有野都會幫手 ...

男爵府

hp_momusu 發表於 19-4-2 01:03
回覆 yokulami 的帖子

我都想當佢透明,但我奶奶成日都想成家人開開心心,食飯時硬係要迫我地同對方講野, ...

傾計有得迫?

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

明白樓主感受,BK 好多jm出名大方得體,賢良淑德,佢哋唔明都好正常

男爵府

hp_momusu 發表於 19-4-2 01:32
回覆 Forgetmenot999 的帖子

針唔拮到肉唔知痛,當你已經準備簽臨時買賣合約,然後細佬同弟婦態度好老馮咁 ...

明白你感受。有這種感覺好自然。一齊食飯其實無咩曬。但可否叫奶奶唔好迫大家講太野嗎?

男爵府

希望您快快上到車
我同你一樣。又係簽臨約前6299轉軚留返錢比個沒家用比嘅大佬 仲要舊錢係多一倍 我地唯有揀間平D

睇返轉頭好彩冇靠佢地 現在係碼有say 唔係99你話帶人上黎就上黎 前排仲話想搬來住喎 我c6即話當年三房都係貴幾十萬咋 可惜唔夠錢買

大宅

Nicole-hui88 發表於 19-4-2 23:33
明白樓主感受,BK 好多jm出名大方得體,賢良淑德,佢哋唔明都好正常
...

我都係甘話,我都明白事主感受。唔係一日既事會甘唔鐘意對方。一定係日積月累既。開心係自己 無謂強迫自己做唔開心既事,我理人感受 邊個理我感受,成日講大嫂要得體,甘做細既唔識咩叫禮讓同尊重咩。超⋯⋯

別墅

KILW 發表於 19-4-2 02:10
錢係6299嘅,佢一日未比你,佢都可以收返,佢因咩原因比邊個你控制唔到,你嬲嘅原因之一係舊肥豬肉去到咀邊 ...

hahahah... 好宮心計呀,不過我鐘意!! 講得好有道理....!! 既然冇首期... 遺產都一定要分一份!!!!

大宅

好媽媽勳章

如果真係好難受,我會選擇唔去,直接表明自己立場,大家也有自由!

大宅

2018復活節勳章

hp_momusu 發表於 19-4-2 02:08
多謝大家聽我呻!我都明要俾面老人家,所以咁多年黎我次次都話唔出席,但我每一次都有出席架😅只不 ...

嘩 我絕對明白你.......因為我都同你既處境一樣.......

男爵府

fa_chan 發表於 19-4-2 08:39
明白你感受,朋友的大伯和阿嫂係專業人仕,搵到$,99反而會幫佢地上車(比左成7成),買車位等。而朋友和 ...

哩個 case 都發生係我家,
父母願 full pay 買樓每個子女,
但有個搵錢唔叻 ge,
問親借錢買樓或投資都唔比,
有前境個 d 再借買第二層都得,
咁睇唔過眼個 d 咪世仇兼面左左
我老母永冇雪中送炭,
但懂錦上添花,
最後結果是:
幫過手買樓個 d 都係有怨言,
亦有加按再加按洗晒 d 錢旅行風花雪月,
冇幫個個二度破產,
所以父母幫仔女都要他們爭氣,
個個幫,但冇受惠的後果係可以好恐怖

大宅

yokulami 發表於 19-4-2 00:58
弟婦啫,當佢透明得唔得?

冇錯,當透明啦!好似我個妹同我弟婦超唔妥,年年過年食飯都當對方透明,如是這過咗十幾年。你可以照去,但全程唔出聲作無聲抗議。冇謂為咗d無謂人傷夫婦感情。

子爵府

點解最大永遠要做大方果個?

有時d野唔係自私,妯娌一家已受99既恩惠而樓主一家乜都冇,好難做到對對方大方,會令到自己心理不平衡.

不過,99和樓主老公係最錯果個。99應該對所有仔女公平,咁樣做會好影響兄弟姊妹之間既感情。而樓主既老公點解當日唔爭取個首期平分?

公爵府

hp_momusu 發表於 19-4-2 00:56
我同我老公細佬老婆唔岩,但我老公同奶奶成日都迫我話做大嫂要大方啲,但我真係大方唔落,中面發生過太多大 ...

奶奶啲嘢咪好有佢講你有你做囉!
你唔係動物嚟㗎嘛, 你唔係一定要聽你指揮㗎嘛

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

其實6299借咗幾多錢畀弟婦同叔仔?

珍珠宮

2023年兔年勳章

hp_momusu 發表於 19-4-2 01:22
回覆 vlnz 的帖子

佢地個原因係話細佬同弟婦無能力,覺得我同我老公儲多幾年錢就會買到,所以最後借俾佢地 ...

留毛

首頁

尾頁

跳至