時事熱話

跳至

首頁

尾頁

別墅

佢地話 撐 政府 有 47 萬 , 點解一個地鐵站 都塞唔到 ?

818 少少地都塞左 3個地鐵站 , 至少 4700 萬啦

男爵府

回覆 肥豬寶B 的帖子

因為有傳媒做勢和被傳媒冷落始終是有分別的。

男爵府

小茂 發表於 19-8-18 22:29
回覆 肥豬寶B 的帖子

因為有傳媒做勢和被傳媒冷落始終是有分別的。

而家班死曱甴又話無警察尼
警察真系咪鬼理班死曱甴啦。
啱啱睇緊RHK32台

男爵府

肥豬寶B 發表於 19-8-18 22:00
佢地話 撐 政府 有 47 萬 , 點解一個地鐵站 都塞唔到 ?

818 少少地都塞左 3個地鐵站 , 至少 4700 萬啦 ...

817- 林鄭計算理論: 即是大約748萬萬人-47.6支持-100萬新移民-有600萬不支持,所以照這種計算方式,有600萬人支持反送中[偷笑][偷笑][偷笑]

複式洋房

cyhin 發表於 19-8-15 00:48
唔去,已亂上加亂,暑假尾聲,可否還一個平靜的星期六,日給小朋友!

對丫 可否還我星期六日
個個星期都咁搞
好討厭

weldrick    發表於 19-8-19 07:31

別墅

依家啲黑衣人成日話自己為左良知,以為自己好偉大,為左正義。但在於好多人黎講,佢哋正正是失去應有既良知!
自以為是,自己得不到既野,就不停用一種破壞社會,影響社會的方法黎實現自己既目的。
香港有7百萬人,其他人想要既生活同你地唔同,點解其他人冇得選擇?一定要跟你地咁做?你地有咩資格可以破壞其他人既生活?你想要既野可以自己去爭取,但若果爭取唔到就唔好用影響人地既方法去達到自己目的,呢種行為叫做「自私」,並不是有良知!
依家啲人自己冇能力就用一種破壞,賴皮既方式去達到目的!仲要覺得自己犯法既行為係情有可源,是一種多麼可怕的思想!

洋房

sinsinbaby 發表於 19-8-18 23:20
依家啲黑衣人成日話自己為左良知,以為自己好偉大,為左正義。但在於好多人黎講,佢哋正正是失去應有既良知 ...

好欣賞你願意打出自己的心聲,而非只係謾罵。
其實我自認為出嚟遊行係為良知,但係我唔覺得自己有任何偉大之處,亦都不認同自己係度破壞社會。
衰啲講句,我覺得呢啲痛楚係社會改革嘅必經之路。雖然我都覺得可能會影響到大家同埋我哋小朋友,但係相信如果最後成功爭取到民主同埋維護我哋自小就有嘅自由,呢啲影響係無可厚非。而我就覺得民主可貴之處在於,即使我哋下一代唔鍾意個政府,都唔使再好似我哋依家咁經歷呢一切,先可以換個政府。小朋友長大嘅時候亦都可以做自己想做嘅事,發展有興趣的東西。
其實我都唔預計自己會改變任何一位嘅睇法,不過我哋理討論下都幾好吖

別墅

neowing 發表於 19-8-19 02:02
其實我自認為出嚟遊行係為良知,但係我唔覺得自己有任何偉大 ...

即使係失敗了,使香港跌入了一個困境。即使香港人原本擁有既一國兩制也可能因為你們而失去了,你也不在乎?管理一個國家有你地想得那麼的簡單嗎?
打仗也要衡量自己既實力,若果沒有實力,硬要去衝,受苦既係其他人,同埋你自己既小朋友。

香港已經係中國既一部分,呢個冇得否認。香港以前係英國既,就跟英國法律,現在係中國既,就跟中國法律。

況且呢個條例跟本唔係你地想既咁恐怖,佢只係一條普通既條例,好多人都比有心人洗左腦,以為係送中就冇晒民主自由。

別墅

neowing 發表於 19-8-19 02:02
其實我自認為出嚟遊行係為良知,但係我唔覺得自己有任何偉大 ...

請細心看一下何謂引渡條例吧。

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22704719

洋房

sinsinbaby 發表於 19-8-19 10:43
請細心看一下何謂引渡條例吧。

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22704719

我自己咁睇,條例本身唔大問題,我出嚟係因為不信任中國政府,佢想點就點,拘捕莫須有,所以我出嚟

別墅

neowing 發表於 19-8-19 10:51
我自己咁睇,條例本身唔大問題,我出嚟係因為不信任中國政府,佢想點就點,拘捕莫須有,所以我出嚟
...

若沒有看全面而出黎,結果令到其他人受傷或受影響,這是一個無知既行為。

珍珠宮

昨天的遊行,我相信之後又會變質。

珍珠宮

neowing 發表於 19-8-19 10:51
...

有些人出去以為只是支持自由,民主,或者是反條例,佢地唔知自己又會被利用去間接支持要港獨,又來搞破壞。

如果你還相信法治才可行的話,請不要破壞有法治的香港,佢地根本是想趁遊行,作大民意,又要特赦。又間接支持佢地用暴動反政府,之後反共。

香港法治精神呢?後果會是怎樣?大部分香港人想見到嗎?

今天遊行的人,有多少知道佢地支持甚麼?

首頁

尾頁

跳至