自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

黑白豬 發表於 20-7-10 19:38
我小朋友讀某女校,聽講中學部師姐好多都補全科尤其名校果d報成10科,真係好come計
...

你女讀中學就明

而家d 嘢真係好深。我細個都是讀名校,日日放學可以玩,考試就讀書

以前,5年淺讀8科,兩年深讀4 科強的
而家6 年要深讀6-7科,還一定要包人人怕的中文,通識

而家唔同了。為了公開試成績好,校內d 野係超深,搞到好易唔及格,令你更有危機感

子爵府

nicelady2828 發表於 20-7-10 19:35
都要成績入到大學先得ga
而家唔同會考年代啦
我見九華都有公佈成績,港華就真係

無諗過港華個校長咁廢

水晶宮

黑白豬 發表於 20-7-10 19:36
你令我諗起我舊同事,佢父母死慳死抵供佢去外國讀書(野雞,會考炒咗然後去外國),佢話依家咁辛苦做野都 ...
我沒本事送仔女外國讀書,真係留錢比佢哋買樓,減輕下仔女負擔算了。所以本地讀到大學畢業,找份普通收入的工作已ok.

子爵府

nicelady2828 發表於 20-7-10 19:35
都要成績入到大學先得ga
而家唔同會考年代啦
我見九華都有公佈成績,港華就真係

九華d 老師/校長太過食老本,唔谷學生,真心係幾free. 但學習方面,個人認為普通地區名校勁過九/港華好多,搵工又有支援。其他地區名校(如林護)中七大學選科果陣已經有好多老師/舊生的支援,教佢地寫linkedin build cv , 俾information 佢地去搵工,行業資訊等,令學生行少好多冤枉路。

利申:多年前校友。

子爵府

黑白豬 發表於 20-7-10 19:36
你令我諗起我舊同事,佢父母死慳死抵供佢去外國讀書(野雞,會考炒咗然後去外國),佢話依家咁辛苦做野都 ...

咁又係呀!我有朋友,讀書唔叻,家住藍灣半島。佢父母10年前決定將筆錢買層1房藍灣收租(本身好慳果d家長),唔俾錢個仔去外國讀書,要個仔讀ive 工程算(高考炒左),之後佢個仔由ive 升top up degree. 俾學費就加按囉錢出黎。我呢位朋友無mud 大志,返工又無mud 成就,打份普通細公司仔的工,上年減人工入政府做ACO, 繼續hea 就算。不過佢至少有樓,好過好多年青人了。

大宅

Astra00 發表於 20-7-9 15:01
係,最重要知自己小朋友的能力及興趣。
勉強沒幸福,也不要強作比較。大家起跑線及背景不同。正因為人人不 ...

冇錯

伯爵府

回覆樓主:

入到都要讀到.不過入英中是一個踏腳石.日後小朋友上課聽同講都用英文多.對小朋友日後學習影響大.

伯爵府

HL7646 發表於 20-7-11 08:00
咁又係呀!我有朋友,讀書唔叻,家住藍灣半島。佢父母10年前決定將筆錢買層1房藍灣收租(本身好慳果d家長 ...
咁佢父母都醒,知道自己個仔性格,如果當時比錢去外國讀書,樓又無事業又無。

侯爵府

畀面勳章

nicelady2828 發表於 20-7-10 20:34
你女讀中學就明

而家d 嘢真係好深。我細個都是讀名校,日日放學可以玩,考試就讀書

我女現在讀中學,見到課程我眼都凸,佢話可以上網查資料冇問題喎,有時調轉教返我 爸爸仲可以搭嘴傾下,我直頭要反白眼

大宅

回覆樓主:

如果個選擇係小朋友揀的,咁就無悔啦!我有個朋友個囡成績級排十幾,從不睇英文課外書,查字典都覺得辛苦,一樣揀英中,一樣入到名校英中,只要係佢選擇的就得啦!開心事一件

首頁

尾頁

跳至