自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

露比EE 發表於 21-3-7 08:21
我覺得孕婦,產婦係有特權,但偏偏有d人用到盡,結果惹來犯眾憎,世界上總有人無限放大自己既權利,無視自 ...

係,唔知點解別人生仔女變了全世界的仔女

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

覺得上報得遲,記者今次慢左.

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

白d一句,如果係私人機構,佢會咁狼C!再加上家庭崗位歧視! 你地忍囉,唔係點呀!

男爵府

whywhywhywhy 發表於 21-3-7 10:03
係,唔知點解別人生仔女變了全世界的仔女

自己生左仔女,就要全世界就唒佢

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我哋有同事一日4次添,每次一個鐘,攞埋手機入去煲劇 (佢自爆的,話呢d係奶媽特權,連"理由"都諗埋,話煲劇令佢精神放鬆先有奶出)
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

珍珠宮

我同意泵奶用嘅時間唔好太過分,當時我返工前一泵,中午一泵,6點放工再一泵,然後ot 一陣做埋啲手尾回家,雖說辦公室要提供適當時間比人奶媽,但自己要識做,唔好做壞規矩,但見樓上有jm話在個位內泵奶,即使有布遮住我都接受唔到,尤其我辦公室,隔離包圍住男同事,而且經常有野交流,佢哋又會有時講下有味笑話(我不介意),如果比佢哋知我泵奶實口衰衰

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

標題應該係幾百萬未開頭

大宅

唔知樓主係邊個政府機構部門可以容忍同事咁,關於泵奶問題其實幾年出咗guideline,產後一年定兩年(唔關我事,唔肯定),每日有一個鐘offical嘅泵奶時間,我哋老細執得好正,呢幾年眼見好幾位奶媽同事都好自律,就算分兩次泵每次都係35-40分鐘就完成,唔太過份

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

檸檬芝士餅 發表於 21-3-7 13:39
唔知樓主係邊個政府機構部門可以容忍同事咁,關於泵奶問題其實幾年出咗guideline,產後一年定兩年(唔關我事 ...

多謝資訊
我在網上找到

https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/breastfeeding/30031.html

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

TerrynecWong_FB 發表於 21-3-7 02:16
回覆 二小姐 的帖子

你上司知唔知勞工法例員工係可以選擇唔加班。同埋只要書面通知公司。個位上司已經為反 ...

你同你啲Friend去睇吓啦!

https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/breastfeeding/30031.html

大宅

Anpanmama 發表於 21-3-7 14:00
多謝資訊
我在網上找到

唔洗客氣
我都係政府機構工作,所以知道幾年前出咗泵奶呢個guideline
我部門就跟得好足,所以先好奇樓主所屬部門點解可以容忍同事咁過份啫

翡翠宮

檸檬芝士餅 發表於 21-3-7 14:25
唔洗客氣
我都係政府機構工作,所以知道幾年前出咗泵奶呢個guideline
我部門就跟得好足,所以先好奇樓主所 ...

響BK總有正確資訊的

男爵府

檸檬芝士餅 發表於 21-3-7 01:25
我都係政府工,但冇食早餐時間,老細唔比辦公時間內食早餐
唔係話政府工練仙唔洗食,而係開工前食啫,我返 ...

我做過好多政府部門 成日d人返工時間做自己野
te quiero mucho mi amo

男爵府

又上報

https://topick.hket.com/article/2894554/?r=mcsdfb&fbclid=IwAR3Sd54d3V2x7x8BFucW5Zp1sQynnGNmwp26eEuvKee_P3OFzdwrI8ImVQE

翡翠宮

speakertopic 發表於 21-3-7 20:33
又上報

https://topick.hket.com/article/2894554/?r=mcsdfb&fbclid=IwAR3Sd54d3V2x7x8BFucW5Z ...

希望樓主嗰位生完仔有特權,泵奶大哂嘅公僕同事睇到,唔好再利用同事的包容,同濫用家庭崗位歧視嘅金鐘罩

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

我都係在職媽媽,由於工作地點同辦公室隔得比較遠,工作連埋交通時間大約要在外12小時,所以在我復工前,刻意由4小時泵一次奶,延長到6小時泵一次,我會臨返工前在家泵一次,回到公司上、下午各泵一次,每次泵30分鐘,因為工作性質關係,泵緊奶都可以用手機繼續工作,但遇到突然開會同OT都無辦法泵,唔通叫老闆、同事等我咩,有幾次仲係要做完野即飛的士回家泵奶

我唔算係多奶媽媽,如果係多奶媽媽,可能真係要4個鐘就要泵一次,唔泵就有機會發炎,否則,就要取捨減人奶,所以好多在職媽媽都被逼放棄人奶,試下同個位同事傾下,佢係咩情況?如果嚴重影響工作,又唔肯遷就,可以俾指引佢,跟番政府個網頁

首頁

尾頁

跳至