自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Hellomimi112 發表於 22-1-12 22:51
為鬧而鬧既人,唔會想知事實。

所以就算今次講咗公務員冇真正WFH時,D人又開始搬龍門話:公務員WFH真係冇 ...

鬧公務員有WFH啲人好短視,當佢哋返工果陣咪又係要自己做返晒所有嘢,唔通啲嘢會自動解決?政府推WFH都係想減少感染病毒,影響整個社會運作,減少感染人數,自己就減少醫療負擔,一得著,幾重好;當疫情緩和,啲公務員又會整體返工,繼續維持運作,啲人見人鬧自己又鬧

伯爵府

littlehoneymum 發表於 22-1-12 21:55
完全唔贊成公務員Work from Home
有朋友係公務員真係可以WFH
公務員係公僕,點解可以Work from Home又可以 ...

明白你的看法。個人認為WFH只係一個安排,在家是否真正工作都係睇個人修為,各行各業都有WFH但其實去左玩/Hea既人

侯爵府

noodle_noodle 發表於 22-1-12 22:25
99佢地明知我考過好多次都連見嘅機會都無,都成日串我,搵返份政府工好似佢個女咁請假好容易,唔洗個仔有 ...

怪不得咁大怨氣! 自己爭氣d去進修啦

子爵府

littlehoneymum 發表於 22-1-12 23:55
公務員係公僕,點解可以Work from Home又可以 ...

公務員係公僕但唔係奴隸
同私人公司一樣都係有 employment contract ,我地同政府既關係其實同你同老細既關係係一樣架
而且大部分公務員都係有交稅,好多都係交番成個月糧出黎,一樣有為政府開支付出

wfh係老細安排唔係佢地自己無故唔返工,而且個重點係,今次9成人都無wfh,無呀

男爵府

noodle_noodle 發表於 22-1-13 09:12
我費事理佢地,而家都唔過去佢地度,咩都佢個女最叻,佢份工先最辛苦,一放工就走上床瞓覺,我放工俾老闆 ...

照牌面睇,佢個女的確叻過你……

侯爵府

honglong 發表於 22-1-12 22:23
我識得的秘書(PS) 文書助理(CA) 文書主任(CO)助理文書主任(ACO),在不同部門工作,
上次政府要求公務員WFH ...

因為係文職囉

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

littlehoneymum 發表於 22-1-12 23:55

駛鬼你贊成

公爵府

牛年勳章

kl1 發表於 22-1-13 09:53

鬧公務員有WFH啲人好短視,當佢哋返工果陣咪又係要自己做返晒所 ...

認同,公務員WFH後,工作唔會無端端消失,要做嘅野都係佢自己OT做返架喇!點解d人會覺得WFH(即係放完假)後就繼續返工等放工冇野做呢? 真心諗唔明
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

伯爵府

Carol999 發表於 22-1-13 13:10
認同,公務員WFH後,工作唔會無端端消失,要做嘅野都係佢自己OT做返架喇!點解d人會覺得WFH(即係放完假) ...

因為第一次WFH時畀黑媒抹黑晒,啲人又唔會深入去諗。另外,政府要關閉體育館、球場等設施,係唔想疫情擴散,咁唔代表啲員工就唔使返,可能分兩隊人返,負責返場內嘅維修保養同埋睇住個場有無設施壞甚至有無被人破壞。

男爵府

畀面勳章

selinako^^ 發表於 22-1-12 13:26
公務員wfh,真係可以掉去檢測中心幫手喎

有部門有去啦,其實不知就不好講啦

男爵府

政府叫公務員WFH,私人公司亦會跟住做,從而減低街上人流抗疫。究竟公務員在家係唔係工作唔係重點,o係疫情爆得好勁的情況下係要有取捨,影響o左一D非緊急服務都無辦法

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

andy.ma 發表於 22-1-13 13:18
有部門有去啦,其實不知就不好講啦

你岩岩知?

珍珠宮

goo_littlebb 發表於 22-1-12 20:42

我身邊既都係繼續返緊工,市民又比林鄭呃到,喺度散播 ...

子爵府

selinako^^ 發表於 22-1-13 14:09
你岩岩知?

上年疫情一開始已經有啦,圍封佢地係urgent 比人call 返工直踩通宵架,講緊可能本身9點已經返工做緊野,再踩通宵

仲有call center 都有唔同部門既人去幫手,已經持續左年幾

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Robinrobinrobin 發表於 22-1-13 14:57
上年疫情一開始已經有啦,圍封佢地係urgent 比人call 返工直踩通宵架,講緊可能本身9點已經返工做緊野,再 ...

係呀!我公務員朋友都有講,叫其他部門wfh 同事幫手添,但我朋友話冇ot 搵笨 彩佢都傻呀麻

子爵府

selinako^^ 發表於 22-1-13 15:50
係呀!我公務員朋友都有講,叫其他部門wfh 同事幫手添,但我朋友話冇ot 搵笨 彩佢都傻呀麻
...

我唔知你朋友咩部門咩情況,我識果d係老細打到黎就會出去,係無OT架,未補番假比你,唔知幾時有時間比你放咁解

珍珠宮

青青河邊草 發表於 22-1-13 07:40
其實為左可以wfh而考公務員,果啲係咪低職級。講真,公務員officer級係真係多嘢做嘅,即有學位出嚟果啲。 ...

朋友都係7至8點先走,有啲人成日以為公務員未夠鐘已先洗手,一夠鐘就即閃。
佢啲老闆不時做到晚上9點,但上午8點幾已開工,星期六都返埋,好癲。

首頁

尾頁

跳至