自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

CHUIPING 發表於 22-4-10 15:57
除咗食物,你們有每人5日份量嘅paracetamol 同任何舒緩喉嚨痛嘅嘢嗎?
當然希望用不到。(我 ...

我屋企就一直都習慣有個藥箱,一般家庭藥品都會有準備,Tylenol、Advil、cough drops、念慈菴、連花清瘟、同仁堂感冒沖劑…都齊存
其實現在基本冇乜人擔心個病,最嚇人係確診嘅處理方式、方艙嘅衛生環境
今日睇到一個香港人現場報導確診入住會展嘅方艙,理論上已經算係環境好嘅,但佢分享裡面嘅衛生情況惡劣到極點,冇沖涼嘅地方,十幾日吽住係入面,幾千人一齊用嘅臨時廁所…隔住個mon都想嘔,午、晚飯都食唔落,真係十級恐怖。如果可以家居隔離,相信大部分人應該唔會咁擔心

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

cherriesit 發表於 22-4-8 18:17
今朝醒來,朋友圈好多朋友轉發一篇叫「求救」嘅文章,講上海市民搶唔到物資,水深火熱咁,是否真的如是?
...

無收到!
我都無大陸朋友嘅。

子爵府

mizuho 發表於 22-4-10 20:59
我屋企就一直都習慣有個藥箱,一般家庭藥品都會有準備,Tylenol、Advil、cough drops、念慈菴、連花清瘟、 ...

大宅

Rita 發表於 22-4-10 09:53
謝謝JM.

難為香港人踩本地方艙到一個點, 身在福中不知福.

香港方艙絕對比上海好

但撫心自問,係咪真係好到「酒店」咁?人人心目中自己有條線,但身邊朋友例子係,方艙令好多人中咗都唔報

水晶宮

2024年龍年勳章

pickballboy88 發表於 22-4-10 21:42
香港方艙絕對比上海好

但撫心自問,係咪真係好到「酒店」咁?人人心目中自己有條線,但身邊朋友例子係, ...

如果以酒店心態去比較方艙,必定有落差。第一間方艙落成使用,各方面有改進空間是事實,後來落成的幾個方艙,已經改善了不少亦人性化不少。以洪水橋為例,專為非華裔隔離人士而設,我朋友的菲傭中了,被送去這裡,拍照回來,同我朋友說好好,工作人員都好照顧她。你身邊朋友因為聽返來,就中咗唔報,也自私了點吧,未有隔離設施就鬧,好了24小時不停建,建好了,反而千方百計不去隔離,我也無言了。
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

珍珠宮

昨日完全失眠了
上海這邊有香港人「被」確診,需要送去我們以為已經算好嘅會展方艙。現場睇佢嘅照片分享,隔住個手機崩潰了,一日兩餐都食唔到嘢,係全日都反胃。裡面嘅衛生環境真唔係俾人住,嚇人程度係10級,好難想像其他如南匯嗰邊嘅情況可以有幾差。
上海,作為中國最富庶嘅城市,唯一一個收支係有盈餘,唔需要中央補貼嘅城市,現在市民人心惶惶,怕隨時隨地不知道什麼原因下五花大綁的送入方艙。聽完錄音,夜不能寐

https://mp.weixin.qq.com/s/6het7MRl6fKoS1zgw7fVEw

伯爵府

mizuho 發表於 22-4-11 07:59
昨日完全失眠了
上海這邊有香港人「被」確診,需要送去我們以為已經算好嘅會展方艙。現場睇佢嘅照片分享, ...

為一個九成無徵狀既病毒,如此對待自己既人民,係咪人民自己想要既呢?

大宅

可否分享下上海而家嘅重症、死亡數字?

其實上海領導會否反應過大呢?

男爵府

昨日完全失眠了
上海這邊有香港人「被」確診,需要送去我們以為已經算好嘅會展方艙。現場睇佢嘅照片分享, ...

困係咁唔衛生啲地方容易交叉感染,爆發傳染病

男爵府

昨日完全失眠了

我今朝都在朋友圈見到

水晶宮

2024年龍年勳章

昨日完全失眠了

JM今日有好消息了嗎?
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

大宅

回覆 cherriesit 的帖子

真的, 我家人都在上海, 封城一個月了, 物資用晒, 二個退休工人, 又不會上网搶菜, 己經半個月沒有吃到綠叶菜了, 家中物資已用得七七八八, 當初講封四日, 佢地只預備了5日的食物, 依加真的好無助, 冇人墉到佢地, 好傷心好擔心佢地

禁止訪問

伯爵府

happyfarmlife 發表於 22-4-14 11:11
上海衛健委官員都封城封到自殺

「上海因疫情封城数日,被指乱象不断,当地卫健系统官员也承受巨大 ...

總之唔係covid死的, 都係清零的好處, 建議堅持清零的人去上海做義工

珍珠宮

聽上海的同事講,係好麻煩,佢哋而家主力靠公司接濟食物。
希望上海早日安全,可以解封。

男爵府

mizuho 發表於 22-4-10 20:59
我屋企就一直都習慣有個藥箱,一般家庭藥品都會有準備,Tylenol、Advil、cough drops、念慈菴、連花清瘟、 ...

是否發燒藥是要處方? 好多人屋企都唔會有?

一向都係咁?

珍珠宮

有親人囡囡在上海讀大學,好在住宿舍,在宿舍zoom, 有人派飯,物資上網買,學校有人確診,佢哋要在宿舍,不准外出,希望快些恢復正常!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

昨日完全失眠了

珍珠宮

nicelady2828 發表於 22-4-14 11:24
是否發燒藥是要處方? 好多人屋企都唔會有?

一向都係咁?

發燒藥都係OTC藥品,唔需要處方,藥房就有
以前住外國,睇醫生要預約,所以習慣自己醫自己,會準備定一般家庭藥物、急救用品

珍珠宮

白毛毛 發表於 22-4-14 11:20
聽上海的同事講,係好麻煩,佢哋而家主力靠公司接濟食物。
希望上海早日安全,可以解封。
...

公司都安排得很辛苦
現在根本完全冇點對點送貨,浦東起步30單、浦西50單,平均每個站點必須有¥6000-10000先可能安排到派送服務
買俾同事嘅食物包必須先去幾個admin家裡,然後佢哋再安排跑腿一單一單送,跑腿費同啲食物一樣咁多錢。但都冇計,只可以咁樣幫啲同事。我只可以同老闆講,錢可以解決嘅問題已經唔係問題,年底前幫佢拉好個Year-end actuals,現在唔好煩我
再咁玩多一個月就真係人都癲!好難想像呢個年代會有食物短缺危機,會有人屋企真係斷糧。生存咁多年未試過買牛肉會咁艱難,有鄰居(老外)細路問幾時可以食牛肉,最後我俾咗包500g嘅ground beef俾鄰居

首頁

尾頁

跳至