自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

有曾任職公立醫院的醫生向本報表示,香港的醫療工作中,所有臨床的交流、報告、醫療紀錄均只用英文,臨床職員(clinical staff)的溝通亦只用英文,只有同病人或非臨床職員(nonclinical staff)溝通時,才使用雙語。
被問到如果外地醫生的主要授課語言不是英文,但可以符合資格循特別註冊途徑來港工作,會有問題嗎?該醫生解釋,「大家工作時都寫英文,亦用英文思考」,並提到他們的教科書、論文及考試均用英文,「對不起,我不知道如何用中文作專業溝通」,表示上述問題的答案不言而喻。

子爵府

回覆樓主:

其實星加坡引入外地醫生好耐
中國有幾間頂級大學醫科畢業生
已經可以直接去星加坡行醫
人哋官方語言都係英文
點會溝通唔到㗎
其實所有事情正常人都係諗辦法解決
唔會乜嘢都唔做
好彩只係公院引入國內醫護
仲有私院揀

水晶宮

回覆樓主:

立法會衞生事務委員會今日召開特別會議,討論非本地培訓醫生來港執業問題,特別註冊委員會訂定認可醫學資格名單時,非本地醫學院的授課語言必須與本港兩間大學醫學院可比擬,而兩間大學醫學院均以英語為教學語言。多名議員批評相關安排,變相排除了主要用中文授課的內地醫學院。
最後呢句證明左內地醫學院確係有好多用中文授課。
所以質疑引入嘅醫生英文程度好合理,護士都係一樣。

珍珠宮

出得來香港,大陸醫護來果班應該有返咁上下年資和臨床經驗。。。尤其是醫生(大陸肯定會送比較好的過來) 但香港公院嗰班的可能經驗少過佢地。。到時唔知會唔會出現「妹仔大過主人婆」呢。
有人撐話大陸醫護對英文做得來,我覺得未必啦! 始終用得少。 雖然話看中文都得,但就算同一隻藥,香港中文藥名和大陸藥名不同字眼。咁成分上又有無區別呢?

可能有人會話印度南亞醫護來又得,大陸唔得。咁講喎印度南亞用英文,同款藥,英文字眼都不會不同吧。

一國兩制,其實彼此文化和做事手法可以完全不同。反而外國醫護會容易接受,因為跟國際標準的話,都會有些少共通。

大宅

Jasmine-4711 發表於 23-3-23 23:26
人地離開家人、朋友,
遠走他方工作, 是為香港人服務.

裝睡的人叫不醒,真蠢的人不會突然變聰明。

珍珠宮

屋仔人 發表於 23-3-25 13:30
其實星加坡引入外地醫生好耐
中國有幾間頂級大學醫科畢業生
已經可以直接去星加坡行醫

照你咁講, 畢業生去到星洲緊係生存到啦,畢業生,即後生的,接受能力高,所學的可以及時實操。

但而家來香港過渡的那班有經驗的人,佢哋肯定有返咁上下年資。。。大陸讀英文的內容,10年前和而家都差好遠啦。而且又有自己的一套。

水晶宮

回覆樓主:

本港醫生人手嚴重短缺,一直未能解決。醫管局周五(24日)晚上在社交平台公布,為吸引更多非本地培訓醫生到本港加入醫管局工作,將於4月2日在英國舉行招聘日。
希望吸引倒……

水晶宮

2024勳章

人都未到就肯定人地一定唔掂
現實版傲慢與偏見
自己又無咩好提議解決香港醫護人手不足問題

男爵府

she007 發表於 23-3-25 13:33
立法會衞生事務委員會今日召開特別會議,討論非本地培訓醫生來港執業問題,特別註冊委員會訂定認可醫學資格 ...

中國生產藥原材料、醫療用品都係世界第一,例如美國85%醫療用品由中國供應、供世界九成手術麻醉藥,我做過一間日本公司,日本人中英文都唔得,靠香港人做翻譯,香港醫護係時候要學習適應,醫療用藥有化學名、有邏輯化學結構生成規律名稱,常見黎黎去去都係對症果堆藥,大陸醫護也未有証據顯示唔識英文,香港所有醫護也未有証據顯示記得同識曬所有藥名,香港人不要自大想當然

大陸醫護發表文章或睇醫學期刊都係要睇英文,香港醫護生活上落街買送都係廣東話,寫二十個中文字好可能有一個錯別字,亦文法不通和口語化,書面寫作更是奢求。

子爵府

YEOMORGAN 發表於 23-3-25 13:41
照你咁講, 畢業生去到星洲緊係生存到啦,畢業生,即後生的,接受能力高,所學的可以及時實操。

但而家來 ...

咁仲簡單啦
直接比國內醫科畢業生來港行醫
好似星加波咁

子爵府

2024年龍年勳章

Lilyforest 發表於 23-3-25 12:34
香港起間用國內課程嘅私校,班高貴香港人都已經起晒槓啦,bk都有班人嘈㗎你睇唔到?你咁高估你哋嘅包容性 ...

人地用心良苦
咁樣講先比到位班手joke入bk jm同政府吖嘛

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

侯爵府

818 發表於 23-3-25 13:56
人地用心良苦
咁樣講先比到位班手joke入bk jm同政府吖嘛

喺小紅書見到,與bk某啲會員雷同真屬巧合 ,可惜俾小紅書ban咗出唔到內文
attach0/tmp/phpZShttN

alau2021    發表於 23-3-25 15:38

公爵府

czl115 發表於 23-3-25 13:45
人都未到就肯定人地一定唔掂
現實版傲慢與偏見
自己又無咩好提議解決香港醫護人手不足問題

嗰條友點會有提議,post嘅嘢又冇建設性,醫生訪問、會議內容,話質疑內地醫護好合理喎…香港政府安排內地醫護嚟香港更加合理,佢咪質疑到夠囉

公爵府

she007 發表於 23-3-25 13:18
有曾任職公立醫院的醫生向本報表示,香港的醫療工作中,所有臨床的交流、報告、醫療紀錄均只用英文,臨床職 ...

香港啲大學生英文咁差,真係要努力讀書喇

公爵府

Pa123 發表於 23-3-25 13:47
中國生產藥原材料、醫療用品都係世界第一,例如美國85%醫療用品由中國供應、供世界九成手術麻醉藥,我做過 ...

嗰隻井底蛙仲係堅持內地醫護唔識英文,好搞笑

子爵府

2024年龍年勳章

alau2021 發表於 23-3-25 15:37
嗰隻井底蛙仲係堅持內地醫護唔識英文,好搞笑

人地連大技院都quote埋啦
https://hk.epochtimes.com/news/2022-07-29/46655802

伯爵府

回覆樓主:

相信來的都是有唔差的,不如
正正式式考個試,甘就名正言順,合格拎牌
紅包問題,我年前返深圳医院做治療,(當年嗰科香港未普及,只有政府部門有,近期才有一間医院開設此服務),畀利是佢哋係堅持唔收,做完嘅時候差唔多聖誕買咗兩盒朱古力,傾開計,佢哋而家都規管得好嚴
其他医院有無紅包我就不清楚了

水晶宮

alau2021 發表於 23-3-25 15:32
嗰條友點會有提議,post嘅嘢又冇建設性,醫生訪問、會議內容,話質疑內地醫護好合理喎…香港政府安排內地 ...

老實講丫,我俾咩提議,講咩你地粉紅兵團都唔會認同架啦,貼下新聞仲實際,人地專業講一句好過我講十萬句。

男爵府

she007 發表於 23-3-25 19:43
老實講丫,我俾咩提議,講咩你地粉紅兵團都唔會認同架啦,貼下新聞仲實際,人地專業講一句好過我講十萬句 ...

果d"港獨"、西方扶植媒體黎,睇壞人。

首頁

尾頁

跳至