自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

DoReMi媽媽 發表於 24-1-18 13:20
講到連地拖棍都要自己鋸斷先可以丟,令人感覺走火入魔,做香港人做到好抑鬱。仲要係官員提出,真係痴線。點 ...
5知要幾無恥先可以咁A 到出面!
佢地口中的經濟, 搵佢地撐囉
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 24-1-18 13:20
講到連地拖棍都要自己鋸斷先可以丟,令人感覺走火入魔,做香港人做到好抑鬱。仲要係官員提出,真係痴線。點 ...

到時好多家居火警,人命傷亡。

大宅

airhei 發表於 24-1-16 13:47
其實政府係唔係好得閒

有啲人同膠袋商搵大錢!同檢測商一樣!長揾長有!

水晶宮

gallygally 發表於 24-1-18 10:27
我覺得大家應該為環保出一分力, 學習垃圾分類先(利申: 已做左好多年, 宜家連廚餘都分開埋去回收), 其實大 ...

我都支持垃圾分類回收,也做左好多年,但問題在於政府無做好配套,膠袋又唔係可分解,廚餘機得很少地方有并不普及,以前樓下一直有嘅三色箱,原來最後都係送晒去堆填區!即偽環保,呢啲係公開嘅秘密 好多嘢都未完善,而家話要用綠膠袋,價錢貴,餐廳用1蚊嘅膠袋成本而家要11蚊,平時我哋街市買菜有膠袋都會拎嚟做垃圾袋,而家變相不能重用!我覺得政府咁搞法更不環保,我支持環保,但有很多地方有待改善,仲有公屋免派半年,咁做亦造成社會分化

gallygally    發表於 24-1-29 07:49

男爵府

airhei 發表於 24-1-16 13:47
其實政府係唔係好得閒

朱x迪諗出黎,好明顯當初有計劃地想攪分化,依家成功地將政府印象再推落大海,係要硬推呢啲不討好政策。

大宅

政府專出埋啲聰明人先諗到嘅政策,就好似行人路鋪磚一樣,攪到冇條好路,凹凹凸凸熔熔爛爛

伯爵府

回覆樓主:

政府無攪好回收業就硬推垃袋徵費真係好衰.人地日本收番D膠樽膠盒真係會整翻膠粒原料再做翻膠盒再用.政府做個乜?淨係識設計個爛鬼垃圾袋及唔比人用膠就算鬼數.市民比咁多錢出糧班廢官.剩叫鋸地拖棍和唔準買賣提供呢樣唔準果樣.自己乜鬼佛係咁坐係office 度袋十幾廿萬個月.

男爵府

發表於 前天 18:53 |只看該作者
ballonbb 發表於 24-1-29 09:06
政府無攪好回收業就硬推垃袋徵費真係好衰.人地日本收番D膠樽膠盒真係會整翻膠粒原料再做翻膠盒再用.政府做 ...

局長唔計其他福利,只計底薪,係三十幾萬/月

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊