自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:又—單要人讓位

6648RT  樓主係2013十月媽媽會

唔系呀6648RT,我系今胎系2013五月定六月媽媽會
本身預產期六月—號,後來五月中生左,所以五月六月都有留過言

公爵府

我都大過兩次肚。 人地吾係老馮讓比你。 讓比你, 感激。 吾讓, 可能人地都攰

那fb的凖媽媽開聲問人。 已經奇怪。 人地吾讓還數人。 咩世界。

禁止訪問

大宅

引用:1個post+果啲唔肯讓座既人現晒形依家啲人越

原帖由 yingdash 於 14-09-27 發表
1個post 果啲唔肯讓座既人現晒形

依家啲人越黎越自我(自私),完全冇同理心架,你唔肯讓既,都 ...
我會讓位但唔等於我覺得讓位係一件絶對要嘅事,年紀大、殘疾人仕要人讓好合情合理,但你如果一心唸住大肚人地就有必要讓你的話你就唸多咗,懷孕前麻煩唸定大肚時係生活上會遇到嘅唔方便,畢竟世界唔係圍住你嚟轉,我大肚時亦無expect人地要讓我!

子爵府

引用:Quote:原帖由 yingdash 於 14-09-27 發表1

原帖由 Renu 於 14-09-28 發表
我會讓位但唔等於我覺得讓位係一件絶對要嘅事,年紀大、殘疾人仕要人讓好合情合理,但你如果一心唸住大肚人 ...
同意,點解唔認同老馮要讓位的人就被標籤為冇同情心,自私,冷漠? 老人家,小朋友呢樣係人生必經階段冇計,大肚好客觀講係個人選擇,冇人迫佢大肚,佢都要預計有一定生活上的不便,怕的可以選擇唔大肚。冇理由個人大肚要全世界就佢。

公爵府

畀面勳章

呢條線要搭好耐,有需要就開聲無問題

禁止訪問

引用:我尋日坐巴士回家(短程), 有個阿媽一個人抱

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

引用:我覺得讓唔讓係個人決定,都無法例話必須要

原帖由 coffeejoeybb 於 14-09-26 發表
我覺得讓唔讓係個人決定,都無法例話必須要讓,讓係人情,唔讓係道理,但放相上去插人,又好似過左火!

...
認同…又吾係關愛座 讓係人情…吾係老馮要讓 仲要影人相 勁無品

水晶宮

有需要開聲冇問題,但唔係關愛座唔讓都冇問題

lalalaho    發表於 14-9-28 12:57

男爵府

通常會讓比老人家,大肚或細路多數唔會。尤其係D一上車就嘈嘈閉要坐嘅細路,極度黑人憎,你話我衰都係咁架喇!

伯爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

熊C9 發表於 14-9-26 17:52
Sorry我想厚多士加句

若果係港鐵就算頭尾站排隊都冇用,有部分乘客唔識先落後上,門開就衝入去,就算排頭 ...
我都發覺MTR一開門, D人就會沖入去,
依家坐巴士, 我都會行上上一層坐

伯爵府

momosofine 發表於 14-9-27 01:58
如果湊住個小朋友喺車站再等多15-20分鐘,其實都好辛苦。唔好講係馬路邊先呀,呢啲咁既天氣大人企10分鐘都 ...
如上車真的冇人讓坐,
一個女人, 要照顧個小朋友, 又要睇埋架車仔,
D人多到要企門口, 咁真係會好危險架

珍珠宮

我都識佢,我唔認同佢既行為(影相)。。
我覺得佢當時態度都唔方好得去邊。。。

一句講晒,唔應該影人相。。。
個個好似記者咁看圖作文,冇意思。。。

伯爵府

carmelwong 發表於 14-9-28 12:29
因為今架無位,下架都五方有位
如果係中途站就冇計, 點都要迫上去,
但如果係總站的話, 係咪可以等下呢

伯爵府

邊人 發表於 14-9-27 10:52
回覆 Viann1230 的帖子

點解你要覺得佢是慱人讓位呢?佢有冇問人讓位啊?帶住BB就吾可以同人逼啦?同人逼 ...
我冇話過佢博人讓位,
我只係覺得係總站上車, 有個小朋友, 又有架車仔,
又要同人迫, 又要扶手, 實在係危險, 邊顧到咁多野.

我相信當大部份人要照顧咁多野時, 都會希望有人讓坐,
咁人地唔讓你都冇計, 我唔相信你個心唔會諗個小小的希望

首頁

尾頁

跳至