自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:geminihk 的帖子

會,會提醒佢吾好後悔同吾好紋咁大幅度系當眼位置

子爵府

回覆:你地如何看待女性紋身?

我自己有紋身嘅,我唔覺得有紋身有乜大問題,時代唔同,有紋身唔代表係壞人囉!
如果將來我仔女要紋身我唔會阻止,但我會建議佢唔好紋名,魚,蝦,蟹,龍,虎,鳳。。。

大宅

畀面勳章

紋身其實真係一件好個人嘅事,無對與錯㗎喎⋯
硬係有d人成日去醜化或負面化紋身呢樣嘢

伯爵府

Why not?

伯爵府

有得唔比咩?如果佢紋完先返黎話你知呢?!

大宅

cecilofai2013 發表於 15-9-8 02:20
我自己有紋身嘅,我唔覺得有紋身有乜大問題,時代唔同,有紋身唔代表係壞人囉!
如果將來我仔女要紋身我唔 ...
我唔係想醜化或者話紋身唔岩
只係社會大眾對紋身感覺負面係鐵一般既事實
要不然, 怎麼紋身既人去見工唔可以比人睇到撻紋身?去日本浸唔到溫泉?

即使你係冰青玉潔, 亦好易因為一個紋身比人誤會(我再強調, 係誤會)作唔正經既女人
我再直接D, 有D男人什致離譜到當左紋身既女性係G

呢個係華人社會既刻版印象(亦可以話偏見), 華人社會始終無西方國家開放

HAPPY~123    發表於 15-9-8 09:34

大宅

BKsquare 發表於 15-9-8 00:08
我唔會俾

唔係因為保守
其實的確係有D唔公平
係外國紋身係好正常, 華人社會紋身就會被人側目
如果單純話紋身=壞人的確係完全講唔通既"文塞"思想, 我亦唔會咁做

只係, 老一輩既長輩往往就係咁"文塞"。

如果我伴侶有紋身我亦唔敢帶番屋企見兩大長老
因為佢地係守舊"文塞"之人

可能你會話, 老一輩守舊唔代表新一代都係咁
但新一代都係老一輩養大同教出黎的

有好多新一代仍帶有紋身=壞人既傳統思想

最後我想講
係以前, 紋身既意義係黑社會怕比人斬件後認唔番條C
有紋身就可以認得番

首頁

尾頁

跳至