自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

咁求琪 發表於 15-12-15 09:07
雖然係有入學要求o既分別,但問心o係僱主心目中有咩分別?科研果d除外。

...

咁緊係有分別啦, 有D專業資格, 你要Registered/ Chartered或上到認可approved list, 你要有相關master degree及再考試。
就算唔係考取專業資格, 你有高學歷CV, 都係代表緊公司professional grade o既qualification, 點會冇分別?
除非你做o既工種職位, 根本唔需要高學歷。

水晶宮

大豬既老婆 發表於 15-12-14 21:27
月入3萬幾,如果四大長老都係度,每筆俾2500都無左5000,即份糧既 1/6,但真心問,俾2500一邊父母叫多嗎?

...

假設四大仲健在, 每邊父母俾$2,500, 即係每人得$1,250, 仲少過生果金一大截!
俾呢個數, 都唔好同人講有供養父母, 只係零用錢。

不過大把人做左ftm, 一句冇收入就連零錢都唔使俾父母。然後又話做ftm係俾最好照顧自己仔女, 咁供養父母o既責任, 咪自然去左D仲要營營役役o既所謂中產, 仲要俾人話working mum照顧子女不周....或貪錢先繼續做working mum。

如果婚後只係需要或只係願意照顧自己屋企, 唔使真正供養父母, 當然可以口響響話三萬夠使。

好多人都係扣哂自己家庭開支和目標儲蓄, 睇下自己仲有冇零錢, 先俾D零錢作為「供養」父母。

大宅

good_pig 發表於 15-12-15 09:27
咪唔好話人係有錢就有啦
其實真係有錢有時間都畢到業既, 出席率就... 個個都為張砂紙架啦

大宅

bik1229 發表於 15-12-14 20:44
我細個住公屋,好多朋友既父親係三行泥水判頭,三判四判都有,有些係接冷氣工程,有些小型運輸老闆,經營山 ...
但私樓同公屋唔可以同一個戶主? 我個朋友個男朋友就係咁樣, 住緊一人公屋, 但出面有層樓收租喎, 我諗可能間公屋唔係佢...

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:good_pig 發表於 15-12-15 09:27 咪

原帖由 liliankan 於 15-12-15 發表
其實真係有錢有時間都畢到業既, 出席率就... 個個都為張砂紙架啦
但果位jm講到人人都係買咁,佢自己都碩士,都唔尊重學歷既,o徒氣

珍珠宮

回覆:liliankan 的帖子

現今做法照報資產,已還按揭部分才計入資產。只是唔超資產上限係冇問題,超左就倍半租或雙倍租,超級離譜先市值租金。

我細個幾萬年前,政府冇電腦,些人係唔報的。

大宅

引用:Quote:咁求琪 發表於 15-12-15 09:07 雖然

原帖由 Elenalan 於 15-12-15 發表
咁緊係有分別啦, 有D專業資格, 你要Registered/ Chartered或上到認可approved list, 你要有相關master deg ...
有牌同無牌,都好大分別,雖然2個都係master, 考唔到牌都幾……

大宅

引用:Quote:咁求琪 發表於 15-12-15 09:07 雖然

原帖由 Elenalan 於 15-12-15 發表
咁緊係有分別啦, 有D專業資格, 你要Registered/ Chartered或上到認可approved list, 你要有相關master deg ...
我講緊mphil同taught master 喎。。。

大宅

引用:Quote:原帖由 liliankan 於 15-12-15 發表

原帖由 good_pig 於 15-12-15 發表
但果位jm講到人人都係買咁,佢自己都碩士,都唔尊重學歷既,o徒氣
我無講過人人都係買番黎,我只係話可以買番黎。

禁止訪問

畀面勳章

水晶宮

引用:Quote:原帖由 Elenalan 於 15-12-15 發表咁

原帖由 咁求琪 於 15-12-15 發表
我講緊mphil同taught master 喎。。。
taught master programme都有好多同專業資格有關,要過到interview嘅assessment先收,仲有quota, 又睇申請者資歷, 唔係求其係人俾錢apply就有得讀,有d仲難入過MPhil。

首頁

尾頁

跳至