自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

emibaby 發表於 16-5-23 09:04
平常心吧!大肚唔一定做女皇要人地就/讓你,呢度大部分jm都生過,好明白大肚會累d,但返工/放工人人都累, ...

係啊,香港人,個個病住痛住都要返工,真係唔好吓吓覺得人地好舒服,由其要帶住袋樣板全日周街行果啲sales,我深信佢地係比初孕媽媽更需要坐。

子爵府

回覆:冇人讓座比大肚媽媽

調節一下自己心態先,好多人都覺得自己大肚身邊嘅人就應該幫自己,唔係咁㗎,照顧自己係你自己嘅責任,如果你有能力嘅,可以照顧埋其他人就更好。我兩胎都無乜人會讓位俾我,反而我大住個肚有讓位俾人喎。有人讓座俾你係bonus,你又點知坐緊嘅人不比你有需要?

我認識一位病人家屬,丈夫因末期癌症去世了。佢曾經講過當年同老公一齊搭地鐵,當時老公仲未去到末期,但因為治癒身體已經好虛弱,不過睇佢個樣,只係一個40幾歲嘅男人,佢坐係度,都俾好多人眼超超,最後有個大肚婆企係佢面前摸住個肚,大肚婆身邊個親戚係度勁單單打打,個位先生頂唔順起身俾佢坐。佢太太講返件事時喊得好緊要,為咗顧及丈夫感受,當時又唔可以講啲咩..... 聽完lee件事後,我每次搭車都提醒自己,唔好單憑自己對眼去判斷邊個應該坐邊個應該讓位,總之自己做好自己,自己照顧好自己就好了

子爵府

大肚唔想自己辛苦,唯有計劃好可以坐既行程 (E.g. 盡量坐巴士, 鐵路就坐回頭車到總站實有得坐,或早d出門,或等多2班車,或東鐵比多d錢坐頭等搏有位..),如果"可以坐"既option係唔可以直接去到你既目的地, 就去到附近再轉的士....

當然如果公共交通工具有d硬性只比老弱婦孺大肚婆先准坐既座位就最好 (好似台北咁, 好多健全既人見到d愛心位吉晒都唔會坐落去),但既然現實唔容許,做人要變通同執生...

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

回覆樓主:

如果大肚婆,唔係作嘔作悶,或唔係大肚lam dum, 比較精神,都唔駛點坐,企下當運動。老人家,如果唔係行動唔方便,仲係精神奕奕,都唔係一定要坐,關愛座位係讓比有需要的人

大宅

你個肚只係突突地, 人地都唔知你肥定大肚, 一陣你唔係人地又讓左比你, 咁咪好尷尬, 我大肚時從來都唔會諗住有人會讓座, 自己坐到就有位坐囉, 唔係都無咩所謂, 有人讓就係bonus, 如果你咁想坐, 一係叫人起身讓座比你啦

珍珠宮

開心吸收勳章

恭喜你呀!早D著大肚衫,咁身邊的人先知你大肚,一來你坐關愛位冇咁尷尬,二來路人見你到會小心D,避免撞到你。

伯爵府

1 分

大宅

其實唔洗介意讓唔讓座,我都有左五個月,撘車見有位先座,冇咪企下。如果真係冇位又想座就等下一架,或者撘小巴/的士

大宅

vivibabyvivi 發表於 16-5-13 20:14
只係凸凸地,可能人地唔知你係大肚定肥,怕讓錯尷尬呢
係啦, 有時真係好難分

子爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 熱血勳章 畀面勳章

子爵府

引用:大部分人一上車都係低頭族 包括我自己有次

原帖由 Gi-leung 於 16-05-13 發表
大部分人一上車都係低頭族 包括我自己
有次有個媽媽企係我面前 我發現嘅時候係因為坐入面個女人話要下一個 ...
嗰個媽媽都好冇禮貌啫 大肚唔係大晒囉,佢咁樣點胎教阿b? 真係不知所謂

幾時先上到車.....

首頁

尾頁

跳至