自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

唔好生……冇老豆生黎做嘜,貪比親戚笑足一世

男爵府

個男仔不負責任,根本無心同你結婚,仲共乜鬼識姐!有共識就應該要準備結婚組織個家,未結婚就話有共識要bb,真係好奇怪
呢度大部分jm都叫你唔好要,因為bb係不健全家庭長大會影響心理,你自己都係單親家庭長大應該會明白,再加上無人support你,條路會好難行

子爵府

Jnam 發表於 17-3-30 15:55
如果男家真係好有錢又恨有Bb對BB嚟講都係好事,做代母又何妨。四叔果三個孫生活唔知幾好。不過呢類case唔 ...

呢個 case, 我估唔係個個 level 咯

大宅

回覆樓主:

我都會建議樓主唔好生,小朋友係單親家庭長大已經唔好,而且樓主仲咁後生,事業同感情都仲有好多機會,生出嚟對你同小朋友都唔係好事,你諗下,第時你又要賺錢養家,邊有咁多時間可以教好小朋友?而且個男人咁衰,無謂同佢有咩瓜葛,樓主你仲後生,仲有大把機會生,無謂害咗自己又害咗小朋友

大宅

瞓得好勳章

結婚先。 當保障自己和BB

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

老實講,錢已經係問題,而你同果個男人既心態都唔適合有下一代。生左出黎,除左經濟上要付出,仲有bb一日扭計扭到黑,冇得休息冇得訓,我相信未去到果個階段你體會唔到。以你地既心理同經濟情況,長痛不如短痛啦!

大宅

就算好似四叔咁豪,小朋友最需要係愛。佢d孫大咗,知道個老豆可能為分多幾份而有自己,我諗會心理唔平衡!
就算你話自己幾(emoji)敢幾會承擔責任,但對一個一出世已經要單親嘅無選擇小朋友,係好殘忍,同你極度自私加任性。
唔知個男人可唔可能做老公,就愛錫自己,保護自己啦!為咗一時快感,攪出個大頭x.

伯爵府

唔好諗到生小朋友咁簡單!最基本你要諗錢、時間、耐性同一大堆現實要面對既問題,甚至你下半生遇到個鍾意既,但佢唔接受你個小朋友咁點算?你確定係自己係甘心嗎?如果到時你要返工邊個照顧佢?三思吧!

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

希望唔係膠post
其實有無諗過生左bb出黎俾人領養?打去母親的決擇問下
生同唔生,你都會後悔
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

伯爵府

回覆樓主:

祝福你,既然決定咗唔好自責!
希望將來遇上合適的人,BB再返來

男爵府

你咁後生,生小朋友唔係你想像咁易。
坦白講,我係兩個小朋友嘅單親媽媽。
你可以出去打工,養小朋友,但同時你要諗,你擁有嘅可能係小朋友俾你嘅快樂,但你亦失去大部分自由。小朋友亦好易病,到時你下下請假?
亦好恕我直言,根本一開始佢都未ready, 你地冇安全下搞?唔使諗後果?你都識講,係生命。
我作為單親媽媽,如果我女係咁,我一定唔會俾佢生。因為喺我兩個小朋友好細嘅時候,我選擇離婚。就係因為同前夫太多野夾唔到。

男爵府

我想補充多句。
生小朋友,你真係要求神拜佛佢平安健康。有咩問題,懷孕期間係check唔到。
好似我女咁,發展遲緩,教佢教到真係會癲。我仔有中至嚴重嘅自閉症,呢d懷孕時候檢查唔到。
單親嘅路係真係好難行...唔好講咩扼殺左條生命好慘,你要承擔呢個後果。好多野唔係你想像咁易。
樓主,你唔係細,我真心希望你真係唔好再有下次。你去睇隔離板想生bb, 幾多個恨有bb恨左10年都未恨到。你呢?

男爵府

Baby_Thomas 發表於 17-3-30 08:06
心痛無辜的小生命!
但想到如果生出來,小朋友將會係一個心智未成熟媽媽嘅單親家庭下長大,心更痛!
老實 ...

同意

樓主的行為實在太自私和幼稚

子爵府

唔建議生

大宅

回覆樓主:

我係男人。我話你知佢諗緊乜。

佢擺明就唔係愛你,愛你又點會講分手?

可能你唔信,情到濃時,佢對我好好,點會唔愛我?Okay,我姑且當佢係喜歡你,但喜歡唔同愛呀,愛你唔會咁輕易放你走,愛除了享受和你快樂,更多包括了責任。佢今日只為自由放低你,明天實有更多責任要佢負:金錢、時間、關懷。。。我好肯定佢一定會再走。佢根本未夠成熟,你亦唔好指望佢幾年後會變得成熟,有好多男人到四十歲仲玩玩下架,無老婆又無仔女,都唔知做乜。

仲有,今日佢話想你生,只係唔想做衰人。但其實你一聽佢既解決方法就知佢幼稚和廢柴,佢話佢屋企人湊,咪又係將個波比人,佢肯定未意會到湊小朋友要好多錢、時間,基本上無得再出去蒲,一切以家庭為先。呢D犧牲佢肯定無諗過,到真係發生時佢實走夾唔抖,因為你唔好呃自己,其實佢真係唔係咁愛你。

但我唔敢講你應該生定唔生。你可以諗個最壞情況:所有人(包括男家和自己屋企人都唔幫你湊),你自己一個財政、體力、情緒搞唔搞得掂?唔得既話,其實你都未夠成熟去生。另外,你當因為小朋友關係你未來呢世都無男人,你承唔承受到?能夠不怪小朋友為負累嗎?

這些問題你要撫心自問,最壞情況你要諗定,唔好低估一個人湊大小朋友的難度,無任何人有責任幫你,因為係你自己決定的。

呢個時候唔係講母愛或刹生啱唔啱,係好實際的,就係你一個搞唔搞得掂?為小朋友的犧牲,你甘唔甘心?Hope for the best, prepare for the worst. 願你能作出明智和無悔的選擇。

用戶要求終止服務

唔生

大宅

回覆樓主:

如果係我,我唔會生

珍珠宮

回覆樓主:

剛有一個活生生嘅例子見娛樂報,樓主係自己再三思啦!

公爵府

molasses 發表於 17-3-30 10:36

所以你生出嚟俾人領養啦。有人話俾人領養都唔俾親生爸爸好 ...

恭賀新禧,迎春接福!

大宅

唔生。
現實啲講,你無錢,提供唔到個好環境比BB,你得二十幾歲,人心易變,總有一日你會愛上另一個男人而果個男人屋企人唔接受你BB(唔好好肯定話無可能,呢樣無人可以保証,人生分分鐘仲有60年你過),而BB成長,有反叛期,你會有機會怨佢令你失去機會。
生出黎比男家,佢老豆有機會結婚,stepmom大部份就算唔虐待佢,都會介意個BB存在。而你因為BB,永遠都會係佢地面前出現,無法變左過去式,係女人都會妒忌,而你見前男友有好對像,你見佢攬個女人,你會點?個女人對阿B唔好,你怨,佢對阿B好,你阿B親近佢叫佢媽咪,你都會怨。
我諗你屋企人同好朋友無人想你過呢種生活。網上叫人平有平養唔難,但要養的話就無得後侮。而我親眼見過我朋友因為一時唔忍心而生左,佢生活得真係好辛苦好攰,希望你真係好好考慮清楚。
歡迎加入電子書緣館!一齊分享你喜歡嘅文章

首頁

尾頁

跳至