自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Wingwingm 發表於 17-11-15 00:40
好奇搭單一問,其實我見好多人講又或者寫,例如呢度BK, 成日話好感恩,我想問一講感恩係咪一定係教徒?天主 ...

現在的人成日開口埋口感恩
不是教徒黎㗎

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

hhz 發表於 17-11-15 00:59
我遇個教徒,嚶血宴同老人家爭野食。

餐飯係老人家找數。

好心佢啦, 唔係咁肚餓係馬。 我係個老人家就唔找數, 等佢找。

用戶要求終止服務

milau 發表於 17-11-15 01:02
現在的人成日開口埋口感恩
不是教徒黎㗎

用到好似潮語咁
hey yo hey yo hey hey yo hey yo hey

珍珠宮

Wingwingm 發表於 17-11-15 01:08
用到好似潮語咁

正是

大宅

回覆樓主:

我亞媽個家姐都係哩個教嘅忠心教友,我記得係我婆係醫院剛剛冇左心跳時,佢即時叫左個唔知咩人黎,係我婆身上曬左啲唔知咩水,又唸左幾恰野,就話我婆信左教,之後不停話我,叫我入教又唔聽,為我好又唔知,成日話我亞婆生前係自願入教,佢真係short上腦
瑤瑤豬--2月11日入侵

大宅

cassie0025 發表於 17-11-14 23:46
無錯
但某些基督徒好固執咁話你一信左主就一定可以得永生上到天堂...咁我心諗信左之後, 但我又唔祈禱, 又 ...

啱呀,上天堂定落地獄,仲要大審判架!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

lily-of-valley 發表於 17-11-15 00:48
但你亞爸, 遺物遺產關教會乜野事呢?

話晒我6叔公D仔全不在Hk.

我都唔知關教會乜事.

教徒家人話牧師同佢講, 我阿爸生前話要將d 遺物 (唔值錢) 俾晒個教徒家人.

搞遺產咪由教徒家人搵教會內既教徒律師去搞.

當中有好多問題係冇證人之下發生, 我唔知係教徒家人定係佢d 弟兄姊妹既問題.

男爵府

我的育兒心得勳章

lily-of-valley 發表於 17-11-15 01:06
好心佢啦, 唔係咁肚餓係馬。 我係個老人家就唔找數, 等佢找。

可能人地覺得係神賜飯俾佢,佢當然要分大份啦。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

bosch 發表於 17-11-15 03:06
我都唔知關教會乜事.

教徒家人話牧師同佢講, 我阿爸生前話要將d 遺物 (唔值錢) 俾晒個教徒家人.

唔係值錢問題, 你爸的, 又無人知, 又無遺囑交帶落, 有乜憑據係比佢? 佢係乜水先? 我會報警.
話你Pa比份身家佢都得架啦? 哨牙佬夠話甜甜比晒副身家佢. 呢, 哨牙佬又改信基督教.

象牙宮

Oh, 仲有樣怪的, 呢班拉人入會的狂熱份子, 迫人信教, 但一定要去佢地的教堂, 第二間唔得架. 若如信了基督教, 佢地個會, 如係中華基督教, 同班唔同, 亦唔得, 要人去佢地個會, 佢地的教堂. 就算同一個會, 一個在油麻地, 一個在旺角, 都唔得架.

男爵府

Bibibut 發表於 17-11-13 07:41
咁我冇話間機構吾啱,係我自巳為事姐,不過我冇諗過貼d可愛南瓜都吾得姐。何況入職又冇講,我見間基督教教 ...
比員工放重陽、清明、佛誕係法定假期, 與基督教教機構無關

珍珠宮

lily-of-valley 發表於 17-11-15 10:42
Oh, 仲有樣怪的, 呢班拉人入會的狂熱份子, 迫人信教, 但一定要去佢地的教堂, 第二間唔得架. 若如信了 ...

我都聽聞基督教係咁, 但天主教就無分你去邊個堂區, 你可以個個主日去唔同聖堂參與彌撒,聽唔同神父講道, 不過如果參加善會做服務最好就返定一間聖堂

象牙宮

cassie0025 發表於 17-11-16 21:42
我都聽聞基督教係咁, 但天主教就無分你去邊個堂區, 你可以個個主日去唔同聖堂參與彌撒,聽唔同神父講道 ...

天主教, 如你住九龍, 個日在香港區, 又可在就近參與彌撒。

總覺得基督教好似霸人去佢地個堂用來炫耀人數咁。 同教會都唔比人去第二區自己會。

仲有樣奇, 佢地唔同會, 彼此不認的。 因有親戚好多年前想女入協恩, 拿拿林搵就近教堂洗咗禮。 以為同教多5分, 點知協恩話係聖公會, 而親戚女洗禮的是播道會, 無,5分。

公爵府

e_man 發表於 17-11-16 21:37
比員工放重陽、清明、佛誕係法定假期, 與基督教教機構無關

我心裏都知道會有人會咁様講。

男爵府

回覆樓主

乜都唔使講,尊重你爸意願

伯爵府

mimi88 發表於 17-11-14 20:05
我估到樓主講的係什麼教, 我都識得一個極品教徒, 農曆新年唔準人講恭喜發財,
只準人講新年快樂, 唔派利是 ...

佢應該啤啤聲

首頁

尾頁

跳至