自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

子爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章

小小馬奇朵 發表於 21-1-24 14:23
成日叫人答
不如你google或百度一下咩叫特別行政區先啦

大家好耐性,教仔咁教

子爵府

funseller 發表於 21-1-24 14:48
大家好耐性,教仔咁教

不過睇嚟都係朽木不可雕

子爵府

Wakaranda 發表於 21-1-24 14:36
係囉, 你講到偉大祖國咁愛你, 點解連返大陸都要攞許可證 ?
揸車返大陸啦, 帶 HK$100萬 Cash 過關啦
...

你係咪有妄想症?
請問我喺邊度有提及過『偉大祖國咁愛我』?
不要輕視妄想症,請勿放棄治療。

水晶宮

pak_sang 發表於 21-1-24 14:30
大灣區醫療有幾先進我唔知, 淨係知我 大灣區內地出世嘅親戚, 會帶佢啲仔女落嚟 打預防針、 睇醫生。 有個 ...

我有親戚香港人娶咗個大陸人,住係廣州十幾年,係廣州生仔冇落嚟香港打預防針,睇醫生唔會特登落嚟香港睇

香港夠好多人會去英國讀書,咁又點?

禁止訪問

子爵府

Wakaranda 發表於 21-1-24 15:28
我當然知什麼是特區
你又知唔知, 中山 珠海 ... 係乜 ?

You’re so funny

公爵府

好媽媽勳章

my005 發表於 21-1-24 14:34
呢啲我都明白,我都係出面照MRI既。都明白香港醫療都有唔好既地方,有親戚朋友都經歷過香港既醫療失誤既, ...

其實掉咗個bb係個父母問題,唔係醫療的問題,我之前都有講過啦,大陸而家如果無錢醫病,都可以去微訊發起眾籌,我親戚早兩年試過骨癌唔夠錢醫,都係用呢個方法籌錢找數,佢都籌到有十萬,佢哋住嗰個小區區委都有幫佢哋比咗幾萬,其實而家大陸已經有好多渠道比窮人搵幫助,但係搵唔搵人幫,條路要點行都係要睇個病人自己囉,唔可以乜都懶人

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

健朗媽咪 發表於 21-1-24 16:21
其實掉咗個bb係個父母問題,唔係醫療的問題,我之前都有講過啦,大陸而家如果無錢醫病,都可以去微訊發起 ...

我睇法係,個BB父母可能無知而掉棄BB,佢地當然責無旁貸﹗但若醫院當時肯接收個BB,相信唔會發生其後既事。其父母其後亦解釋,掉棄BB都係想有人行善去救佢。BB出院後,其父母都想要返佢。

至於眾籌,有時唔係必定可以籌到有關數目既,我相信好多人都睇過報紙既報道,有小朋友自願寫下不搶救書,就係因為籌唔夠錢,佢地唔想父母再為其奔波、借貸落去喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

琥珀宮

畀面勳章

my005 發表於 21-1-24 08:16
有啲野真係經歷過至知好壞。總之,我覺得住內地,吃飲玩樂係好既,唔好有特別事故出,否則就係煩。
講開強 ...

見到大陸愈來愈好係好欣慰既,明白而家大陸仲有好多改善空間,希望大陸愈來愈文明吧!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

littlesister 發表於 21-1-24 20:46
見到大陸愈來愈好係好欣慰既,明白而家大陸仲有好多改善空間,希望大陸愈來愈文明吧!
...

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

公爵府

好媽媽勳章

my005 發表於 21-1-24 16:30
我睇法係,個BB父母可能無知而掉棄BB,佢地當然責無旁貸﹗但若醫院當時肯接收個BB,相信唔會發生其後既事 ...

大陸眾籌如果係小朋友case仲容易籌到多錢,至於不搶救....其實邊度都有,我都識人喺香港生cancer,醫咗一段時間,醫藥打針費好貴,醫到機乎要按埋層樓,最後佢同d仔女講,唔好再醫,留返d錢比另一半日後生活,跟住唔再打針,幾個月後走咗,呢d個案相信香港都唔少,唔係大陸獨有

所以總括嚟講,有份醫療保險好重要,如果嗰對父母有返工,已經有醫保,就算係耕田都有得買農村醫保啦,都係好少錢,有買咪唔駛四圍撲囉

大宅

woodpecker 發表於 21-1-24 09:31
謝分享!

社保係咪即係供退休金?如果計劃將來回內地退休,咁咪冇需要交社保?定係唔只退休保障仲有其他 ...

现在在内地买社保+医保,交15年或者以上,我在深圳每个月交不到人民币800元(500多元的社保退休金+200多元的医疗保险金),60岁就可以领取每个月领取退休金,今年深圳平均每个月退休金可以领取4000元人民币左右,领取一辈子,不管将来在香港退休还是回内地退休,有一份每月领取的退休金总是好的

大宅

大力大力 發表於 21-1-24 08:39
同佢哋講一定唔信、佢地祗會佢話你呃人㗎~

最最最簡單、太子站死人、佢哋都信 ...

不用理会黄丝的想法,我只是分享给想对大陆医保和大陆社保有兴趣的小伙伴,我也刚好办理了深圳社保+医保,很简单

珍珠宮

2024年龍年勳章

天水圍大仙 發表於 21-1-25 02:13
现在在内地买社保+医保,交15年或者以上,我在深圳每个月交不到人民币800元(500多元的社保退休金+200多元 ...

不過我諗我五十幾歲先會搬去大灣區,如果45歲前開始供真係唔錯噃。

伯爵府

香港醫療己經爆煲,要舒緩下
呼籲多d人申請醫保轉用內地醫療都好嘅

珍珠宮

牛年勳章

天水圍大仙 發表於 21-1-25 02:13
现在在内地买社保+医保,交15年或者以上,我在深圳每个月交不到人民币800元(500多元的社保退休金+200多元 ...

好吸引! 請問可以在什麼地方買社保 + 醫保?

水晶宮

天水圍大仙 發表於 21-1-25 02:20
不用理会黄丝的想法,我只是分享给想对大陆医保和大陆社保有兴趣的小伙伴,我也刚好办理了深圳社保+医保, ...

請問係邊到買社保醫保?

禁止訪問

伯爵府

my005 發表於 21-1-24 11:06
點都係香港好啲,例如有啲癌症,政府醫院至少畀人住院醫。

但內地唔同。佢地見佢無錢會叫你出院,或先錢 ...

我弟婦細佬喺大陸,腦癌,係要比錢先有藥醫,要定時比錢,一遲咗比錢就會停藥。

首頁

尾頁

跳至