自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

daijuju 發表於 21-3-27 21:53
你講得好好

令我諗起我爸,以前每年都起碼幾個月至大半年係我兄姐居住嘅英美生活陪孫。但佢成日呻話悶, ...

我想我 feel 到你父母既感受,我自問已是叫英文 talk 得,車揸得,搵食得既新一代父母(我6299 在加拿大仲慘、車唔識揸,英文唔識多隻字,去親睇醫生要靠孫帶路)但去到外地都總察覺唔到自己既存在感、生活是無壓力,財政也無壓力咁先仲衰,我搵唔到可在澳洲做乜是重點(咁講看官不要鬧我在哂命,我是真實感覺)唔好話我未是 PR 所以不能打工,我係 PR 都不會想打工、華人仲要中高齡人可以打乜工?我不想做 news agency 賣郵票、咁可以做義工?係、可以、但唔通日日做?咁唔做既日子又做乜?我是唔做野會身痕同覺頹廢既人、所以仲未習慣到外地咁過日晨

珍珠宮

彥彥媽咪 發表於 21-3-27 23:00
我想我 feel 到你父母既感受,我自問已是叫英文 talk 得,車揸得,搵食得既新一代父母(我6299 在加拿大仲 ...

其實最緊要lifestyle啱自己,反正幾時過去探佢地都ok

子爵府

2024年龍年勳章

彥彥媽咪 發表於 21-3-27 23:00
我想我 feel 到你父母既感受,我自問已是叫英文 talk 得,車揸得,搵食得既新一代父母(我6299 在加拿大仲 ...

我真係有認真學過養雞同種花種草架,但總是種極都死,養雞養大左又唔會捨得食佢,睇住佢瓜又仲傷心(同養狗一樣)也困身、養左動物我不會想丟下佢地唔理去旅行、所以唔養好過

咁一係學整下間屋啦、嘩....鬼佬好勁,成套廚柜由 Bunnings 車返屋企,成間屋都起出來,佢地覺得咁好有成功感,對我地就是苦差、依家老公已近 60 身體開始出毛病了,住 house 就更有隱憂

所以我地要留在港不只為方便,而係有事起上來我搬佢唔郁,搵個工人幫到易丫,在外地、唔係有錢就大哂的、叫救護車你比錢又點?即來到先有用架嘛,個下我不會先認為可叫仔來幫手,佢地將來係邊 settle 都是未知數吧

子爵府

2024年龍年勳章

daijuju 發表於 21-3-27 23:08
其實最緊要lifestyle啱自己,反正幾時過去探佢地都ok

係架、所人我唔太想為左子女放棄自己既世界,到佢地大左時我回頭又已晚個種感覺,事情是有平衡點既,就像香港既 JM 常討論事業與家庭既並存一樣

但我也真心欣賞為子女放棄一切去外地生活既人(我識 10 個有 8 個都係為子女而走啦)我一直未想到如何有效在外地消磨時間時應都走唔到

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Activehealth 發表於 21-3-27 14:36
佢哋由細到大都慣咗唔著鞋,有啲女士就算化晒多裝著裙襯晒高踭鞋,行得兩行嫌對高踭鞋夾腳,都會除咗對鞋 ...

當地地下好乾淨?無狗c 同玻璃嗎

男爵府

she007 發表於 21-3-27 22:39
我以前有個男友在澳洲讀書的,但佢從來冇講過呢d趣事我知
我諗佢地覺得咁樣好自由自在呱…… ...

仲有啲有趣事,我啲澳洲朋友買KFC炸雞桶裝,見到其中有鷄翼就一定投訴話唔要果件雞要換其他,雞脾佢哋都唔鍾意,最好件件鷄胸肉。佢哋話鷄翼唔係人食嘅!但雞翼係我至愛。

啲澳洲人去唐餐館叫炒菜如菜芯、芥蘭係淨食莖部唔食葉,出餐浄出菜莖,啲葉餐館自己員工食或棄掉。讀書時去幫襯相熟唐餐館,老闆娘會俾包菜葉我地返屋企自己煮,我最鍾意食菜葉唔食莖。

澳洲人食龍蝦淨得尾唔食頭,就算龍蝦頭有膏都扔掉,我話佢地唔識食!

水晶宮

Activehealth 發表於 21-3-27 23:25
仲有啲有趣事,我啲澳洲朋友買KFC炸雞桶裝,見到其中有鷄翼就一定投訴話唔要果件雞要換其他,雞脾佢哋都唔 ...

禁得意,不過口味真係人人唔同,何況唔同國家,芥蘭呢真係食莖多,我媽煮都係,葉好多都唔要架。

男爵府

我愛Corina 發表於 21-3-27 23:25
當地地下好乾淨?無狗c 同玻璃嗎

醫院急症室時不時有人踩玻璃受傷嚟求診,啲狗通常喺自己花園個沙池搞掂。

水晶宮

彥彥媽咪 發表於 21-3-27 23:15
係架、所人我唔太想為左子女放棄自己既世界,到佢地大左時我回頭又已晚個種感覺,事情是有平衡點既,就像 ...

.消磨時間幫孩子照顧baby,外地請人工姐姐好貴

子爵府

2024年龍年勳章

brother4 發表於 21-3-27 23:35
.消磨時間幫孩子照顧baby,外地請人工姐姐好貴

No la, 講到呢樣我又有想法

生兒育女是父母既責任、不應是爺爺麻麻、兄弟姊妹既責任、佢地有需要時我幫拖幾日無問題(莫講話孫,朋友有需要我都一樣幫)但唔係將責任交比我

成世人湊三隻化骨龍已用去大半生,下半生我會想去另一階段,做自己想做既野,而我肯定,湊孫一定不會是我既目標,我寧願學下鋼管舞(如果仲跳到既話)哈哈哈....

若我仔叫我湊,我會串佢:你無時間無資源湊就不應生仔,生得佢出就要自己解決問題,我可同佢研究、但不會幫佢解決呢個問題囉

水晶宮

彥彥媽咪 發表於 21-3-27 23:42
No la, 講到呢樣我又有想法

生兒育女是父母既責任、不應是爺爺麻麻、兄弟姊妹既責任、佢地有需要 ...

管舞

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

彥彥媽咪 發表於 21-3-27 15:09
我真係有認真學過養雞同種花種草架,但總是種極都死,養雞養大左又唔會捨得食佢,睇住佢瓜又仲傷心(同養 ...

你地唔係resident ,澳洲醫療如何?
年紀開始大,真係乜病都開始出,醫藥費都貴。

我媽60中,身體開始唔好,想接佢過外國住,但醫療方便真係好頭痕。而且佢話自己一把年紀,去外國把鬼咩,香港自由自在。

瑪瑙宮

Activehealth 發表於 21-3-27 15:29
醫院急症室時不時有人踩玻璃受傷嚟求診,啲狗通常喺自己花園個沙池搞掂。
...

我住西歐,近排疫情,多左人養狗去walk, 條街好多狗c

唔知澳洲點,我呢邊好少見人掃街,係一年幾次有人揸吸垃圾車,吸下d 樹葉。

子爵府

2024年龍年勳章

我愛Corina 發表於 21-3-27 23:55
你地唔係resident ,澳洲醫療如何?
年紀開始大,真係乜病都開始出,醫藥費都貴。

無既、我地買份私保就得、仔就有留學生保險,所有事情都是錢作怪而已。不過我一向慣左睇醫生都用真金白銀、在香港都無買醫保的、因為我根本唔信保險,我既投資已令我草到足夠既醫療費,暫時無問題。

但澳洲醫療問心一定唔及香港,之前大仔在澳受傷已接觸過、再者在港同醫生溝通點都易過同外地醫生講、外地醫生你都知、不會下下就醫,佢地崇尚自然療法咁,我對呢樣就不大認同,小病就得、大病都要認真理架嘛。講藥又唔算貴、佢地有好多渠道買到既,不過都係個句、去到外國真係要身體健康至好、我 6299 在加拿大百病纏身、就好麻煩、呢期想返來醫又返唔到,真頭痕

瑪瑙宮

彥彥媽咪 發表於 21-3-27 16:22
無既、我地買份私保就得、仔就有留學生保險,所有事情都是錢作怪而已。不過我一向慣左睇醫生都用真金白銀 ...

保險都貴呀,我睇過我媽個年紀,份保險夠佢係香港請工人,仲要我未報佢有糖尿病

外國醫療麻麻地,好在我係公民就好多野都好平(大吉利是,標靶果d 都好平好平)我出走咁多年,係香港都有醫保,真係買個保險,有咩事返香港入私家都有個保障。

我奶奶之前膽石,攪左幾年,照胃鏡幾次,都搵唔到原因,之後有次咁岩返香港順便睇埋醫生,香港醫生聽到已經話係膽石,最後係香港做埋手術。
而家可能好d, 幾年前我覺得唔舒服,同GP 講情況,估係膽石,就一個月左右安排U/S, 之後等左3個月就key hole 手術,佢話好簡單,早上做,下午出院,最後我都係驚,決定唔做

大宅

我住紐西蘭已4年,我又分享下見聞,首先講講房屋

這裡買賣房屋是賣家負責佣金,一般是樓價3%,所以有點傾向為賣家服務。房屋買賣大部份是通過拍賣形式出售,有的地產公司會直播拍賣現場情況 ( https://widget.auctionslive.com/widget/auctions/view/27782/19Y?src=widgetiframe)。賣出的房屋是必買必賣的,所以之前要做好銀行貸款、房屋檢查等。樓巿好時,可能買不到那間房屋,但屋檢費用已付了,下一次又買不到,錢不斷地花了,加上拍賣現場氣氛緊張,看見有人不斷舉手,終有一次你會不理性地剎入競價,這樣你就成為新價創造者,一齊推高價巿了,最近半年我住的區域樓巿已較2017年的估價上升了一半,所以剛剛政府宣佈了一系列措施穩定樓巿。

大宅

這邊幾十年前的房屋設計是可以整間屋搬遷的,所以有的人會幾萬賣出去,然後自己重新再建一間新式的房屋來住。買的人就找專門拖屋的拖車公司把整間屋拖走。還有的是,這裡有一段時間政府放寬建屋標準,所以出現了漏水房,這點要留意一下。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

彥彥媽咪 發表於 21-3-27 16:39

7/ 好、已為左一枝豉油都特登揸轉車出去(唔係點消磨?) ...

我幾時都係鍾意住apt, 住屋多家務做好煩, 不過小朋友仲細時佢地鬧交大家都有空間可以清靜下.

公爵府

彥彥媽咪 發表於 21-3-27 18:29

你既情況我一早已經歷哂,睇得出你細路仲細才會有此情況啦 ...

我諗我要捱多幾年。因為游泳係早晨五點多,一定要去送。我自己要返工,所以除了送佢地返學,放學都係自理。除非老公個日可以接到佢地。
放學校假期,佢地就完成屋企野,下午去學琴學游泳就自己去。除非完左好晏,咪時佢地都係自己返屋企。

佢地再大d,可能我會走去tafe學下其他野,做下義工,之前因為佢地停咗。
去下短trip.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

0q.cathy 發表於 21-3-25 04:37
好像17/18年個陣仲有標中國人心,我老公已經話唔比去,話去玩唔洗搵命博,呢兩年又疫症都無出門,我有同學 ...

咁得意,去馬來西亞讀書,果邊有錢嘅都出國讀,最多去澳洲,一來近過去歐美,返國唔駛咁耐飛機,二來比歐美學費平,以前有幾個朋友去澳洲讀書都話好多馬來西亞同學,好多都幾有錢吓。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

首頁

尾頁

跳至