自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

叫佢盡力讀DSE, 留返啲錢出去讀foundation+大學實際啲

轉去IB,重新適應另一學制非易事,唔夠錢駁去外國留學亦風險大..

wcpcelia    發表於 22-4-18 15:23

琥珀宮

heyhey101214 發表於 22-4-17 16:47
叫佢盡力讀DSE, 留返啲錢出去讀foundation+大學實際啲

轉去IB,重新適應另一學制非易事,唔夠錢駁去外國留 ...

非常同意。
而家就話轉IB大學留港無問題,但轉IS兩年後身邊個個IB同學屋企有錢都去外國升學有更好offer,自己就因經濟只能留港讀非心儀冷門科,心理肯定好難平衡。而且留港學大學若係收生低分冷門科,即大學同學無乜叻人,難增見識大長進。真係寧願中學DSE 外國大學,對成長及見識也好得多

大宅

我個女都係預備去外國升讀大學,所以先決定轉 IS。樓主有冇諗過俾個女去內地升大學?唔知 IB 是否認可?另外我估學費比較便宜?

別墅

Chingz3 發表於 22-4-14 19:56
女女今年中四16,一直都係讀傳統學校,成績都唔算好,都好大壓力。今年第一年讀DSE更加吃力。佢自己突然間 ...

女女英文如何?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

個女咁講而樓主又負擔到IS 既學費,只能去馬,否則怨死你一世。IB 唔易讀,況且如果考本地大學,競爭對手除咗香港學生,仲有好多留英讀IB 既學生。

大宅

heyhey101214 發表於 22-4-17 16:47

轉去IB,重新適應另一學制非易事,唔夠錢駁去外國留 ...

agree

very good suggestion

複式洋房

yuyueng 發表於 22-4-18 11:24
個女咁講而樓主又負擔到IS 既學費,只能去馬,否則怨死你一世。IB 唔易讀,況且如果考本地大學,競爭對手除 ...

IB考香港大學學位係行non jupas, 唔至和其他國家考IB學生爭位,係同所有唔考DSE的學生爭學位,包括AL, IAL, AP, 國內學生...
如果冇backup去到外國讀大學,要認真考慮係咪轉non jupas考入大學。始終jupas 係多好多quota

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Doree20 發表於 22-4-18 13:19
IB考香港大學學位係行non jupas, 唔至和其他國家考IB學生爭位,係同所有唔考DSE的學生爭學位,包括AL, IAL ...

起英國留學既香港學生都唔少用non jupas 報香港既大學,我仔有幾個同學話返香港讀大學神科,不過佢哋讀A Level 唔係IB 。

男爵府

Chingz3 發表於 22-4-14 19:56
女女今年中四16,一直都係讀傳統學校,成績都唔算好,都好大壓力。今年第一年讀DSE更加吃力。佢自己突然間 ...

其實可以讀IB, 好多學校都係比一啲尖子去揀,
所以IB出嚟嘅成績好
因為本身係尖子,喺學校裏面成績最好嗰班
至於突然之間又DSE轉左IB其實都會有啲冒險
因為其實IB個範圍好大
由初中開始訓練,所以如果高中先至轉左IB,
似乎有一定風險
JM們,有錯,請更正

男爵府

吾贊成, 似乎樓主女只想逃避, 轉到ib, 考得好既機會吾大.

讀牙科? 一句成績吾算好已經吾駛再諗.

就咁睇, 阿女好似吾係好知發生咩事, 淨係聽人講ib吾洗死讀書就話想轉.

首頁

尾頁

跳至