自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

麟媽媽 發表於 22-11-27 13:34
你家姐咁對自己阿媽,我一定同佢反面! $500食糖水?你帶佢個女去樂園都唔只使呢個錢!
...

係呀,佢咁對媽咪,聽見都唔開心

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

cyhhlp 發表於 22-11-27 15:43
冇話家姐冇浦個頭
19年佢都有返過來香港
就係佢知返香港佢計過一家一來回要洗十萬蚊

返HK 要洗10萬?條數點計?其實我成日聽到D人一家幾口返HK 洗呢個銀碼好似公價咁,夠境條數點計?其實外甥女已經17歲,提供住宿,家中用膳加双筷就是,或假日同佢出去食下嘢就得!唔洗一定食好嘢, 八達通我覺得小數目可以比! 但其他嘢我覺得無需要幫佢埋單! 唔洗比較以前點比錢佢,點帶佢食好嘢! 生活模式係隨時可以變,唔係次次食好嘢,佢返得黎自己已經有計劃! 始終呢幾年無論有錢無錢大家都慣慳D洗,閒聊時講下佢應該會明白 ! 鍚佢唔一定要用錢掛鈎嘅! 去下行山離島嗰D唔洗洗好多錢,又唔係餐餐fine dining, 出心陪伴亦可!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Gorgor0612 發表於 22-11-27 21:41
返HK 要洗10萬?條數點計?其實我成日聽到D人一家幾口返HK 洗呢個銀碼好似公價咁,夠境條數點計?其實外甥 ...

一家4~5口,機票已經大約$4萬,之後返去好少極慳地用錢,一家食野搭車,入場費,請下長輩飲茶食飯,一日平均用$2千已經唔大洗,之後買少少野帶返去,$10萬好基本。

wiiabcd    發表於 22-11-28 09:48

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

我愛Corina 發表於 22-11-28 05:57
一家4~5口,機票已經大約$4萬,之後返去好少極慳地用錢,一家食野搭車,入場費,請下長輩飲茶食飯,一日平 ...

你咁講有好似好合理! 我有親友1x 年無返過黎,家有年邁父母,父親過世都唔返因為疫情,要隔離話無假唔返!又係話返黎要洗10萬,幾個亞哥話夾錢買機票提供住宿比佢返都唔返! 根本唔係錢嘅問題,係選擇嘅問題

伯爵府

cyhhlp 發表於 22-11-26 20:48
(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

其實成日話親戚可以代照顧仔女個D,是否有問過人地想唔想

大宅

我愛Corina 發表於 22-11-28 05:57
一家4~5口,機票已經大約$4萬,之後返去好少極慳地用錢,一家食野搭車,入場費,請下長輩飲茶食飯,一日平 ...

我屋企人返香港
都要洗好多
Over 十萬
好基本

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Gorgor0612 發表於 22-11-27 22:07
你咁講有好似好合理! 我有親友1x 年無返過黎,家有年邁父母,父親過世都唔返因為疫情,要隔離話無假唔返 ...

呢d 係個心唔想返,可能加上又真係無咩錢,我都識呢d 人。

瑪瑙宮

Christopheryan 發表於 22-11-27 23:17

我屋企人返香港

返到去一定出去玩同食,日日都燒錢,用$10萬已經係好慳。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Gorgor0612 發表於 22-11-28 05:41
返HK 要洗10萬?條數點計?其實我成日聽到D人一家幾口返HK 洗呢個銀碼好似公價咁,夠境條數點計?其實外甥 ...

機票當3萬,酒店2萬,洗5萬。

侯爵府

2024年龍年勳章

cyhhlp 發表於 22-11-26 21:12

佢話得佢果邊d錢
我一見到佢次次俾二千佢扎袋
其實係你做開咗個頭,次次返香港你都當佢係公主咁款待,帶佢又食又買又比錢扎袋又盛,根本一毫子都唔洗出,你直情好過佢阿媽,耐咗就變成老馮啦,你一係老實啲同你家姐講叫佢比錢個女做旅費,買下自己鍾意嘅嘢同手信,你最多就包佢食囉,你唔講到時個女帶埋個男朋友返香港你仲頭痕呀。

大宅

peggykwan 發表於 22-11-27 02:32
下星期先返
咪預先叫佢帶定錢先好過來

預先通知好d

男爵府

算啦,都過左咁多次,如果真係好介意,直接講囉!

同埋下年18歲都夠年齡自己一個住酒店,乾手淨腳

男爵府

@bear 發表於 22-11-28 07:31
其實係你做開咗個頭,次次返香港你都當佢係公主咁款待,帶佢又食又買又比錢扎袋又盛,根本一毫子都唔洗出, ...

係囉,根本做開左個頭,咁介意就直接講,唔係面對面,2姊妹直接講就得啦

大宅

雖然話有咩, 大家開心見誠講,真係坦白講, 大家就反面,就算不返面, 心中有條刺。
唯有門面啲,香港疫情,我哋習慣在家食飯及少外出,最多出外行山或去離島,星期六日才出。
最提提她,出外小心,中咗要入 竹篙灣,我哋都要隔離7-14天,返不到工,嚇下佢,希望她明白。

男爵府

回覆樓主:

同家姐講,99唔舒服,接左去你屋企照顧,招呼唔到姨甥女,叫佢去阿婆到住,陪阿婆同照顧阿婆

男爵府

cyhhlp 發表於 22-11-27 15:48
係我見佢激動,真係超錫佢。
同埋有時家姐都會寄野俾我地
開頭果幾年多d

係咪已經唔接受回應?

兄弟姊妹一家人,大家性格環境也不一樣,可以一齊相聚是幸福事,感覺有壓力可坦白跟對方硏究安排比較適合!一家人互相珍惜過日子。

首頁

尾頁

跳至