自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

Alange 發表於 18-12-7 15:39
對於一D人,言論自由就係: 我有言論自由,而你既自由就由我授予!
...

絕對係

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

goat 發表於 18-12-7 13:04
我係幾年前資料, FATCA係包括埋所有同美國有生意往來、物業投資o既外國人
...

fatca唔係所有需要交美國稅既市民都需要向老美上報所有資產咩?
放下自在

珍珠宮

cattz288 發表於 18-12-7 15:46
fatca唔係所有需要交美國稅既市民都需要向老美上報所有資產咩?
或者咁講, 交美國稅 =/=us citizen,
你係us citizen當然要交稅報稅, 但即使你唔係, 只要你同美國領土有任何錢銀瓜葛, 理論上都要fatca,
所以亦解釋點解咁多JM問點解外國要"遵守"美國法律、又唔係聯合國要求

琥珀宮

畀面勳章

一夜傾情 發表於 18-12-7 10:16
你個問題問得好笑.咁好似愛因斯坦呢種德國藉人.係咪要愛德國?愛納粹?愛希特拉?
愛因斯坦當年係咪唔愛德國? ...

好心你學人舉例都 google 下啦,Albert Einstein 係猶太裔,而且佢在瑞士讀大學,phD 在蘇黎世大學攞既,佢大學至成名幾十年都在瑞士,邊個話佢係德國藉?何以會問佢愛唔愛德國呢?

琥珀宮

畀面勳章

一夜傾情 發表於 18-12-7 10:21
佢真係認為無人駁到佢果下好笑
我用愛因斯坦黎做例子已經好列明到愛國既定義
...

你個咁既例子唔該你收埋佢啦,google 你都懶仲想串人

首頁

尾頁

跳至