自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

CARMAN1029 發表於 17-11-28 15:48
如果46歲有左bb仲會唔會生??

可以唔要咩?香港墮胎唔合法播

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

回覆樓主

其實大人細路都辛苦嫁,五十歲仲邊有心力同佢玩,出街以為婆婆麻麻....

但,忍心不要嗎?

珊瑚宮

畀面勳章

leng1999 發表於 17-12-6 21:31
可以唔要咩?香港墮胎唔合法播

香 港 是 可 以 合 法 墮 胎 的 。 只 要 有 兩 位 註 冊 醫 生 認 為 你 是 有 充 份 的 理 由 , 就 可 以 用 合 法 途 徑 做 墮 胎 手 術 , 充 份 理 由 如 下 :

如 果 繼 續 懷 孕 , 會 引 致 孕 婦 身 體 健 康 或 精 神 構 成 重 大 的 影 響 。

嬰 兒 出 世 後 , 有 嚴 重 畸 型 的 機 會 是 比 較 高 。

懷 孕 的 母 親 未 到 十 六 歲 。

因 被 強 姦 或 亂 倫 後 引 致 懷 孕 , 經 過 報 警 後 都 可 以 合 法 墮 胎 。

做 墮 胎 手 術 通 常 是 懷 孕 早 期 進 行 , 如 果 己 懷 孕 二 十 四 星 期 , 一 般 都 不 可 以 用 墮 胎 手 術 , 除 非 繼 續 懷 孕 會 對 母 親 的 生 命 有 危 險 。

墮 胎 手 術 , 必 須 在 法 例 指 定 的 醫 院 或 診 所 進 行 , 包 括 幾 間 公 立 和 私 家 醫 院 , 或 家 計 會 的 兩 間 診 所 , 一 定 要 由 註 冊 醫 生 負 責 執 行 。 手 術 方 面 , 如 果 在 懷 孕 期 十 二 星 期 內 做 手 術 , 是 用 全 身 麻 醉 , 然 後 進 行 簡 單 的 刮 宮 手 術 , 但 是 懷 孕 期 已 經 過 了 三 個 月 以 上 , 就 不 可 以 用 刮 宮 的 方 法 做 手 術 , 因 為 是 非 常 危 險 的 , 要 改 用 其 他 方 法 進 行 , 例 如 用 葯 物 或 剖 腹 手 術 , 由 於 是 合 法 註 冊 醫 生 負 責 手 術 過 程 , 而 且 又 在 醫 院 接 受 手 術 , 所 以 是 比 較 安 全 和 對 日 後 懷 孕 沒 有 影 響 。

珍珠宮

一生中最愛 發表於 17-11-30 17:10
我 26 生都辛苦何況 46

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小可愛11 發表於 17-12-6 21:39
香 港 是 可 以 合 法 墮 胎 的 。 只 要 有 兩 位 註 冊 醫 生 認 為 你 是 有 充 份 的 理 由 , 就 可 ...

真系長知識,謝謝分享

大宅

greenpea 發表於 17-11-28 20:18
我個人就覺得呢個 PO 好多人答唔要

但重點前提係:佢哋呢刻都冇懷孕,梗係牙骹輕輕答你唔要啦

認同!
人地既意見只能參考,件事發生系自己身上,吾可能聽完人地意見就下決定。
希望樓主諗清諗楚先好下決定,最能作出決定系你地,你帶到bb尼左而個世界就因為人地既意見有改變既話我覺得吾值得。

男爵府

睇自己身體同經濟啦
2樣都許可既咪生

但如果生完會影響第一個小朋友既生活
(E.G. 冇時間陪第一個小朋友讀書 / 冇錢俾佢讀書)
咁寧願唔生喇, 要FAIR既, 唔可以因為自己私心話生
唔諗下大果個小朋友

祝你最後得到一個好既答案呀樓主

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

你呢個問題簡直等同問殺骨肉定殺自己一樣。
自己30幾歲身體好好,一上4字頭開始身體差左,
45打後周身骨疼無精神,返工搭車企一陣都腰骨疼,自問湊唔到bb。
我仔都13歲,好不容易涯完呈分試上中學。

公爵府

回覆樓主:

我記得我媽48歲生我妹,生佢之前仲做緊野,當然所有野要重新适應真係好辛苦

子爵府

回覆樓主:

對兩者都係辛苦,自己年紀大,湊B一定辛苦,到孩子20歲時,媽媽已經66歲,佢或者照顧自己都未學懂,就要來照顧你,咁有為乜呢!(有強大嘅金錢做後盾另當別論)

首頁

尾頁

跳至