自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

平平常常 發表於 19-2-15 22:12
哈哈,你描述得很生鬼啊。
咁你要食幾多山楂餅先?

我女食一條山渣餅 我食得西藥多對苦都已經冇乜感覺,最難頂係一支抗生素因為我有敏感最勁既藥唔用得,轉左幾隻抗生素都搞唔掂最終開針劑比我,我好懷疑係咪真係食得 果種苦澀永世難忘 我暫時未飲過好飲既中藥亦希望唔洗再飲
感激遇上你~

大宅

土伏苓, 鑽地老鼠,牛大力都係屬於中藥?

珍珠宮

may@mal 發表於 19-2-16 12:03
土伏苓, 鑽地老鼠,牛大力都係屬於中藥?

當然囉!

珍珠宮

blackberry 發表於 19-2-16 00:24
醫食同源,我係寒底但又有虛火,所以中醫都話好難搞,唯有飲食方面著手,食牛肉溫胃,水果不沾,吃米飯保 ...

其實我也是寒熱夾雜的。不過前幾年虛寒是頭號問題,所以先處理最大的制約點。底子上了一個台階之後,再處理其餘問題會容易一點。最近兩年在清內熱,處理營衛不和等問題,吃的中藥開始寒熱並用。這兩年看書學習深入了,才了解到當初如果我沒有及時找到中醫解決問題,繼續發展下去有可能會出現中風。而其餘的內熱問題如果繼續累積,輕則出現炎症例如肺炎、心肌炎之類,長期累積最後就會可能形成癌症。反正沒有中醫,就沒有今天的我。

廣東人生活飲食離不開中醫藥。最簡單的坐月,連西醫的媽媽和老婆都一樣會坐,整個月飲食都有藥材。平時老火湯和糖水,也會有藥材。

珍珠宮

kiko_mami 發表於 19-2-16 11:07
我女食一條山渣餅 我食得西藥多對苦都已經冇乜感覺,最難頂係一支抗生素因為我有敏感最勁既藥唔用 ...

吃的苦中苦,方為人上人。苦中作樂也未嘗不可。

天然的天麻有一種馬尿一樣的味道。我以前試中醫師的時候,喝過一劑中藥,喝起來的感覺像是馬在吃草一樣的感覺。據說中藥裡面的黃連是非常苦的,暫時我沒有試過。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

平平常常 發表於 19-2-16 21:57
其實我也是寒熱夾雜的。不過前幾年虛寒是頭號問題,所以先處理最大的制約點。底子上了一個台階之後,再處 ...

我就是第二始坐月唔好,第三胎食雞酒後由寒變幫,所以現在很容易上火。所以坐月子好重要

大宅

無錯,中藥其實唔可以亂食

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至