自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

littlesister 發表於 21-7-2 00:20
TBB 刻意播個咁既家長訪問,間接抹黑晒所有送子女去英國既家長,完全係靠害,不過見到咁多人針對英國學生 ...

無錯,其實大部分中學生系返到黎既,Y11 Y13 好多5月尾開始返港,其他年級既626已經考完試,返唔到香港既系大學生多,熔斷機制又唔系新野,數都數到啦,被訪問果個唔似認識呢個機制,新聞就系要比人覺得留學生家長都系果D咩倫敦落大雪停航就要香港政府包機,熔斷機制下都唔應該停航既刁民。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

licpd 發表於 21-7-1 08:07
tvb又借的意搞事!尼的都叫新聞!甘距又吾訪問的市民不滿的人係英國返來播毒?
總要揾個甘樣衰的出來。 ...

好想知道個八婆邊度揾返黎?點解會訪問到?亦想知道佢系咪真系留學生家長。

珍珠宮

yuyueng 發表於 21-7-2 08:40
無錯,其實大部分中學生系返到黎既,Y11 同Y13 好多5月尾開始返港,其他年級既6月26已經考完試,返唔到香 ...

終於有英國生留學家長肯説實情,其實英國中,小學一向早放暑假,香港國際學校都會比local 早放

大宅

我覺得佢有仔女係英國想返香港都係正常, 但係而家英國情況咁樣, 又無理由開大門比英國旅客帶病菌入境香港既.

所以我覺得呢個太太應該自己飛去英國同D仔女團聚就最好, 大家都開心

大宅

littlesister 發表於 21-7-2 00:20
TBB 刻意播個咁既家長訪問,間接抹黑晒所有送子女去英國既家長,完全係靠害,不過見到咁多人針對英國學生 ...

絶對同意呀!

大宅

無錯,其實大部分中學生系返到黎既,Y11 同Y13 好多5月尾開始返港,其他年級既6月26已經考完試,返唔到香 ...

係呀!真係激死

琥珀宮

畀面勳章

香港傳媒真係好鍾意選擇性報導,搧動仇恨,又好多香港人見到就鬧鬧鬧,變成針對英國留學生咁,其實好多留學生都好守規矩,好多家長都好明事理的
btw, 我識好多人,因為黑暴提前送仔女出國的,怕被黃師教壞,被黃同學帶壞,大家都係無耐下既選擇,點之Covid 又再爆過

琥珀宮

畀面勳章

bbc2018 發表於 21-7-2 09:49
終於有英國生留學家長肯説實情,其實英國中,小學一向早放暑假,香港國際學校都會比local 早放

都有識中學生打算7月1上機,點知搶唔切,返唔到,不過應該係好少數

公爵府

牛年勳章

littlesister 發表於 21-7-2 19:08
香港傳媒真係好鍾意選擇性報導,搧動仇恨,又好多香港人見到就鬧鬧鬧,變成針對英國留學生咁,其實好多留 ...

好守規矩?例如上年除晒手帶去泡吧果d?

冇惡意,不過確係多害群之馬

珍珠宮

大力大力 發表於 21-6-30 06:59
昨晚新聞報導~

為何不是應該埋怨英國政府、抗疫不力、搞到每日兩萬多人感染、反而埋怨香港政府封關、保護 ...

哇..腥腥...

禁止訪問

琥珀宮

畀面勳章

Carol999 發表於 21-7-2 19:16

好守規矩?例如上年除晒手帶去泡吧果d?

「其實好多留學生都好守規矩,好多家長都好明事理的」

我寫呢兩句,無講所有留學生都守規,我唔想拗埋d無謂野,而且年輕人唔守規既,應該係普遍現象吧,應該不是留學生獨有,64都仲有好多人唔守限聚令出黎聚集啦

珍珠宮

littlesister 發表於 21-7-2 19:08
香港傳媒真係好鍾意選擇性報導,搧動仇恨,又好多香港人見到就鬧鬧鬧,變成針對英國留學生咁,其實好多留 ...

珍珠宮

咁又唔係,可能大部分也是我仔的舊同學,佢地多數Y12,起碼7月仲要返多1~2星期才term end。
Y11和Y13等同當年會考班和預科班,就梗係早走得啦。
我唔認同新聞那位鬧正苦的家長,但也不要標籤留英學生係麻煩。

侯爵府

22歲,小朋友?
他只是個小孩⋯

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

Forgetmenot999 發表於 21-6-30 13:00
黃絲急不及待帶哂子女同自己有咁遠走咁遠啦!仲邊會叫仔女封關前最後趕黎香港呀!
...

你係歪思,都仲喺香港啦!有咩出奇呀?

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

Forgetmenot999 發表於 21-6-30 11:50
咪係囉!啲藍絲家長好自私,要全港市民就哂佢

你誤會咗啦!果位女士係你D手足呀!

首頁

尾頁

跳至