家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

eeveepikachu 發表於 21-3-11 18:24
成日話唔跌穿、企穩、等等....我係唔識分。企穩係係價位上幾多日呢?如果回踩幾次都唔穿我明。但我又成日 ...

支持線非常重要,如果全日或近收市明顯跌穿,將會引起連鎖效應,其他投資者都會紛紛沽貨

大宅

chankahing 發表於 21-3-11 18:37
支持線非常重要,如果全日或近收市明顯跌穿,將會引起連鎖效應,其他投資者都會紛紛沽貨
...

咁個股呢?我有時畫線,會跌穿少少,但幾日後又入返通道,我都唔知係我畫錯定點

男爵府

eeveepikachu 發表於 21-3-11 18:42
咁個股呢?我有時畫線,會跌穿少少,但幾日後又入返通道,我都唔知係我畫錯定點
...

可能你畫錯,而且支持線用於大市指數或流通量高股票比較有效,如果日均成交額少於幾千萬的股份,受人為干擾不能作準

大宅

chankahing 發表於 21-3-11 18:50
可能你畫錯,而且支持線用於大市指數或流通量高股票比較有效,如果日均成交額少於幾千萬的股份,受人為干 ...

我今日睇9922 2013都升穿上升軌,但大市成交量唔高,我唔敢入。

另外想問*小米(1810)被撇除出富時羅素指數在明天周五(12號)收市之後生效!*會點?如果想買應該係明天定星期一早上?

男爵府

eeveepikachu 發表於 21-3-11 19:20
我今日睇9922 2013都升穿上升軌,但大市成交量唔高,我唔敢入。

另外想問*小米(1810)被撇除出富時羅素 ...

其實你已買軟件,就要相信佢,先睇月線週線、開始轉弱就唔好買,如果仲係強勢,咪等出現買入信號當日入貨囉,咁係咪穩陣啲?

複式洋房

回覆 chankahing 的帖子

Pm u

複式洋房

可pm

別墅

chankahing 發表於 20-11-8 18:44
用軟件幾個月,其實我仲有小小心得

不過怕被投資高手恥笑,我唔會在此發表
pm u

公爵府

chankahing 發表於 21-3-11 19:51
其實你已買軟件,就要相信佢,先睇月線週線、開始轉弱就唔好買,如果仲係強勢,咪等出現買入信號當日入貨 ...

可不可以貼,914螺泥的弦曆圖看看?

如果有用我會買
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

複式洋房

回覆 shareholder 的帖子

我都係剛買了弘曆, 各師兄、師姐 多多指教。

公爵府

sfung62 發表於 21-3-21 14:04

我都係剛買了弘曆, 各師兄、師姐 多多指教。

先謝謝,與我期望有差距,914擺明要開車,但完全反映不到,反而高追炒股就很多所謂買入訊號
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

複式洋房

大市依家唔似前幾個月, 有得賺就要食。唔係好易被佢綁。睇914個圖佢無乜莊

民房

pls check PM, Thanks

洋房

已PM, thanks

複式洋房

最關心BB問題熱投勳章

有無人亦有用/用過霸財個軟件? 能否分享吓?

複式洋房

最關心BB問題熱投勳章

回覆 takwing1hk 的帖子

上星期上過去弘曆度了解軟件... 有D覺得浪費時間... 唔係個軟件唔好, 主要係個sales (或所謂嘅講師/高級分析員), 佢主要講嘅嘢係"跟個MCD做就得"(同睇youtube無咩分別), 但對軟件內其他嘅功能就點追問都只係一句起兩句止, 話"你用好個MCD先啦"。

我有提問, 當我買咗個軟件, 咁我每日下載數據後個流程係點? 個軟件點可以幫我選股 etc. OK, 佢show咗個選股器, 但又係一句起兩句止。

我最後買咗霸財...霸財嘅sales"勤力好多", 一星期免費試用間有問必答, 又安排網課,唔上實時都可以重溫。又會講吓有咩股可以留意, 重點係提咗冧把之後有教你日後點用個軟件去睇有無買入信號。因為弘曆無得試用, 我無法好好詳細比較兩個軟件, 我明白如果一個指標方法work, 跟本一個就夠, 唔駛多。 佢地個MCD我覺得都好似幾好, 但真担心未買都唔多落力去sell, 買咗怕咩都唔理你。 霸財日日基本上都有網課, 又教軟件, 又有專題教唔同層面嘅投資知識, 又可以問股票, 仲有其他資訊。 個介面亦好以好用D, 又可以一個價, 用齊手機同電腦版... 所以未到試用期完已買咗。

有機會可以同買咗弘曆嘅交流吓.. 有意可以PM我。
想試用嘅都可以找我, 我介紹個sales比你。唔係打手帖... 只係覺得我遇嘅客服幾好, 或可以自己去安排試用。

大宅

有啲貴,平時用富途都覺得好夠用

別墅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

禁止訪問

複式洋房

最關心BB問題熱投勳章

用付費嘅軟件, 真係有唔同。唔同公司有唔同嘅指標, 可以比到更多分析
其中較緊要係可以較易睇到有無大戶進貨/掃貨/出貨

好似2318咁, 我早排96放咗... 原按自己性格, 見跌返0%, 我可能會入返,... 但睇霸財嘅圖, 我等到81左右, 等大戶吸排貨, 跌等轉勢先入... 中間都省反唔少,

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊