自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

daijuju 發表於 21-10-27 22:21
唔請工人就買拖掃地機械人同洗碗機同乾衣機啦,必備

會呀,最大問題係㕑房已裝修梗咗,郁唔到,呢下好替問題,唉…總之橫又死掂又死

珍珠宮

redhot 發表於 21-10-27 22:54
會呀,最大問題係㕑房已裝修梗咗,郁唔到,呢下好替問題,唉…總之橫又死掂又死
...

台式洗碗機可坐枱,4人用都夠,淘寶有

珍珠宮

daijuju 發表於 21-10-27 22:57
台式洗碗機可坐枱,4人用都夠,淘寶有

度過晒喇,地方太細,又要就來去水位,好衰唔衰我上㕑櫃下方又整咗一行吊櫃仔入咗牆,搞到高度又唔夠,冇得搞!總之就頭痕

珍珠宮

redhot 發表於 21-10-27 23:01
度過晒喇,地方太細,又要就來去水位,好衰唔衰我上㕑櫃下方又整咗一行吊櫃仔入咗牆,搞到高度又唔夠,冇 ...

而家有隻超聲波洗碗機係放係星盤用,可以望下(我未用過)
https://m.tb.cn/h.fUCnnJX?sm=46090e
十新款便携式水槽洗碗机全自动家用超声波小型独立式免安装爱妈邦

珍珠宮

daijuju 發表於 21-10-27 23:08
而家有隻超聲波洗碗機係放係星盤用,可以望下(我未用過)
https://m.tb.cn/h.fUCnnJX?sm=46090e
十新款便 ...

研究下,謝謝

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

redhot 發表於 21-10-27 20:02
我個仲勁,沖涼嗰個浴屏都撞爛!

佢有冇唔認係佢?
不過佢哋好多嘢都唔認, 以為咁樣就唔使負責任。
雇主就要硬食, 真係慘

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

daijuju 發表於 21-10-27 22:47
good,機械人不會背叛偷錢借錢講大話,最多打柴

講起偷錢、借錢仲嬲, 有一個因為偷錢,即炒, 佢點都唔認係佢偷!屋企只有佢同剛滿月的BB
之後嗰啲,個個都問借錢,一係話屋企要裝修,一係話屋企有人病,無數的藉口!
每一個月還少少(emoji)
雇主就好似行鋼線咁,步步驚心,就係怕佢用雇主地址在出邊借大耳窿

珍珠宮

mingaga 發表於 21-10-27 23:45

講起偷錢、借錢仲嬲, 有一個因為偷錢,即炒, 佢點都唔認 ...

我唔會借......佢要出面借佢嘅事......走咗後有咩收信話冇此人彈返轉頭就係。屋企無死角裝cam......暫時未比人玩過(可能有但我唔知)

侯爵府

回覆樓主:

800蚊一晚??獅子開大口。
疫情時根本無人住,依家焗住要人隔離,炒起房價,係酒店問題,呢啲又係自由市場經濟?

珍珠宮

mingaga 發表於 21-10-27 23:39

佢有冇唔認係佢?

佢認唔認我地都要硬食架啦,一個浴屏就幾千,法例要佢地賠得三百,所以佢地咪唔駛負責任囉

侯爵府

redhot 發表於 21-10-27 23:55
佢認唔認我地都要硬食架啦,一個浴屏就幾千,法例要佢地賠得三百,所以佢地咪唔駛負責任囉
...

真係好激氣呀!

侯爵府

mingaga 發表於 21-10-27 23:45

講起偷錢、借錢仲嬲, 有一個因為偷錢,即炒, 佢點都唔認 ...

我之前用過的冇一個問我借錢,佢哋睇人先會夠膽問僱主借。

珍珠宮

青青河邊草 發表於 21-10-27 23:50
800蚊一晚??獅子開大口。
疫情時根本無人住,依家焗住要人隔離,炒起房價,係酒店問題,呢啲又係自由市場 ...

得兩間檢疫酒店

絲麗 800
華逸 650
竹篙灣 480

珍珠宮

11月上旬每日平均107.2外傭入住

羅致光表示,透過調整外傭指定檢疫設施數目與入住名額,每日來港的外傭人數已逐步回升,由9月上半月的平均每日28.3人,上升至10月下半月的平均每日63.7人;11月上旬的每日平均數字已上升至107.2人。

羅致光在網誌表示,在過去兩個月,抵港外傭確診率有下降趨勢,較明顯是來自菲律賓的外傭,而印尼外傭的確診率則相對較低。但相對整體10月份從外地來港已完成疫苗接種人士的0.55%確診率,抵港外傭的確診率仍然偏高。他說,菲律賓及印尼的疫情持續放緩,當局會觀察兩地疫情、疫苗接種率的進展、抵港確診率的變化,去調整從兩地輸入外傭的進度。

男爵府

回覆 ernbe 的帖子

印尼有沒有條件調整爲中風險地區(B區)?當地新增確診自10月中以來已經下降至1000宗以下。這樣可以舒緩外傭不足的情況。
風繼續吹,不忍遠離...

珍珠宮

Boeing787 發表於 21-11-14 10:48
回覆 ernbe 的帖子

印尼有沒有條件調整爲中風險地區(B區)?當地新增確診自10月中以來已經下降至1000宗以 ...

除咗印尼,菲律賓,巴基斯坦,柬埔寨等都有條件下調

珍珠宮

勞工及福利局局長羅致光在網誌表示,正入住竹篙灣指定檢疫設施,但在1月5日仍未完成檢疫的外傭,會有序地分批遷往麗豪航天城酒店接受檢疫,該酒店提供的1138個房間,在1月份期間絕大部分只能用來「對沖」竹篙灣檢疫中心原本用作外傭檢疫的1000個單位,來港外傭人數仍未能在短時間內大幅回升。
羅致光表示,當局正繼續緊密努力與合適及有意成為外傭指定檢疫設施的酒店洽商,希望在短期內陸續有好消息公布。

首頁

尾頁

跳至