自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

大力大力 發表於 22-1-18 08:56
可能認識的都唔係有錢、我識班廠家、做生意的、個個幾架車、佢哋話打死都唔移民~
...

係呀,做生意朋友好多都唔移民

睇到佢地係英國,加拿大,生活其實好一般。
就算打邊爐,食物唔太好,果邊款唔多
想食茶記又貴又唔好食
行街又唔似香港咁方便咁多野買

不過佢地自我感覺良好,成日話生活好正,小朋友讀書冇壓力,以同鬼妹鬼仔生活為榮

水晶宮

貓咪達人 發表於 22-1-18 08:01
冇錯,我個親戚係香港點衰都做寫字樓,有層樓,依家過到去賣點心幫補生活only, 文職唔會有佢份
...

我個朋友,當初雄心壯志,一家幾口帶住幾百萬,話要去到買大屋搵大錢,然後接埋阿媽過去!
結果,而家去左超過半年,見過幾份文職,都無回音,最近聽佢講,去in搬貨、超市 ....
我想講,喺香港佢都叫有層樓,2公婆月入大概$8萬,絕對有能力供仔女讀好嘅學校,但去到做一d你喺香港唔會做嘅工!
同埋,香港新移民,幾肯定佢黎香港做清潔都好過喺國內生活好,唔係好似某d香港人移民去外國,降晒grade!

珍珠宮

我愛Corina 發表於 22-1-17 23:15
樓主呢頭支持國安法,果頭用BNO 移民,好核突囉。

其實說穿了好多香港人都係政治冷感,骨子裡無愛國既基因,但數口就好精,邊樣對自己有利就靠那邊站。

978212    發表於 22-1-18 16:53

伯爵府

我覺得你個case送佢出去外國讀書最好,最好就high school就send出去,讀埋大學先回流返港,或者申請返黎香港讀大學,好多人都係咁

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

人人能力唔同。
我就唔會移。因為冇錢又冇能力。
香港勉強搵餐飯,去到外國做二等公民,恐怕飯都冇得食。
我個人認為,有能力同有錢先好移,去到唔係自己地方,本身就事事爭人一截,要比人更優秀才能生存。當然,有能力既,處處都係天堂。
自問唔係有錢/叻過人,大可不必。中左六合彩先諗。

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

男爵府

想移民就移民,標榜自己愛国有分加?

珍珠宮

flowerbabe 發表於 22-1-18 09:47
係呀,做生意朋友好多都唔移民

睇到佢地係英國,加拿大,生活其實好一般。
佢地覺得好咪得囉!! 我都有朋友過左去英國, 明明响香港兩公婆收入都唔太差. 但去到本來做經理既老婆要去做KFC, 老公本來做傳導人, 但去到唔知佢做乜喇!! 咁佢地自我感覺良好

翡翠宮

畀面勳章

Myluckybaby 發表於 22-1-18 08:51

咁又唔係甘講,小朋友長大有本事去劍 ,牛,帝國,UCL ...

香港每年都好多學生去牛劍、ICL UCL,單單想讀呢類名大學,唔需要移民。
日日是好日

伯爵府

其實你喺到問移唔移民,10個有9個都反對

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

小貓1124 發表於 22-1-18 10:24
其實你喺到問移唔移民,10個有9個都反對

我唔反對移民,係唔贊成樓主移民原因。同埋我覺得佢認識咁少英國就移民,應該好快後悔回歸。

侯爵府

zitamamama 發表於 22-1-17 18:51
前題
沒有偏激政治立場,支持國安法,認同自己是中國人。
父母都不喜歡外國生活。

我C6一家廿幾年前移民溫哥華,兩個姑姐去Calcary

C6呢代佢3兄妹(14-17歲去) 同3個表弟妹 (1-3歲去)大學畢業後全走哂,5個返來香港,1個去新加坡,主要做銀行,IT,會計

到我同C6,我地唔太想返去因為搵唔到錢,小朋友正讀傳統小學因為想佢學好中文,中學諗住轉國際學校準備14, 15歲左右返去加拿大讀,local or 私校都得,到時先返去陪讀兩三年

返去讀嘅原因唔係覺得去外國讀特別勁,反而係因為我個小朋友喺香港讀書只係中游位置,但以香港嘅training返過去讀,除英文外佢所有科目成績會係超班,應該容易過喺香港入好嘅大學同科目

我都expect佢將來都會返香港工作,因為中國人喺嗰邊仍然係好難出人頭地,即使我C6 3個表弟妹咁細移民同土生土長冇分別,都一樣返來香港發展

PS:C6啲表弟妹native口音,佢地同我地都冇覺得英文native口音有乜咁特別,但佢地係傾向鍾意同外國人溝通咁囉,佢地一個嫁外國人,一個娶CBC

大宅

回覆樓主:

認真回答,我個人覺得移民最大優點係拎多個 passport, 多條後路。唔係話香港唔好,而係呢個世界變得太快,將來係點無人知。你而家幫佢哋拎多個 passport, 佢長大後可以多個選擇。

我身邊有啲大大聲話唔走嘅人,好多都係本身已經有多一個 passport, 所以佢真係無必要急住走,因為揾錢唻講無地方好過香港。

但認真講句,如果只係為左英文,去國際學校 + 大學留學咪得 law, 駛乜移民。移民對一個家庭唻講唔容易,必需要有不如取替嘅理由,否則要衡量下值唔值得。

公爵府

牛年勳章

mother904 發表於 22-1-18 10:19
香港每年都好多學生去牛劍、ICL UCL,單單想讀呢類名大學,唔需要移民。
...

好多人都話為左仔女的教育移民過完,佢地以為移民過去之後入呢D名校會比香港容易,老實講唔係人人都係讀書的材料,唔刻苦努力讀書,邊度都係難考到好的大學。

瑪瑙宮

不會
香港比任何地方好太多.

侯爵府

2024年龍年勳章

Liuvyn 發表於 22-1-18 09:23
回覆 zitamamama 的帖子

小朋友本身喜歡英文仲好,在香港入國際學校,再請外藉老師私補,什至搬去多外國小 ...

係呀, 想小朋友流利英文, 香港都有語境。
可以試下搬去東涌私人屋苑, 係外籍人士社區。
樓下公園印度仔, 日本仔, 香港仔, 英國仔...各國小朋友玩埋一堆, 用自己口音嘅英文溝通。
英國小朋友最放養, 玩到超污糟除曬口罩, 周圍問大人借電話搵阿媽,
印度小朋友都未去到咁癲。
隔離係英國白人機師, 屋企好亂一開門見到一堆啤酒罐, 大家都係咁生活, 真心唔覺英國人高人一等。
再隔離係兩家印度家庭, 一個阿爸開公司, 一個阿爸HSBC總行返工, 阿媽係直資小學教英文。
全部LIFT口見面都有打招呼,反而另外兩個香港人鄰居好陌生。
只求英文NATIVE的優勢, 就算係香港職場, 好多都印度人填滿咗, 更何況英國職場?

珊瑚宮

cyyiu 發表於 22-1-18 09:55
我個朋友,當初雄心壯志,一家幾口帶住幾百萬,話要去到買大屋搵大錢,然後接埋阿媽過去!
結果,而家去左 ...

中國人係英國好團結, 華人會幫助華人,BNO移民個班除外
佢地唔會理呢班用BNO移民既人, 因為覺得佢地係搞事及麻煩

男爵府

思澄爸爸 發表於 22-1-17 23:02

你講呢啲cases相信就係樓主所寄望的。外國大,流利英語, ...

重點係回流香港,我姑姐都話喺英國,除咗揸貨櫃車,做裝修呢啲鬼佬唔會做嘅工種之外,香港人過到去根本就搵唔到食,我堂細佬舊年8月衝過去英國,因為兩公婆都係香港係manager,過到去唔肯放下身段,到而家仍然不停喺度燒緊銀紙,搵唔到工做,帶70萬英磅過去,仲要喺劍橋區租樓,租樓仲要係我姑姐名義租,因為你冇收入同戶口,啲業主係唔會租樓畀你,60萬英磅頂盡捱三幾年就會花光

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

rebeccalin 發表於 22-1-18 08:58
完全唔熟。淨係知佢嗰邊已經有屋,本身家底厚,唔洗賣樓都帶左幾千萬過去。點知唔不到五年,五個月就走返 ...

咁就更加奇怪! 應該係溶入不到當地人生活, 又或者有情緒或思鄉病.

所以, 作為家長更應該做好功課, 搜集多些當地真實信息, 不要人云亦云, 貪小便宜

男爵府

好媽媽勳章

回覆 大力大力 的帖子

Yes, they are not selling their properties in HK, they are buying more in the UK. They only send the kids to UK private schools.

首頁

尾頁

跳至