自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

感謝這裡的JM幫忙 發紅包,謝謝!!!終於開通了大陸錢包了,還沒有申請國內銀行戶口,現在正努力地研究怎樣使用錢包。
:-?

大宅

回覆樓主

我也想開通微信大陸錢包,有無JM可以發一個0.1的人民幣錢包給我嗎?

伯爵府

熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我想問如何啟動帳號

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

iammelonpanna 發表於 18-8-5 20:31
我想問如何啟動帳號

LOGIN 錯左入唔到?

如果是新開, 唔洗搞ED 野?

Stay Hungry , stay foolish !!

伯爵府

回覆 hinhin_ma 的帖子

我是
新註冊的...請教如何解決....

要求安全校驗

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

iammelonpanna 發表於 18-8-5 21:36
回覆 hinhin_ma 的帖子

微信HK 有戶口未? 已有的話, 只要收封人仔利是, 打開, 之後按佢要求填資料就OK...

如未有微信HK戶口, 按SIGN UP.... 只要跟住佢要求填資料, 收SMS CODE 做確認就OK.... (無記錯的話)

Stay Hungry , stay foolish !!

伯爵府

hinhin_ma 發表於 18-8-6 02:16
微信HK 有戶口未? 已有的話, 只要收封人仔利是, 打開, 之後按佢要求填資料就OK...

如未有微信HK戶口, 按S ...

hinhin媽,我乜戶口都未有,想直接用國內電話號碼開微訊,因為香港唔打算用,系統就要求安全驗證了

侯爵府

iammelonpanna 發表於 18-8-6 08:45
hinhin媽,我乜戶口都未有,想直接用國內電話號碼開微訊,因為香港唔打算用,系統就要求安全驗證了:igiveu ...

微信只作聊天功能, 可以用國內電話登記賬號。
開通錢包及付款功能, 一定要綁國內銀行戶口或信用卡, 近呢幾個月可以綁香港信用卡開通國內錢包, 但限額不能超過1000元人民幣。

子爵府

熱血勳章

回覆樓主:

請問我支付寶戶口點樣可以用咗啲餘額呀?因為淘寶賣家直接退款去咗支付寶。我而家用唔到 !好鬼煩

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cwb43c 發表於 18-8-6 09:39
請問我支付寶戶口點樣可以用咗啲餘額呀?因為淘寶賣家直接退款去咗支付寶。我而家用唔到 !好鬼煩 :igiveup ...
你戶口的餘額, 系港幣還是人民幣?

子爵府

熱血勳章

katie0921 發表於 18-8-6 20:58
你戶口的餘額, 系港幣還是人民幣?

人民幣……pls help me…… 係咪要香港 匯豐渣打嗰啲銀行卡 因為我淨係得aeon卡咋

侯爵府

cwb43c 發表於 18-8-6 21:01
人民幣……pls help me…… 係咪要香港 匯豐渣打嗰啲銀行卡 因為我淨係得aeon卡咋
...
你有冇在手機download 支付寶app?
如有, 可以在連鎖店購物(百佳, 萬寧, 屈臣氏, 麥當勞等等), 當現金支付就可以....

子爵府

熱血勳章

katie0921 發表於 18-8-6 21:04
如有, 可以在連鎖店購物(百佳, 萬寧, 屈臣氏, 麥當勞等等), 當現金支付就 ...

餘額在大陸支付寶,不在支付寶hk,喺香港都用到大陸支付寶餘額?

侯爵府

cwb43c 發表於 18-8-6 21:05
餘額在大陸支付寶,不在支付寶hk,喺香港都用到大陸支付寶餘額?
我覺得可以, 否則點會咁多國內人用支付寶消費....要留意應該有匯率差價....
另外, 我見到好多店舖, 有貼紙寫住..歡迎使用國內支付寶...
你可以買少少貨品(幾蚊一包糖)試咗, 咪知道方法...

我試過在 香港 用 國內微信錢包, 計匯率跟住付款.....攪掂

侯爵府

cwb43c 發表於 18-8-6 09:39
請問我支付寶戶口點樣可以用咗啲餘額呀?因為淘寶賣家直接退款去咗支付寶。我而家用唔到 !好鬼煩 :igiveup ...

賣家既然可以入到錢去你支付寶, 即是你有支付寶戶口, 你在淘寶購物時可以一部份錢用支付寶(人民幣), 餘額用支付寶香港或其他方式付款。
如果因為你未做實名, 所以用不到支付寶,就必須要申請返實名手續, 而家用支付寶手機app都可以做到認証。

侯爵府

katie0921 發表於 18-8-6 21:04
如有, 可以在連鎖店購物(百佳, 萬寧, 屈臣氏, 麥當勞等等), 當現金支付就 ...

最簡單的方法是在淘寶用左去, 但 cwb43c話用唔到, 應該未做實名認証卦!

侯爵府

fruitscalpiscc 發表於 18-8-5 01:29
我也想開通微信大陸錢包,有無JM可以發一個0.1的人民幣錢包給我嗎?

PM我, 留微信賬號 ☺

子爵府

熱血勳章

katie0921 發表於 18-8-6 21:10
我覺得可以, 否則點會咁多國內人用支付寶消費....要留意應該有匯率差價....
另外, 我見到好多店舖, 有貼紙 ...

匯率差價幾多都唔緊要,最緊要用到啲錢,唔使hold住喺入邊,我抽時間試下先,唔該曬你

子爵府

熱血勳章

purplechung 發表於 18-8-6 21:32
賣家既然可以入到錢去你支付寶, 即是你有支付寶戶口, 你在淘寶購物時可以一部份錢用支付寶(人民幣), 餘 ...

整來整去都整唔到

男爵府

首頁

尾頁

跳至