自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

0q.cathy 發表於 23-7-29 08:56
係,所以先講各人去搵自己嘅合適地方,有啲人好鍾意衝,但好多人都好平凡。 外國係會尊重清潔工人,交通工 ...

如果有能力,最好後生衝,錢搵錢,製造被動收入,之後就可以做hea工享收成期,在香港生活可以很好,或到處住下,而且有利收息收租,因為稅低,到年紀大,坐長途機都要坐business可以平瞓。
沒有遺產稅,不會一代窮過一代,幾代後大家貧富會更懸殊

珍珠宮

2024年龍年勳章

將來退休,真係好想移居,日本,馬來西亞,泰國各住3個月,其他地方仲諗緊。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

今年都有朋友移民去英國和加拿大

伯爵府

DDDHHH 發表於 23-7-25 14:08
須然唔關我事,人各有志,但我見的90%都做唔返等同之前份工的情況,咪好似降低左自己,由白嶺轉藍嶺... ...

佢地唔覺得降低掛,何況藍頜比較唔使用腦,輕鬆D掛

伯爵府

mcheungm 發表於 23-7-29 09:29
我都係咁話,睇完佢分享,我都吾識講.

如果要我日日只对住自己屋企D花草,我應該會好悶,就算自己間屋好靚,我 ...

每人都有佢既取向。除了住貴,我真係覺得香港好好,交通平,我自問食唔覺得貴(出街又好,煮又好),當然因為滙率,去完日本都覺得日本好平;午餐肉比起外國貴我真係唔太清楚,我平時兩日出街食,兩日煮,老公通常煮海鮮,煮斑,煮雞,鮑魚,龍蝦,聖子自己煮香港都好平,但感覺外國唔易買,有時同朋友出去韓燒,都係3百蚊一個人,又唔係餐餐食海港城六公館;另外,交通香港又平又方便,出完尖沙咀返屋企,坐的士都係1百蚊;最重要係我地兩公婆係香港一定搵錢多過外國;我自問無本事係外國搵100K一個月,加上4大長老都係香港,我地都想陪佢地百年歸老

伯爵府

panda361 發表於 23-7-29 11:21
將來退休,真係好想移居,日本,馬來西亞,泰國各住3個月,其他地方仲諗緊。 ...

有錢就處處是樂土,旅居都唔錯

大宅

0q.cathy 發表於 23-7-29 08:56
係,所以先講各人去搵自己嘅合適地方,有啲人好鍾意衝,但好多人都好平凡。 外國係會尊重清潔工人,交通工 ...

坦白講,我細個都有同個仔講,如果你唔讀書,將來可能要做一啲辛苦嘅工...

最近阿仔屋企裝修,本來已同裝修判頭講好,唔可以開房企冷氣,有次阿仔上去睇裝修成點,见到師傅開咗冷氣.D師傅立即同阿仔講唔好意思,我個仔話唔怕啦,用啦用啦.
後尾返嚟同我講,阿媽做裝修真係好熱好辛苦,D冷氣有得佢哋開啦,到时換過部就算.
我有教我仔要努力讀書,將來才有更多選擇,否則好大機會只可以揀一D勞動工作.
而家佢大咗,一樣好有同理心唔會話唔尊重體力勞動嘅人

珍珠宮

如果要我日日只对住自己屋企D花草,我應該會好悶,就算自己間屋好靚,我 ...

可能大家圈子唔同,C6同我哋朋友,40幾50已經公司高層,大部分大公司,福利好,或自己開公司,假期多過佢· C6公司連白日都有4日假期· 返工,放工可以自己安排.

養花、草我自己都有,有工人可以打理埋狗,魚和龜,去旅行亦放心· 香港我好多朋友有齊呢啲喜好,養貓亦好受歡迎,反而外國親友,都係只種花、草
其實近年多咗朋友去農埸或天台租地耕種,我得閒有時去join下,享受成果

伯爵府

panda361 發表於 23-7-29 11:21
將來退休,真係好想移居,日本,馬來西亞,泰國各住3個月,其他地方仲諗緊。 ...

有錢去邊都得,度度住下又得
有錢就有選擇

男爵府

hudsonchui 發表於 23-7-25 13:07
陸陸續續都識人去加拿大同英國

我都係香港越來越小朋友

大宅

奇奇媽媽 發表於 23-7-29 11:54
每人都有佢既取向。除了住貴,我真係覺得香港好好,交通平,我自問食唔覺得貴(出街又好,煮又好),當然 ...

你講得好中肯,你既情況同我都好似

其實外國有外國嘅好,香港有香港嘅好,冇必要下下踩低香港.

伯爵府

mcheungm 發表於 23-7-29 12:37
你講得好中肯,你既情況同我都好似

其實外國有外國嘅好,香港有香港嘅好,冇必要下下踩低香港.

大宅

bbc2018 發表於 23-7-29 12:10
可能大家圈子唔同,C6同我哋朋友,40幾50已經公司高層,大部分大公司,福利好,或自己開公司,假期多過佢 ...

我在國內種花種菜養狗,有時約埋啲親戚朋友燒烤,開大食會,出去就食手切牛肉火鍋,農家菜....
得閒又揸車周圍去玩,生活真係好悠閒.早十年前,我同先生有諗過移民去台灣和泰國,現在已打消這個念頭
我有一半時間又會返下香港,中港兩地走,呢種生活實在太適合我.
由我家開車上我大陸屋企,只需要1.5小時.我平時揸車出港島,都要成個鐘
我有好多親戚移民去外國,我哋大家都互相尊重自己生活環境模式.
不過某程度上,佢哋都係食盡香港福利,有D已移民去外國廿多年,攞埋外國護照都係咁

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我反而會移返內地,得閒又返嚟香港住下,諗起都寫意

侯爵府

2024年龍年勳章

bbc2018 發表於 23-7-29 12:10
可能大家圈子唔同,C6同我哋朋友,40幾50已經公司高層,大部分大公司,福利好,或自己開公司,假期多過佢 ...

我身邊嘅人連同我自己, 就算吾係咩高層, 但起碼生活好安穩! 有長假期就plan 旅行; 响東南亞就有呢個地利! 吾旅行都聚餐食好嘢….

我身邊親友移民嘅吾多! 不過奶奶有個金蘭姊妹一家移英, 佢個仔同新抱都係同一格嘅人;同我差唔多一樣年紀但佢自覺响香港懷才不遇、 年輕時已經不可一世心高氣傲, 所以佢走係好事!性格態度真係決定命運!

珍珠宮

2024年龍年勳章

奇奇媽媽 發表於 23-7-29 11:55
有錢就處處是樂土,旅居都唔錯

香港消費真係算貴,日本普通餐廳,每餐1000円,住又平過香港。馬來西亞,泰國更平。

水晶宮

annie133 發表於 23-7-29 11:17
如果有能力,最好後生衝,錢搵錢,製造被動收入,之後就可以做hea工享收成期,在香港生活可以很好,或到處 ...

我一出來工作,已做緊你說的話。所以到而家都咁慳。

男爵府

每個人都會選擇最適合自己的出路

子爵府

panda361 發表於 23-7-29 13:07
香港消費真係算貴,日本普通餐廳,每餐1000円,住又平過香港。馬來西亞,泰國更平。
...

只係日元跌你先覺得平。疫情前食碗拉麵都近百元啦

大宅

就咁睇呢段野唔講移民移居。我以為講緊坐監 日日花花草草,日日如是。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊