自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Taitaimui 發表於 23-9-23 11:12
有啲名幼係特別唔鐘意律師父母….嫌呢啲父母麻煩….

專科醫生係好既背景,律師就未必。

基本上所有學校都怕律師父母

侯爵府

2024年龍年勳章

竟然

子爵府

bigbighei 發表於 23-9-24 10:33
其實佢停辦可以每年分返啲位比其他幼稚園 可能 會救到其他收唔夠既幼稚園.
...

本地出生率跌得咁勁,都救唔到幾多間

公爵府

chanti 發表於 23-9-22 09:42
唔冼話得唔得閒、一上Chsc.hk/kindergarten 已經知全港幼稚園收生情況。
呢個forum 好奇怪、大家傾下計就 ...

因為冇理理據,所以用最好用的:唉呀,我冇你甘得閒咩咩咩。有聲有畫

大宅

睇咗咁多留言,好多道聽塗說好好笑,真係人哋講唔好信,真正用家先會知Kv嘅好最明顯嘅係會自動自覺做功課,呢啲係責任心,一生受用。

大宅

2024年龍年勳章

講下講下,呢個 POST 變左 KV vs SC

男爵府

我仔都係校友,學校要停辦真是覺得十分可惜。
我仔細B,當年同IN ST CAT、KV、劍鳴,去到SC感覺老師完全冇愛心,我仔亦非常不合作;之後去KV,我他初初唔答老師問題,但老師慢慢引導佢,之後仲唱埋歌。我果刻就覺得呢間就是合適我仔的學校。

學校老師大部分好好,K1上學老師會抱抱,K3時有試過是較年長的老師,會比較嚴,要不朋友坐得好好。老師一定有教書,小朋友回家可以自己溫習,老師有一套技巧教他們記中文字,英文GRAMMAR完全冇問題,數學亦佳。冇NET前$2477真係冇得頂,之前請左NET加左少少,性價比高。學校有活動,中秋、復活、聖誕、新年有主題活動,攤位遊戲;聖誕好似仲有魔術表演睇;另外仲有運動會(在學校舉行)、話劇表現(比老師同學睇),活動家長冇得參與,但小朋友一樣好開心。

操場有樹屋、三條山坡滑梯,另外仲有其他滑梯、千秋、搖搖板、魚池......仔話千秋每人打十下輪下一個小朋友。每逢生日會果日放學仲可以留低玩耐D,每日校長都會出來送小朋友放學。真心我覺得呢間學校好好,教到小朋友好乖好自律。
還有的是,KV校車是自己的,不是外面校車公司,司機也是學校請的,背景一定要清白才請(當年司機叔叔告訴我),而跟車的不是褓母姨姨,而是學校老師,呢一點真是它獨有。

我仔KV畢業升上英小,英文完全冇問題。非常感謝學校,此刻心情實在非常不捨。仔上了BAND 1中學,近日知道KV停辦,發現身邊原來有不少同學也是KV校友,希望學校有機會開放,我一定會和兒子去緬懷一番。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊