自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

除左仔幼稚園家長多新移民家長外,小,中學好似無乜了(純粹聽口音的話),自己屋苑唔多啩( 純粹聽口音的話)。

我70後,其實5,6,70後都多混血兒,好多父母或其中一方大6落黎,生小朋友,然後8,9,00後咪開始多所謂純種囉

P.S. 我仔幼稚園那些新移民家長都好好喎,家長之間普通交往,沒深入了解,我感覺唔到好大既文化差異,可能我都唔係d 咩上等文化人吧

子爵府

chocolatebean 發表於 24-1-9 10:31
聽聞好多大, 中, 小學都好多新港人, 朋友仔女圈內要講普通話, 廣東話被淘汰咁滯

好多食肆員工都係新港人, ...

我囡囡讀緊保良局系列嘅小學,精英班係用普通話教學,其他班先至係廣東話

其實冇話新定舊香港人,以前啲人會歧視新移民,依家我眼見嘅新移民,個個都好有錢,以往所講呃綜援,攞盡著數嘅大陸人,依家真係小之又小,反而想盡辦法攞綜援嘅土生土長香港人,大有人在

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

noodle_noodle 發表於 24-1-9 13:47
我c6都講笑我嫁左俾個大陸佬,我仔有一半係大陸仔血統
99理直氣壯話“緊係唔係,我地黎左好多年(咪又係98 ...

覺得我點解咁強調佢地係大陸出世

只會叫我屋企c6果幾個做大陸喱大陸妹

想知點解你要咁?

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

chocolatebean 發表於 24-1-9 10:31
聽聞好多大, 中, 小學都好多新港人, 朋友仔女圈內要講普通話, 廣東話被淘汰咁滯

好多食肆員工都係新港人, ...

返工低級果啲以前係香港人,而家係新香港人,佢啲老公係香港人,即係啲香港男人娶佢哋落嚟。
我個人圈子沒有。
不過我啲細路學校是有幾個內地落嚟。

廣東話唔係香港獨有,廣東省都好多講廣東話。我啲新香港人同事係講講東話。返而有啲做咗20年清潔啊姐同佢啲fd講鄉下話。

我無大6親戚。親戚全部係香港。我係咪真香港人????

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

公司啲清潔姐姐多數都係

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊