自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

hashtag影視迷勳章

回覆 VKwan 的帖子

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆:咪玩啦!依家至話証件唔夠六個月

enjoy your trip!

珍珠宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

恭喜,玩得開心D﹗

水晶宮

熱血金章

引用:Quote:原帖由+VKwan+於+14-04-22+發表一般p

原帖由 木土土 於 14-04-22 發表
根據lATA項附例,香港及澳門的特區護照只要valid就可入境,只適用於泰國嗎?

...
我覺得樓主講嘅,係所有國家吧。

如果係咁,在座曾經渣特區護照,又唔夠六個月而比拒絕 check in ge JM, 咪全部都衰係地勤手上??

因為出境就睇身份証,登機先睇護照,咁咪好多地勤都做錯野???

有錯請指正。

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+木土土+於+14-04-22+發表根據

原帖由 9594 於 14-04-22 發表

如果係咁,在座曾經渣特區護照,又唔夠六個月而比拒絕 check in ge JM, ...
如果美國英國歐洲個d,話passport得幾日有效期都入到境,我真係覺得可能性不大!要再研究下!

男爵府

恭喜哂樓主! 你地好叻!玩得開心啲!

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

enjoy

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

留名等link

水晶宮

恭喜樓主,等link. 謝謝各位分享

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

9594 發表於 14-4-22 17:10

如果係咁,在座曾經渣特區護照,又唔夠六個月而比拒絕 check in ge JM, ...
睇番IATA條LINK, 原來要入去邊度同拎咩PASSPORT, 所以應該係個別地區先係唔駛6個月!
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

bkteapot 發表於 14-4-22 18:03
留名等link
#324 JM咪留左LINK囉

bosch    發表於 14-4-23 10:13
bkteapot  無追文 THANK YOU  發表於 14-4-22 18:45
放下自在

男爵府

BK Milk勳章

VKwan 發表於 14-4-22 15:26
經此一役,我明白到原來特區護照好勁!

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:請問喺邊可以睇到呢條附例呢?

原帖由 dawnhu 於 14-04-22 發表
請問喺邊可以睇到呢條附例呢?
http://www.iatatravelcentre.com/passport-visa-health-travel-document-requirements.htm

可以響度check! 但其實航空公司個system係可以check到叫\"TIM\"

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

翡翠宮

引用:即係無論去邊個國家,+只要係用特區護照就VA

原帖由 hehababy 於 14-04-22 發表
即係無論去邊個國家, 只要係用特區護照就VAILD就入得境??
唔係!每個國家唔同!台灣少一日都唔得

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

翡翠宮

引用:所以我一開始就話樓主C6一定上到機,我唔識

原帖由 mrshau 於 14-04-22 發表
所以我一開始就話樓主C6一定上到機,我唔識樓主一家又點會無啦啦跣佢地!祝樓主一家旅途愉快!

...
無錯,等我仲以為我無做幾年連入境條例都轉曬⋯⋯

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

翡翠宮

引用:Quote:原帖由+木土土+於+14-04-22+發表根據

原帖由 9594 於 14-04-22 發表

唔係⋯⋯每個國家地方都唔同,好似台灣少一日都唔得,同埋就算台灣人佢地passport過期一日都要問ok board先可以入境!

但其實航空公司個system係check到既!你可以堅持叫地勤整個print out出黎比你睇(如有問題)

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由+9594+於+14-04-22+發表我覺得

原帖由 goosema 於 14-04-22 發表
唔係⋯⋯每個國家地方都唔同,好似台灣少一日都唔得,同埋就算台灣人佢地passport過期一日都要問ok board先 ...
咁其實最長係咪都係6個月?

翡翠宮

引用:Quote:原帖由+goosema+於+14-04-22+發表唔

原帖由 李豆豆 於 14-04-22 發表
咁其實最長係咪都係6個月?
係!總之standard係最少半年有效期

李豆豆  唔該鵝媽  發表於 14-4-22 20:46
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

子爵府

引用:咁其實如果到期前6個月就唔用得,係咪即係

原帖由 Siujyn 於 14-04-21 發表
咁其實如果到期前6個月就唔用得,係咪即係簽十年得九年半有效期?
點解要咁定呢?唔用盡本password有效期呢 ...
咁如果旅客最後一日至出門,又被左佢入境,入境後個旅客咪無有效證件囉~

子爵府

鄧樓主一額汗..出得境就好了……have a nice trip

首頁

尾頁

跳至