自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主

我2016年頭買,三月最低位時想買,已經俾訂簽臨約,業主甩底封盤,過兩個月再賣,貴20萬,我都即買,等到業主半夜簽約,雖然話貴20萬,但我供25年,計埋息,都係多嗰一千幾百啫

買完後又開始升,已經唔係我可以負擔到嘅價錢啦

第一次買樓時,真係好似買棵菜咁,但呢棵菜用咗一大截積蓄,好唔實在呀,未到交匙個心都仲未定

珍珠宮

畀面勳章

vet 發表於 18-2-23 01:01
好隱陣的性格又會夠膽喺海嘯入市
做大家樂都供得起先會買,仲有咩樓可以買?
...
Check 10年前的經濟同樓市 history

珍珠宮

畀面勳章

vet 發表於 18-2-23 01:01
好隱陣的性格又會夠膽喺海嘯入市
做大家樂都供得起先會買,仲有咩樓可以買?
...
沙市 grad , 人工吾係高但海嘯時買到樓,重要之後供樓算輕鬆。
所以我成日會覺得over 34, 冇買到樓而要捱貴租係自身問題多於社會問題

子爵府

starrymama 發表於 18-2-22 16:31
三萬幾人工, 月供萬三其實都好大比例. 萬一有左細路/ 有個冇嘢做都好大壓力下.
...

樓主係公務員,鐵飯碗呀
同埋係每人三萬幾人工,即兩公婆月入6萬幾,
供萬鬆d樓好輕鬆呀!
我估樓主咁後生,應該好快可以換大單位!

公爵府

回覆樓主:

恭喜晒

大宅

其實要買真係要生小朋友之前出手, 兩口子住二百幾至三百尺一房都已經唔錯, 但小朋友出世後, 雜物多, 空間又要比以前多, 仲有可能要請工人, 咁真係要400尺以上先夠...但400尺以上已經可以好貴。

實有人話, 係呀, 唔請工人咪得囉, 咁只好安排將BB寄住兩老屋企, 但又捨得分開同麻煩老人家嗎?....
如果做FTM又會唔會咁易買到棲呢?

過來人真心建議生小朋友前辛苦D儲錢啦...

公爵府

Sister1111 發表於 18-2-21 18:52
我同你一樣都系啱啱上左車 有埋天台 畢業三年(emoji)(emoji)5分鐘5洗樓都無睇就買左 成件事好似發夢咁 新年 ...

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

自住最緊要有個安樂窩.
升跌無關係.

恭喜恭喜.

複式洋房

starrymama 發表於 18-2-23 01:21
沙市 grad , 人工吾係高但海嘯時買到樓,重要之後供樓算輕鬆。
所以我成日會覺得over 34, 冇買到樓而要捱貴 ...

海嘯時買嘅樓,依家每月供幾錢?

珍珠宮

畀面勳章

MerryMe 發表於 18-2-23 02:27
樓主係公務員,鐵飯碗呀
同埋係每人三萬幾人工,即兩公婆月入6萬幾,
供萬鬆d樓好輕鬆呀!
如果係咁,我覺得可以供大少少的樓。供萬中至萬尾個 d

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

choichoibb2011 發表於 18-2-23 11:25
其實要買真係要生小朋友之前出手, 兩口子住二百幾至三百尺一房都已經唔錯, 但小朋友出世後, 雜物多, 空間又 ...

好同意,有小朋友仲難儲錢,所以要好好計劃先好生。一家有大有細被迫遷,好無安全感。

子爵府

回覆樓主

樓主呢個post 令我記得
頭一年同c6 結婚
買樓 置新居
真係洗到户口 無曬錢
頭兩年無小朋友 , 個個weekend 叫朋友上黎飲飲食食既日子

祝您地愈供愈輕鬆

首頁

尾頁

跳至