自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

miranda0311 發表於 18-8-28 16:26
多個選擇係好, 億但幾百億放去一樣成世人都可能唔會用一次既地方, 定放香港人日常用得著既地方比較好呢?
...

你成世人唔用,又唔可以代表其他人成世人唔用嘅

男爵府

ddkaka 發表於 18-8-28 16:31

我知呀!!!但用到既百份比邊樣多先? 你會唔會日日搭高鐵先?
我意思係投放咁多錢去呢D地方, 不如將筆錢放去其他資源好過啦!

珍珠宮

ddkaka 發表於 18-8-28 16:31

對,唔鐘意咪唔好坐高鐵。 會坐高鐵既人自然會搭。 好多外國遊客自己祖家無高鐵都會喺中國搭高鐵,even動卧都搭。 haters 唔搭高鐵唔能代表高鐵無人搭。

呢條link係兩個澳洲人拍, 介紹中國高鐵同點搭,留意外國人既comments.

China bullet trains: capsule soft sleepers
https://youtu.be/DAOYz8FcDiQ

珍珠宮

回覆樓主

德國youtuber Thomas阿福:

中國高鐵上的那些美食
https://youtu.be/iQvYL19tQFc

珍珠宮

回覆樓主

另外兩個youtubers (香港人同台灣人)拍既高鐵短片,了解下中國高鐵和諧號同復興號內部係點。

Korlouyeah# 珠海-廣州, 我和siri上廣州
https://youtu.be/Nn9Hec__o7o

阿平電影院: 體驗全球最強高鐵復興號+南京好友的220吋超頂級私人電影院

https://youtu.be/AC2vlAClDOM

侯爵府

miranda0311 發表於 18-8-28 15:37
如果起黎又無收益, 不如攞晒D錢放醫療同教育好過啦, 起碼真係人人都會用到!!呢D工程, 根本就係貼錢比大陸!
...

如果香港人人都咁樣諗野, 乜都唔好做啦~ 因為做乜都可以講到係益大陸, 益大陸人, 益新香港人.....

子爵府

Jumboshrimp 發表於 18-8-28 14:38
弱弱一問,點解香港需要高鐵?

擦鞋

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

miranda0311 發表於 18-8-28 15:47
咁你咁講, 應該連街都唔洗出, 因為所有街都係政府起而唔收錢。問題在於, 呢D錢係真係用係香港人日常生活上 ...

其實每一方面都要照顧! 唔好乜都唔好起! 所有大基建都要時間計劃建成! 旅遊可以唔係必需品, 但工幹係喇掛!
放下自在

水晶宮

jolps 發表於 18-8-28 17:00
如果香港人人都咁樣諗野, 乜都唔好做啦~ 因為做乜都可以講到係益大陸, 益大陸人, 益新香港人.....
...

跟本做同唔做都係同一班人出嚟嘈,我冇佢地咁好氣

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

miranda0311 發表於 18-8-28 16:38
我知呀!!!但用到既百份比邊樣多先? 你會唔會日日搭高鐵先?
我意思係投放咁多錢去呢D地方, 不如將筆錢放去 ...

下! 要日日用先可以架? 醫院都唔expect日日住喇下話
放下自在

子爵府

ddkaka 發表於 18-8-28 15:49
點解土爪灣要起地鐵,其實巴士都夠用

其實土瓜灣係唔啱起地鐵。我記得好耐之前講過地質問題係唔啱起架。有兩個方案:1. 起類似輕鐵咗駁埋啲站 2. 起架空路軌。唔知點解攪攪吓走去掘地窿。

男爵府

cattz288 發表於 18-8-28 17:09
其實每一方面都要照顧! 唔好乜都唔好起! 所有大基建都要時間計劃建成! 旅遊可以唔係必需品, 但工幹係喇掛! ...
唔係話咩都唔起!! 而係要平址分配資源唶!工幹你都唔係日日去啦.

男爵府

cattz288 發表於 18-8-28 17:11

除醫院外, 我唔信你會完全唔用到香港既任何資源。我意思係既然用大筆錢去起, 點解唔平均分D做其他野!

象牙宮

miranda0311 發表於 18-8-28 17:20
除醫院外, 我唔信你會完全唔用到香港既任何資源。

所以我咪話無問題, 贊成起囉! 幾時想用都可以
放下自在

象牙宮

miranda0311 發表於 18-8-28 17:18
唔係話咩都唔起!! 而係要平址分配資源唶!工幹你都唔係日日去啦.

係你講話日日用先可以起喎!
放下自在

子爵府

cattz288 發表於 18-8-28 17:11

有d人係咁攪笑,自己吾用既野人地都吾比用

子爵府

如果坐火車都成千2蚊, 我會坐返飛機, 貴少少, 但快好多

象牙宮

抺茶雪糕 發表於 18-8-28 17:25
有d人係咁攪笑,自己吾用既野人地都吾比用

香港人本色! 我無, 你都唔可以有!
放下自在

子爵府

cattz288 發表於 18-8-28 17:44
香港人本色! 我無, 你都唔可以有!

唔抵得本色自己唔用唔抵得人有得用

首頁

尾頁

跳至