時政擂台

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

有緣相聚 發表於 19-8-6 11:52
香港目前的局勢,我想全香港人都未面對喎,警方管理層係好有問題,將前線推出去,你知否警方內部己分了兩 ...

警隊人頭咁多,一定有company politics
依家一定有人希望借今次打黑衣人而上位

侯爵府

拉比2018 發表於 19-8-6 15:53
暴徒日日搞破壞、打人、放火、圍警署,警察炸唔知,咩都唔做咁先至 啱?咁啲暴徒日日係你門口放火打你屋企 ...

日日搞破壞、打人、放火、圍警署,就係唔啱、無話過啱、咁市民聯手出去打返人又啱?咁香港吾冼有法冶吾冼有警察la 、個個私下打飽佢啦。香港市民多定暴徒多?一架地鐵咁多人、比個少少暴徒就搞到咁、d 人吾聯手推佢地落車打?

啱呀、要報警呀, 至少要拉哂佢地返去坐48 小時先、之後再審、但呢幾日拉左幾多個呢?點解拉咁少?遊行遊到出馬路搞到封哂路都拉咁少?放火又吾拉?點先可以和平返?係咪區區市民聯手出來你打我我打你就解決到?我真係想知。尤其1/9 開學日搞事的話影響就更加大。

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

男爵府

牛年勳章

SaBB 發表於 19-8-6 17:03
日日搞破壞、打人、放火、圍警署,就係唔啱、無話過啱、咁市民聯手出去打返人又啱?咁香港吾冼有法冶吾冼 ...

因為佢哋人多勢眾,又有組織訓練過,又有軍事指點,再加上黃媒只報道警察點樣驅散示威者,而冇影班暴徒點樣去破壞,點樣去攻擊警察,可能警察怕如果過分使用武力,會出人掛,往往班暴徒就係睇中呢個弱點

男爵府

flyinsky 發表於 19-8-6 16:09
但香港係法治國家,到底邊條例講唔俾徹回?

咁話事人堅持唔撤咁都冇法

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

Taitaimui 發表於 19-8-5 16:35
車公解簽佬中喎

係呀, 今朝又同同事講車公個支簽, 勁準~~~
可惜求簽個D人抽到下簽都唔幫手作個福囉!!!!
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

男爵府

jellomama 發表於 19-8-6 16:49
但係佢而家勾結外國勢力做漢奸喎!

最終目的都會以香港利益為先
同外國接觸我諗都係想睇下佢地幫唔幫到手者

伯爵府

lovebabay 發表於 19-8-6 17:21
咁話事人堅持唔撤咁都冇法

呢句真

男爵府

flyinsky 發表於 19-8-6 17:31
呢句真

男爵府

good_pig 發表於 19-8-5 21:48
知道都阻止唔到

有唔出名師父測:明年更差,佢話今年能搵錢就搵,留返出年用,明年小心投資,我估經濟會好差

侯爵府

拉比2018 發表於 19-8-6 17:15
因為佢哋人多勢眾,又有組織訓練過,又有軍事指點,再加上黃媒只報道警察點樣驅散示威者,而冇影班暴徒點 ...

一打開電視已經見到暴徒周圍塞道放火, 再吾係、xxxtube 都吾少, 全港市民都知咩事、報紙報導吾及以上2 個媒體影響咁大。我吾係幫住暴徒、我一家都有被影響、有老有嫩、點會吾驚吾怕經濟效應、點會吾想大家安安全全開開心心係香港生活。只係覺得有咁大既民主問題、吾係一朝一夕的、下下鬧暴徒暴徒曱甴x畜而政府無責任嗎。民生問題是整個社會既問題。
及而家屋企有人打架、長輩出吾出聲?尤得佢地打生打死?打到出血吾理、打到有人死先理?

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

侯爵府

拉比2018 發表於 19-8-6 17:15
因為佢哋人多勢眾,又有組織訓練過,又有軍事指點,再加上黃媒只報道警察點樣驅散示威者,而冇影班暴徒點 ...

青年問題、一早已存在、吾理吾理、一觸即爆。
之前睇過中大校表沈祖堯既訪問都有講:https://corporate.hkjc.com/corporate/common/chinese/pdf/bi-monthly-magazine/ebook1710_01.pdf
Ps 我不是在吵呀、我來討論區討論、有甚麼得罪請見諒。

伯爵府

超級特務 發表於 19-8-5 22:02
冇比較冇傷害
本來對第一位女特首有期望
不過佢班子實在弱,以前果幾届都有幾個似樣司長。

一手瀾牌

伯爵府

ms.aeroplane 發表於 19-8-6 17:52
有唔出名師父測:明年更差,佢話今年能搵錢就搵,留返出年用,明年小心投資,我估經濟會好差
...

我的師父朋友都咁講
有錢都唔好買樓
香港會好差好衰
十年衰運正式開始

公爵府

good_pig 發表於 19-8-5 21:57
唉,初初仲以為佢好過689

我本人喜歡林鄭,但平心而論,689政治觸覺強啲,實際啲,比林鄭更適合做特首

男爵府

flowerbabe 發表於 19-8-7 08:40
我的師父朋友都咁講
有錢都唔好買樓
香港會好差好衰

咁個師父就冇提到衰10年!
佢睇卦象,依家情況嘅意思係重新開始,開始之前會經歷非常混亂嘅狀況!即係好似打麻雀洗牌咁!
佢預測時間黎睇,樂觀嘅,大約暑假完左右就會結束!如果情況無改善,就唔係講幾多個"月"先會結束!係以"年"計!
佢話最後結果都係好嘅。

以上只供參考

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

20020116 發表於 19-8-7 09:26
我本人喜歡林鄭,但平心而論,689政治觸覺強啲,實際啲,比林鄭更適合做特首
...

元首要顧得好全面,林鄭同佢下面果d, 唔覺得解決到問題

男爵府

牛年勳章

SaBB 發表於 19-8-7 07:52
青年問題、一早已存在、吾理吾理、一觸即爆。
之前睇過中大校表沈祖堯既訪問都有講:https://corporate.hk ...

咁比喻話,個仔同個媽羅錢,個媽唔比,仔就去打劫你,跟住同你講唔關我事,始作俑者係吖我媽,因為佢唔比錢我,而家我打劫你,你應該揾佢算賬,個吖媽錯就錯在冇教好個仔,並唔犯法,但係仔一定係犯法,受法律製裁的系吖仔

侯爵府

拉比2018 發表於 19-8-7 10:03
咁比喻話,個仔同個媽羅錢,個媽唔比,仔就去打劫你,跟住同你講唔關我事,始作俑者係吖我媽,因為佢唔比 ...

係犯法,要受法律製裁、而家阿媽係執法者明知個仔去打劫佢可以報警打佢都吾報又可以點、只一味話會嚴懲。被打劫個個出手打返個佢個仔了、重話計劃緊黎緊幾號又出去打劫了。我地呢d 有機會被打劫既係咪準備打返佢?我地點好?

珍珠宮

ms.aeroplane 發表於 19-8-7 09:31
咁個師父就冇提到衰10年!
佢睇卦象,依家情況嘅意思係重新開始,開始之前會經歷非常混亂嘅狀況!即係好似 ...

同我占卜塔羅講既差唔多
但大家都真係要儲定錢, 明年係麻麻地

但捱完呢一劫, 香港會變好左

如想大家都好, 不如多做善事幫香港作福

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

首頁

尾頁

跳至