自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

BK Milk勳章

zoieshiulum 發表於 13-1-11 12:24
回覆 queenie80 的帖子

我都會嘈到拆天, 已經有人肯幫我抱住... 我仲要佢即刻擺行我D行李上機唔係告到佢地 ...

別墅

回覆:某航空公司的可怕遭遇

係港龍有問題,人地買機票時唔reject

侯爵府

what a bad service they provided..
:-D :-D :-D :-D

男爵府

講開 child seat belt, 我坐 Air Canada 都係冇 child seat belt. 泰航都好似冇. 但係 CX 有.

不過我發現有時唔同地方嘅地勤, 做嘢嘅方式真係好唔同㗎. 我懷孕五個月飛HK, 加拿大冇要醫生證明,但係HK 飛翻加拿大, 要我比醫生證明先可以上機, 好彩喺機鐵站 check-in, 可以 right away 落樓下睇醫生攞醫生證明, 如果唔係佢地唔可以比我 check-in.

樓主去嗰程, 佢丈夫或其他家人有冇同佢一齊飛啊? 會唔會係有人同佢一齊, 所以去嗰程冇問題?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

winkywai 發表於 13-1-10 08:14
但事實上個空姐又冇錯, 一個大人真係只可以帶一個兩歲以下小童上機, 你一個人帶兩個上機真係有一定危險, 但 ...
Totally agree
佢地上機時地勤見佢一拖二應該要同佢講唔可以,因為佢兩個都唔夠兩歲,理論上兩個都係infants,都係lap seat children

子爵府

呢單news今天appledaily有報導!

zoieshiulum    發表於 13-1-12 11:59

大宅

上左報紙了

大宅

原來去程2個大人,回程就變成1個。怪唔得去程無問題啦!

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

引用:原來去程2個大人,回程就變成1個。怪唔得去

原帖由 Glossimar 於 13-01-12 發表
原來去程2個大人,回程就變成1個。怪唔得去程無問題啦!
32歲的港人陳思琪,早年嫁到台灣,去年底她與丈夫及分別3個月大和尚有1個月滿2歲的兒子,乘搭港龍航空由高雄回港探望家人。由於丈夫要先回台灣工作,她與兩名兒子遂於本月6日自行回台灣。她向本報稱,((第一程來港的航班上,她手抱幼子,大子坐於旁邊,丈夫則在另一邊較遠位置。))回程時,她同樣採取手抱一個、旁邊坐一個的方法,未料登機後不久,有空姐向她指,不足2歲的小童要大人抱住,要她立即落機。「當時好驚訝,因為由買機票到成功登機,都冇人同我講過。」

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

佢同佢老公去程嗰時都分開坐

男爵府

分開坐, 但都屬於同行

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

人地訂機票時已表明,有關方面提議出多張機票,咁〜 航空公司又出,變相已係默許可行!

侯爵府

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

大宅

引用:回覆+queenie80+的帖子 我都會嘈到拆天,+

原帖由 zoieshiulum 於 13-01-11 發表
回覆 queenie80 的帖子

我都會嘈到拆天, 已經有人肯幫我抱住... 我仲要佢即刻擺行我D行李上機唔係告到佢地 ...
唔明白點解要告到集體甩褲,而家我地係對事唔係對人,自己既行李都係自己負責返好

大宅

sorry 我諗我打錯字... 我意思係當時己有人肯幫我抱bb 加埋事主買機票同上機都冇人阻止 有人幫我手先話卸低我d行李要我落機 我告到佢地甩褲姐

大宅

公爵府

好媽媽勳章

回覆:fumi 的帖子

去程時係有老公陪同的,因老公臨急要走先,所以留吓三母子遲些先回程。

之前已聽過,不過唔記得係邊度聽

首頁

尾頁

跳至