自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珊瑚宮

十年 發表於 14-12-19 11:56
你講得啱;閉咗屋企已經有幾曡A4紙
A3過多年你應該可以用呀, 幼兒塗鴉用唔少, 好過佢周圍畫

公爵府

回覆:比我呻下(屋企雜物)

我老公都係咁,我99教我暗地裡扔晒佢

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:唉,都唔怕講埋比jm知,改著孖煙x,舊款超

原帖由 十年 於 14-12-19 發表
唉,都唔怕講埋比jm知,改著孖煙x,舊款超過廿條,仍然話唔好扔⋯舊波襪幾對,但佢冇波鞋⋯

...
男人底褲條條都係咁款,你丟左佢都唔會知啦!

其實,你可以靜雞雞丟左d雜物,尤其係存放了5年以上,而佢1次都冇拎出來睇下嗰d,佢根本未來5年都唔會拎出來用,丟左唔會知啊

當然唔好丟有紀念性的舊物了。

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:老公樣樣都話有用唔好扔,我知道節儉是美德

大宅

回覆:金三珣 的帖子

我你咁做,問起時話唔知

大宅

你一定要管制住佢,唔係到老左你會一屋都係雜物,因為我老豆就係一個活生生既例子,佢嚴重到食完野d盒仔呀,杯仔都留,我好細個就搬走左,我老豆連我張床都係放哂野,係一座山甘高!我呀媽丟佢d野,佢會鬧我媽,連廁所都可以放滿野,我地都冇辨法,呀媽出動我去丟佢d野,丟左10袋垃圾都只係冰山一角

子爵府

回覆:十年 的帖子

我深信佢已經忘記自己放左乜係屋企,我會靜雞雞pack埋一袋。再趁佢唔為意就掉,我家亦有一個現代垃圾佬,我會比通知期一星期內搞掂,唔處理就垃圾桶見

水晶宮

明白你的苦處,
如果你靜雞雞扔左D野,你C6會不會發覺?
如果真的發覺了,會不會發火?
如果不會,就靜雞雞處理左D千年不用又不重要的離物好了,例如衣物.
但支票簿存根果D,唔太阻地方,就最好不要動,否則日後唔知咩事要搵到証據來,都容易找.

水晶宮

你又可以試下,話有機構收舊衣物/雜物,捐比人總有意義過放係屋企櫃桶,用呢D方式,可能會氹到佢交出主權,由你法落.
至於你係咪真係捐,定係掉,你自己執生囉.

象牙宮

十年 發表於 14-12-19 11:16
老公樣樣都話有用唔好扔,我知道節儉是美德(平日他也不會浪費食物),但日子耐咗,屋企幾大多都好,已經再 ...

此世界不止你一个. 我, 我媽, 我哥, 我姐..... 家中有 1/3 是雜物/ 垃圾.

My home
陳年資產 : 二男老豆+仔 , 不懂自理. 唔識執. 也不想人家執. 不許人動. N 年 累積下來
雜物/ 垃圾.占一房 : 音響 & 唱片 & 收據 & 單車 & 10書包 & 10鞋. 租金 = 10, 000/月, 一房也價 3-4K.
能行走只 1x2呎.

你仍可以駡, 我不得出声. 自己已經合埋了對眼,已經冇眼睇了!
節儉是美德(平日不浪費食物)...
為何不想想, 好好一个房子, 不給人住, 給雜物/ 垃圾占? 租金多少?

等睡房衣柜, 坏. 買架子. 一路往上置物. 變成垃圾房.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

別墅

引用:Quote:原帖由+十年+於+14-12-19+發表唉,都

原帖由 晴B媽 於 14-12-19 發表
男人底褲條條都係咁款,你丟左佢都唔會知啦!

其實,你可以靜雞雞丟左d雜物,尤其係存放了5年以上,而佢1 ...
近年換哂孖煙通,舊款係三角底底,近兩三年已經冇著,仍然唔扔,我都有偷雞扔他的無謂東西,佢問到我就話唔知冇見過。

子爵府

牛年勳章

別墅

引用:Quote:十年+發表於+14-12-19+11:16+老公樣

原帖由 333s 於 14-12-19 發表
此世界不止你一个. 我, 我媽, 我哥, 我姐..... 家中有 1/3 是雜物/ 垃圾.

My home

(買櫃)中point!上星期執屋,他説阿仔D玩具無位放,不如買個柜回來放阿仔D嘢!(因為佢D雜物已經攻陷咗阿仔房一半空間,仲邊有位放玩具!)我即系band 佢話:冇位就扔無用的雜物,唔係買個櫃回來放雜物!佢即時收聲

珊瑚宮

ninjarabbit 發表於 14-12-19 11:44
我曽經將我家相公既六部laptop日日都放係佢個邊床上,唔執無得訓,結果十日後,佢自動自覺去賣左兩部:quiet ...
呢個我最唔明, FUNCTION一樣, 要咁多部做乜? 但總有不同理由要KEEP晒係度

我最好一部走天涯。

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

通常我會續少續少掉左佢D 唔岩著衫褲, 佢唔會發現.

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:老公樣樣都話有用唔好扔,我知道節儉是美德

原帖由 十年 於 14-12-19 發表
老公樣樣都話有用唔好扔,我知道節儉是美德(平日他也不會浪費食物),但日子耐咗,屋企幾大多都好,已經再 ...

simple is the best~

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

wonderlulu 發表於 14-12-19 12:37
呢個我最唔明, FUNCTION一樣, 要咁多部做乜? 但總有不同理由要KEEP晒係度

我最好一部走天涯。
佢曽不下數十次數過毎部不同之處,結論係大概輕就mon細出trip良品,重就mon大打機一流,加多部touchscreen新奇好玩,都仲有三部係多餘既
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

talkative 發表於 14-12-19 12:07
同我老公一樣,不過你還好,你老公嗰d全部可以掉,我老公嗰d真係掉唔得架,佢地係d潛水用品,仲有分冬天用 ...
你頂唔順時通知聲我可以嗎?
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:talkative+發表於+14-12-19+12:07+同

首頁
12345...8

尾頁

跳至