自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

920pp 發表於 15-4-7 10:01
而家跟康X既大陸兩天遊,但車、伙食、導遊只可用差差差
車,同一公司但我哋架又殘又舊,有D坐位仲 ...
團費幾多錢?

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:920pp 發表於 15-4-7 10:01 而家跟康

原帖由 大茄 於 15-04-07 發表
團費幾多錢?
同意

團費直接反映到

食乜住乜

大茄    發表於 15-4-7 10:35

水晶宮

回覆:920pp 的帖子

我有一年過農曆年跟康x去福建土樓,女領隊應該係pt, , 次次第一個落車去影相,唔點人數,唔講野,錯漏百出! 最搞笑係有日午飯時送上一個蛋糕,俾啲紙碟膠义,叫阿女切蛋糕後,我地幾個自己分俾幾圍唔識嘅團友! 我地話多謝公司心意,不過蛋糕唔會切同分,因為完全唔識好尷尬!佢最後都叫侍應分咗,我地亦無小付小費,不過無再幫襯!

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

禁止訪問

好媽媽勳章

回覆:請問跟團既“旅行服務費”係咪一定要比足!

公爵府

2024年龍年勳章

團費唔似一樣

子爵府

大時大節跟團係有呢個風險, 就係太多團, 所以正規的車、司機、導遊都唔夠用, 就會用次級的和Part time頂上。

至於小費, 你唔俾或俾得少, 佢地就白做。

男爵府

引用:而家跟康X既大陸兩天遊,但車、伙食、導遊

原帖由 920pp 於 15-04-07 發表
好似係一定要俾,返港再同旅行社投訴啦!

禁止訪問

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:你唔滿意既地方都唔關領隊導遊事+果120係佢

原帖由 momoakira 於 15-04-07 發表
你唔滿意既地方

都唔關領隊導遊事
同意

<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

琥珀宮

行程已經不太愉快,無謂再折外生支比少導遊費臨尾整多單大樣,通常我不滿都照比!

我試過大假期跟內地短缐團(唔記得永安定東瀛),個司機全程又係唔識路周圍兜,好似外省人完全唔熟廣東省d路,最後回程連去花蓮碼頭唔識,差d趕不到尾班船,成班船公司人係碼頭等我地落車跑去,我一路個心媽媽聲,但都無表示不滿,費事越攪越唔開心!

男爵府

其實長假期去玩,好多時都會遇到呢啲「假期車/假期導遊」,就算任何一間旅行社都會有。小費係佢地回返比公司唔係佢地自己收,報團時都有講明收費,如果你唔滿意就返香港同旅行社投訴比較好,無謂為難領隊同導遊吧。等於你去茶餐廳食午餐40蚊凍飲加2蚊,杯野唔好飲,可以約2蚊回水比你嗎?

侯爵府

回覆 920pp 的帖子

司機和領隊都係比咗服務,做得唔好,但你都要付工錢。呢架殘車,個司機和導遊都唔想坐,只可投訴公司安排差。

伯爵府

BK Milk勳章

呢間野我屋企人兩星期前去完廈門團,返嚟又係鬧爆,
導遊真係差到冇朋友,我阿爸話未試過跟團跟到咁唔開心,話以後都唔會跟佢!

男爵府

回覆 88muimui 的帖子

ME TOO跟佢地咁多次,次次都 啱啱至3曰2夜回來,2晚都豪食自助餐住5星靚酒店

琥珀宮

引用:咁請問返到香港可以點投訴最有效?

咁請問返到香港可以點投訴最有效?
想要咩結果至算有效?投訴係表達不滿,做完就算啦,再花精神時間去跟進真係搵自己笨!

寶石宮

我會俾,但返港後同公司反映

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我都試過,我嗰架車,直頭係好似精裝追女仔曾志偉綁車頂嗰種,過關重要比人扣關,過咩冇牌,攪咗2個鐘

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我有一年過農曆年跟康x去福建土樓,女領隊

原帖由 CINDYC 於 15-04-07 發表
我有一年過農曆年跟康x去福建土樓,女領隊應該係pt, , 次次第一個落車去影相,唔點人數,唔講野,錯漏百出 ...
part time 未帶過團,都跟過團,冇理由唔理人架

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 920pp 於 15-04-07 發表咁請

原帖由 木土土 於 15-04-07 發表
想要咩結果至算有效?投訴係表達不滿,做完就算啦,再花精神時間去跟進真係搵自己笨!

...
回程多數填問卷調查,果時填

珍珠宮

920pp 發表於 15-4-7 10:04
同一公司,但車已經差好遠
同一間公司,但團費一樣嗎?

首頁

尾頁

跳至