跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:華富邨寶血小學曾經風光,時而世易。華小快

原帖由 wongold 於 15-11-01 發表
華富邨寶血小學曾經風光,時而世易。華小快完成他的歷史任務了

太多負面新聞,google一下一清二楚,事實勝 ...

真係非常有心, 搵一段已經唔存在既新聞。 我都好想睇下你條link 講咩, 麻煩你再搵一次或cap 圖, 我唸好多人都想知。

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 wongold 於 15-11-01 發表華

原帖由 hkitty09 於 15-11-02 發表
真係非常有心, 搵一段已經存在既新聞。 我都好想睇下你條link 報咩, 麻煩再搵一次或cap 圖, 我唸好多人都 ...
唔明華寶明明有不斷update website, 佢都就話好幾年冇update, 而且我知華寶上年仲整埋app比家長。

子爵府

wongold 發表於 15-11-1 14:48
華富邨寶血小學曾經風光,時而世易。華小快完成他的歷史任務了

太多負面新聞,google一下一清二楚,事實勝 ...

Wonggold, 是這段嗎?

請問邊一個字是提及
華寶的?

如果不是, 請 cap 圖並提供你所

的一段. 所謂有圖有真相.

校長巧立名目連續9年補課
38,216

• 適中字型
  • 較大字型
■民主黨於荔枝角街頭發起簽名會,有小學生簽名支持廢除小三TSA。伍嘉亮攝

【本報訊】TSA折磨者眾,有教師爆料指,港島南區有小學校長為令學校「升Level」,連續9年要求小三、小六學生周六回校操試題,更巧立名目以「鞏固班」、「勵進班」讓家長以為子女回校補課,而非準備與他們升中成績完全無關的TSA。在「求分數」的壓力下,不少學生逃課,亦有教師不堪脅迫,在同事面前自言自語,精神極受困擾。
教師壓力大致自言自語 港島南區一間小學前教師陳先生向本報指,該校是區內專收有特殊學習需要(SEN)學生的學校,學童成績平平。在06年陳先生在學校任教起,校長便常在校務會議向教職員「捽數」,要求老師提高學生TSA的表現。陳先生稱,校長要求老師設計TSA試卷,並要求小三、小六學生以補課為由,周六回校操練,「唔返要交醫生紙」,成績不達標,「(校長)咪查找不足囉!叫你加操。」陳先生指該校教師因不願揠苗助長,「學生好多有自閉、輕度智障,點逼得落手?」由於憂慮不達標,有教職員疑患精神病,上班時自言自語。陳先生稱該校06年有10名教師離職,他2010年轉職,惟該校操練風氣持續至今。本報曾向該校查詢惟截稿前未獲回覆。
直資學校也需應考TSA,拔萃男書院校長鄭基恩昨稱,中學及小學部都沒有操練學生,「會提學生認真考試,學校以平常心對待。」他指小學部只在課程堂派例題作答。本身是北角培僑中學校長的直資學校議會主席招祥麒稱,TSA成績對中學只有參考價值,並不重要,故中學生毋須操練。

子爵府

jannlly 發表於 15-11-2 09:24
唔明華寶明明有不斷update website, 佢都就話好幾年冇update, 而且我知華寶上年仲整埋app比家長。

...
其實學校個 apps 係幾年前已經有, 好坦白講, 每間學校都有好有唔好, 我地作為家長群,一定比佢地更了解南區學校, 唔明點解要不斷針對華寶.

大宅

回覆 hkitty09 的帖子

那班人的言論根本就是全心針對華寶, 真係唔知華寶有什麼開罪他們! 定或是他們那班人是同邨某小學的職員或家長,因唔抵得家長們如果撰擇同邨的小學,總是會先選華寶而不選另一間呢?? 因他們都沒有子女在讀 ,而他們的所謂傳聞全部都只是聽返來, 是真是假, 從他們偏激的針對言論就知道他們所作的一切都是居心叵測,別有用心的!!!
如果學校真的不好,我相信有在讀子女的家長也會在此對學校作出批評 , 就如另一個"培X小學" 的評論區一樣, 也有在讀子女的家長對學校作出批評 .
但在此, 我看到多數有子女在讀的華寶家長(包括我)都覺得華寶不差, 且更看到一些沒有子女在讀的家長,又或是他們都不會選華寶的家長對那班人的針對華寶的言論作出公度的回應.
我認同每間學校都有好及不好. 所以我是不會特別去惡意批評某一間學校,因為我覺得要尊重在讀的小朋友.
至於那篇報到, 我 都看了好幾遍 ,真的看不到那裡是說華寶 , 更何況開學到現在學校都無要求過我讀小三的小朋友星期六回校操TSA卷. 當然我都是反對操TSA卷的.

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章

引用:回覆 hkitty09 的帖子那班人的言論根本就是

原帖由 mugka 於 15-11-02 發表
回覆 hkitty09 的帖子

那班人的言論根本就是全心針對華寶, 真係唔知華寶有什麼開罪他們! 定或是他們那班 ...
那班人除了言論一致針對外,BK name is common point as same - w 。

禁止訪問

洋房

有公信力的報章不信,有數據的分析不理會,難度要信你幾位片面之辭,一味幫學校講好說話的打手

識睇網頁,就唔會覺得有改過,

只係將d幾年都無update過的資料收埋,就以為係新野??我兒甥女講,d學生相好多都中學畢業,大學生,甘都叫有更新,連校長文章都清走埋,因為5月開始就無寫

華富邨寶血小學係曾經好過,不過好的老師都走的7788, 最慘最差果d, 好多重做緊高層先死,唔係點會年年轉新人,教得一兩年又走,點會教到好學生

覺得好的人,因為你未去過間真係好的學校,緊係以為自己果間最好架

果d唔係讀緊既,你覺得華富邨寶血小學甘好,你去讀law,

洋房

華富邨寶血小學d課外活動,十個有九個係假野
40年攪過的活動都寫埋落去

學生生活真係多姿多彩,至奇

唔識野就以為佢好勁,唔小心入左去你就大件事

子爵府

引用:Quote:hkitty09+發表於+15-11-2+09:10+超級

原帖由 黃黃黃黃材 於 15-11-02 發表
就是你这种瞧不起人的态度了,我们新香港人就是超级无聊的垃圾吗?
在社会在学校我们就是受这种冷眼?
我不 ...
我見你所有回覆的主題都只有一直針對華寶,聰明的bk媽媽一看就知誰真誰假。 與其再不斷係華寶話題上爭論,不如勸告閣下先去把戶口增值, 然後再回來爭取你給南區媽媽們建議。

子爵府

引用:有公信力的報章不信,有數據的分析不理會,

原帖由 wongold 於 15-11-02 發表
有公信力的報章不信,有數據的分析不理會,難度要信你幾位片面之辭,一味幫學校講好說話的打手

識睇網頁, ...
所謂公信力的報紙,請問你們從那份報章看到確實地寫上華寶二字?都係個句,有圖有真相。 請交圖先啦。

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章

引用:華富邨寶血小學d課外活動,十個有九個係假

原帖由 wongold 於 15-11-02 發表
華富邨寶血小學d課外活動,十個有九個係假野
40年攪過的活動都寫埋落去
睇網頁,請去睇睇。定你根本上唔識用唔識睇。
定係要cap比你睇在網站的校長的話,定係連現任校長、副校都不知道?

定係唔通根本從來沒有去過睇,連又話兒甥女,一時又話細侄女,又話妹,又話退休工友,全部都係假,作故仔。

作為一個家長,為何唔相信現時這一刻讀緊的家長。

另外,請你正面回答這jm -kitty問題。這位家長小朋友讀緊三年班,為何她說沒有?

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:jannlly 發表於 15-11-2 20:07 睇網

好心唔好咁搞笑啦!

依樣嘢唔係得一間學校有,我個女間學校小三都要有個星期六要回校,考oral, 當係TSA 模擬試也會計在成績表上。

真係好笑so kidding

子爵府

引用:Quote:hkitty09 發表於 15-11-2 19:28 所謂

麻煩你去埋其他學校再睇下啦~真的暈了。

子爵府

引用:Quote:jannlly 發表於 15-11-2 20:07 睇網

Yes, 所謂斷章取義, 我相信就是這個意思了。 通告寫的是通知家長TSA模擬考試日期, 但報章所說的是某南區學校每星期六都要學生回去操練TSA. 其寶不要止針對華寶, 建議你如果真係那麼關心南區學校, 請幫忙做個調查, 南區是否只有華寶參加TSA? 而其他學校完全不需要參加。

跟你之前所說,有公信力之報紙報導為何不信, 所以我就想問你是那一份報紙明確地指出是華寶? 相信每一位南區家長都想知道。

子爵府

引用:Quote:原帖由 黃黃黃黃材 於 15-11-02 發表

原帖由 jannlly 於 15-11-02 發表
好心唔好咁搞笑啦!

依樣嘢唔係得一間學校有,我個女間學校小三都要有個星期六要回校,考oral, 當係TSA 模 ...
完全同意你講法~

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至