親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 ckathy29 的帖子

會去四國, 所以看看大家嘅遊記, 作為參考.我預3日玩, 所以集中高松, 嗚琴之間之旅

如果一日來回看鳴門, 似乎太趕 ;)

子爵府

引用:Quote:原帖由 ailHO 於 15-11-03 發表回覆

原帖由 ckathy29 於 15-11-04 發表
我未寫完後半段,你要去四國嗎?需要我繼續分享行程嗎?
出年 easter 去, 有時間可再分享餘下行程?thx

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆:想去四國求意見

超鄕下超大自然,只有少部份香港團

大宅

引用:Quote:原帖由 ckathy29 於 15-11-04 發表我

原帖由 bbqueen 於 15-11-06 發表
ok,你等我

大宅

引用:Quote:原帖由+ckathy29+於+15-10-02+發表比

原帖由 bbqueen 於 15-10-02 發表
會帶大小朋友,期待你的行程!北陸我都去过,真係好靚!四國边幾个地方,最靚,最值得去?

...
有少少off topic,我也正計劃下年暑假去北陸,十天左右,可推介一下你上次去北陸適合三四歲小朋友的地方嗎?

子爵府

引用:Quote:原帖由 bbqueen 於 15-10-02 發表會

原帖由 kakakatam 於 15-11-07 發表
有少少off topic,我也正計劃下年暑假去北陸,十天左右,可推介一下你上次去北陸適合三四歲小朋友的地方嗎 ...
幾年前去咗 5天睇紅葉,全部大人,主要睇景,有小朋友,可參考其他 JM 去名古屋行程

大宅

bbqueen 發表於 15-11-6 21:56
唔好意思 現在先覆
Day 6 我地去左日本最後既清流 ~ 四萬十川, 睇沉下橋同玩下水
我大仔就好興奮, 近岸邊d水好淺, 好乾淨又清涼, 佢玩左一陣好開心
我老公就覺得風景一般, 呢度如果踩單車應該好正, 但我地帶住小朋友, 不是太方便.

Day 7 四萬十海洋堂, 動漫人物展館
小朋友見到模型好開心, 我地當去參觀下, 影左好多相

下午前往桂浜水族館, 呢個水族館雖然好細, 但有海豹同企鵝睇
仲係好近距離咁睇企鵝, 好興奮呀! d企鵝好得意

水族館係海邊, 玩完之後可以係海灘附近行下,
但因為好大浪, 唔可以落水, 亦唔可以行近海邊因為太危險, d保安會吹哨子警告.

Day 8 高知日曜市 ~ 周日先開既市場, 好多野賣, 蔬菜水果, 烤肉, 雜貨.. 零瑯滿目
蠻有特色, 可以行下.

下午前往美香市麵包超人博物館, 因為係紀念麵包超人作者既博物館, 所以冇太多野玩
不過小朋友見到麵包超人還是超興奮, 又係影相既好地方.
戶外有遊戲區同草地比小朋友跑, 都唔錯.

之後係前往室戶岬途中, 經過安芸停下睇野良時計, 好靚.

當晚住係室戶岬, 傍晚既夕陽超靚, 我忍不住落車影相...

Day 9 驅車由四國返大阪, 途經淡路島, 我地去左England Hill, 帶小朋友去睇動物,
有兔仔, 陸龜, 雀仔, 袋鼠, 無尾熊, 綿羊...

園內除左有動物睇之外仲有一大片太陽花田可以影相, 可惜我地去既時候已經謝的七七八八..
另外一邊有遊戲區比小朋友玩, 但每一樣野都要另外比錢.

離開淡路島之後我地就一路向北,前往大阪, 因為怕塞車就比錢行高速, 估唔到都係塞車...
所以要環島四國既朋友, 最好預多D時間, 唔好最後一日先返大阪.. 真係好趕駕車駕到好辛苦...

Day 10 食完早餐就前往關西機場
但C6驚塞車, 就撿左行高速直往機場, 唸住到左機場個邊先去搵油站入油,
(我地上次關西自駕遊係2009年,已經唔記得左係幾時同係邊度入油)
估唔到駕到機場, 原來o個邊係冇油站既, 租車公司職員話唔緊要, 比錢得啦
我地仲有半缸油, 佢收左我一缸油既錢, 老公話好唔抵呀, 下次記得要係大阪o個邊入完油先去機場呀...

~ 完 ~

希望對你規劃行程有幫助啦
祝你係復活節有個愉快既旅程

子爵府

引用:Quote:bbqueen 發表於 15-11-6 21:56 出年

原帖由 ckathy29 於 16-01-16 發表
唔好意思 現在先覆
Day 6 我地去左日本最後既清流 ~ 四萬十川, 睇沉下橋同玩下水
我大仔就好興奮, 近岸邊d ...
多謝分享!你用边間租車公司?

机場附近有得入油,租車公司應該有比油站電話你,不过吾易揾,我哋次次都入番 full tank 先還車!不过,日本人好均真,估吾到要收足你一缸油錢!

大宅

回覆:ckathy29 的帖子

謝謝分享,我都諗住年尾去一次四國

手機用戶,不要點評.謝謝

大宅

引用:Quote:原帖由 ckathy29 於 16-01-16 發表唔

原帖由 bbqueen 於 16-01-16 發表
多謝分享!你用边間租車公司?

机場附近有得入油,租車公司應該有比油站電話你,不过吾易揾,我哋次次都入 ...
我係Tocco租,check過幾間,呢間最平。

我地係機場兜左幾個圈都搵唔到油站啊… 真係好隱蔽… 囧

侯爵府

我竟然不知有別子礦山鐵道這個世遺, 真背!

大宅

引用:回覆 ckathy29 的帖子我竟然不知有別子礦山

原帖由 dillon 於 16-01-16 發表

我竟然不知有別子礦山鐵道這個世遺, 真背!
我是看日本網站介紹覺得有趣才去的,你可以再去呀~^^

侯爵府

ckathy29 發表於 16-1-17 00:20
我是看日本網站介紹覺得有趣才去的,你可以再去呀~^^
今年已經定了去九州的西北, 也許日後. 上次因腿傷在今治未能騎單車遊島波海道, 下次去可以加上這裡.

大宅

dillon 發表於 16-1-17 09:47
今年已經定了去九州的西北, 也許日後. 上次因腿傷在今治未能騎單車遊島波海道, 下次去可以加上這裡.
...

我上月去四國,喺道後遇到一班香港人踩單車遊四國,好堅瀨戶內海條橋好正,風景一流,不過我有老有嫩唔係踩單車

首頁

尾頁

跳至