論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆:想留工人姐姐

昨天無同工人再講續約事,佢今朝主動向我提出條件:-

1)做夠五年,先比長期服務金一半錢
2)今次约唔會返印尼,要求比機票4000元
(上年印尼放假佢返去,我幫佢book咗國泰,差不多3XXX, 頭先問agent現在去泗水,國泰3800, 印尼航空2700)

但佢無講人工,佢係咪諗住我已確實加佢1000元? 抑或唔駛我加人? 今朝趕住返工,我話今晚再講。

各位JM, 請問點睇呢?

子爵府

引用:昨天無同工人再講續約事,佢今朝主動向我提

原帖由 karshing 於 15-08-28 發表
昨天無同工人再講續約事,佢今朝主動向我提出條件:-

1)做夠五年,先比長期服務金一半錢
仲唸

今晚全部答應佢la~

佢唔係諗住你已確實加佢1000元,你提出過,就照加俾佢la~

侯爵府

sorry, 樓主,跟姐姐關係真的好好嗎?咁多要求的?

我今天在印尼店,跟老板吹水期間,不同的姐姐我也知點點。有個照顧婆婆14 年!我問她。長期服務咪好多?

她說: 有又好,無又好,無所謂。只要婆婆好便ok了!

我真的好感動!

我不知妳媽媽跟姐姐到什麼level ( 我爸爸超跟,但我姐姐so far也好純)。如果,我姐姐有一天那樣跟我計。。。我好心傷。(我對她超超超好,她跟我爸,看tv 可能多過做housework; 日日無限supply her favourite food) , 我估,我不會用了。

其實,我跟不同的照顧老人的姐姐問過,(>10)個個也好ok的,我朋友印姐15年,也是$4110(但他們bonus 最多$4110 當利是)。姐姐也沒要求長服。

樓主自己想想。因老人痴呆的人,難跟新姐姐的; 但,那樣條件多多,有點心寒。

首頁

尾頁

跳至