自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

joey211 發表於 15-11-11 06:45
首先睇下落左黎香港幾耐
未夠7年返大陸囉
未夠21年就差唔多

珍珠宮

回覆:不如大家提議下點樣安置班冇屋住嘅人啦....

將香港所有空置既公屋(不論係唔係兇宅)都全部出租,停止申請任何調遷兩年。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 joey211 於 15-11-11 發表首

原帖由 Jobian 於 15-11-11 發表
其實重點咪就係班蝗蟲黎香港霸晒啲公屋,又炒貴晒啲樓囉!根本無佢地存在就唔會搞到樓價咁癲,亦唔會公屋條 ...
無錯,截晒班單雙非,單程證,新移民先啦

Ice19740902    發表於 15-11-13 10:07
angelacch    發表於 15-11-11 11:01
sixfourtoo    發表於 15-11-11 10:01
laiyuen    發表於 15-11-11 09:50
HELLOCOFFEE    發表於 15-11-11 09:09
jolo    發表於 15-11-11 08:46

子爵府

引用:將香港所有空置既公屋(不論係唔係兇宅)都全

原帖由 loklok286 於 15-11-11 發表
將香港所有空置既公屋(不論係唔係兇宅)都全部出租,停止申請任何調遷兩年。

...
每年都有1次推出呢類單位(特快隊),但無人肯住

子爵府

芳姑姐 發表於 15-11-11 07:17
空置軍營,golf 塲,佐敦個堆低租唔知乜會物會,仲有小層數公屋,即係和樂村,瀝源村,褔來村嗰類。

郊野 ...
I agree, plus:
- Identifies brownfields and builds public housing on them. Re-purpose lands that have been developed for human use, which is cheaper than developing country parks and greenfields.
- More effective ways to investigate public housing abuses. Kick out abusers and allocate flats to those who've been waiting in line for years.
Display Picture from Rita et Machin

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 酸棗仁 於 15-11-11 發表本帖

原帖由 SS0303 於 15-11-11 發表
我反而想知佢哋依家住係邊?
老麥

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 SS0303 於 15-11-11 發表我反

原帖由 good_pig 於 15-11-11 發表
老麥
明白!

解決土地供應就可以唔需要住麥記?

我信美國都有人住麥記,但是問題在於土地供應不足嗎?是樓價高嗎?

社會制度問題,如果共產是否會有較少人住麥記? 我信永遠都會有人住麥記 但這不只是土地供應問題那麼簡單。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 15-11-11 發表老

原帖由 SS0303 於 15-11-11 發表
明白!

解決土地供應就可以唔需要住麥記?
其實以前真係冇人住麥記,因為仲有天橋底同公園,而家得返老麥唔趕佢地

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 SS0303 於 15-11-11 發表明白

原帖由 good_pig 於 15-11-11 發表
其實以前真係冇人住麥記,因為仲有天橋底同公園,而家得返老麥唔趕佢地

...
以前都較少 24小時冷氣開放麥記。。。

子爵府

芳姑姐 發表於 15-11-11 07:17
空置軍營,golf 塲,佐敦個堆低租唔知乜會物會,仲有小層數公屋,即係和樂村,瀝源村,褔來村嗰類。

郊野 ...
贊成

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

good_pig 發表於 15-11-11 08:38
老麥
依班?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

good_pig 發表於 15-11-11 09:23

...
依家一樣有瞓天橋, 不過報導一出, 就會比人趕, 今日新聞

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20151110/bkn-20151110204430811-1110_00822_001.html

男爵府

引用:反對開地起屋嗰d人,放自己間屋出黎俾冇屋

原帖由 Edithcsm 於 15-11-11 發表
反對開地起屋嗰d人,放自己間屋出黎俾冇屋住嘅人住,
反對開地嗰d人咁鍾意郊野公園,叫佢地去郊野扎營啱晒 ...
香港仲有咁多商用地 等住黎賣比地產佬
做乜要搞郊野公園姐
香港空氣都夠衰架喇
係咪連個唔多既樹都要砍埋佢
個個索廢氣就開心呢

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+Edithcsm+於+15-11-11+發表反

原帖由 MsBusy 於 15-11-11 發表
反對嗰d,我諗佢地係自己有樓,唔會年年被業主加租嗰班,人,就係自私,
政府起咁多樓,多人有屋住,就少人 ...
如果政府起居屋,實冇人拎間公屋出黎買,山卡啦咁遠,咩都唔方便。

如果起公屋,班低收入又事亞支亞左,嚴三嚴四,又要配好、交通方便!

如果賣俾地產商起豪宅,又成村人出黎反對。

咩都唔好做,由得你班人死,反正點做都會有人唔高興!

luvkaka    發表於 15-11-11 15:02

大宅

但係又好多"豪宅" 賣唔去冇人住呢.

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+joey211+於+15-11-11+發表首

原帖由 Jobian 於 15-11-11 發表
其實重點咪就係班蝗蟲黎香港霸晒啲公屋,又炒貴晒啲樓囉!根本無佢地存在就唔會搞到樓價咁癲,亦唔會公屋條 ...
所以,我絕對反對起公屋

大宅

用粉嶺果哥爾夫球場起晒公屋先啦

子爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

1. 工廈改為混合住宅+商舖-> 以前既前舖後居 (解決部份住屋問題, 同時創造更多職位)

2. 收回10年以上未有任何發展之原居民土地

3. 臨時房屋區--> 以前有過的

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:我先.........全港學校, 圖書館, 運動場,

原帖由 酸棗仁 於 15-11-11 發表

我先.........
我要保護郊野公園,寸土不讓~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

2018復活節勳章

good_pig 發表於 15-11-11 09:23

...
橋底仲有人住,西九個條橋底而家成條村咁多人

首頁
12345...6

尾頁

跳至