想生BB

跳至

首頁
12345...13

尾頁

大宅

回覆 CC168_178 的帖子

我係看了陳醫生先, CHECK 了染色體, 凝血兩項, 再見威院李教授.... (因政府要排期, 故我先到私家CHECK)

由於我CHECK 了染色體, 威院當然無再幫我CHECK....
而我係陳醫生CHECK 凝血, 內有G20210A, R506Q, C677T 及A1298C 四個, 其中A1298C 有問題, 但威院凝血只有兩個, 就是G20210A及C677T.... 故威院說我凝血無問題, 而教授說A1298C 同流產關係, 係醫學界係有爭取性, 佢本人覺得無關係....

陳醫生說我一有了, 要食阿士匹靈+打薄血針到12W, 還有要食5000MCG 葉酸

大宅

回覆 果林 的帖子

我宜家係大陸看免疫.... 宜家做排卵監測... 明天再到大陸抽血....如OK, 今個CYCLE 可以試孕

大陸醫生係DAY 1 開了阿士匹靈俾我, 不過劑量好少, 得50MG

如果有左... 我都唔知返大陸打針好, 還是看番陳億仕

大宅

KittyDuck 發表於 15-11-16 16:01

我係看了陳醫生先, CHECK 了染色體, 凝血兩項, 再見威院李教授.... (因政府要排期, ...
你個時威院排左幾耐 先有得睇?
好彩你有出去驗 如果吾係 可能到今時今日都吾知點解

大宅

KittyDuck 發表於 15-11-16 16:06
回覆 果林 的帖子

我宜家係大陸看免疫.... 宜家做排卵監測... 明天再到大陸抽血....如OK, 今個CYCLE 可以 ...
你係人住香港 但每次返上大陸覆診?

大宅

我上年2014年9月小X... 2014年12月第一次見李教授, 2015年一月驗賀爾蒙, 照輸卵管, 再到二月, 做子宮3D 同凝血, 五月再見李教授, 叫我做埋子宮NK細胞,如無事, 可以開始試孕。 六月做子宮NK細胞.... 結果正常

大宅

KittyDuck 發表於 15-11-16 16:19

我上年2014年9月小X... 2014年12月第一次見李教授, 2015年一月驗賀爾蒙, 照輸卵 ...
咁你個排期好似算快喎
咁係咪要自己主動話俾個醫生聽 你要驗 佢先會幫你排?

大宅

係呀, 我係香港人。

其實係第二次小X 時, 內地親戚都已叫我返去看... 但自己對內地有點兒偏見, 怕衛生唔好.....

之後就發生了第三次.... 本身我有看開中醫, 我中醫同我講, 你等政府就耐, 私家就貴, 不如試下返大陸CHECK...

係威院CHECK 到無原因時, 我就決定返大陸一試.... 好巧合, 原來我中醫俾我的資料, 正是內地親戚推介我去看那間.... 我內地親威那邊, 有三個人都係慣性流產, 都係看呢間醫院後, 生了健康的寶寶

大宅

唔係呀, 全部都係醫生決定.... 因我都唔知威院有咩會CHECK

只是好好彩, 咁啱那時佢地有個醫學研究, 故可能咁樣快些

大宅

KittyDuck 發表於 15-11-16 16:25

係呀, 我係香港人。
哦 香港人反大陸睇醫生 手續會吾會好麻煩?
或者介吾介意 俾個間醫院既資料黎
都想自己多個選擇
同埋如果你真係有左 成日上上落落會吾會仲危險

大宅

KittyDuck 發表於 15-11-16 16:27

唔係呀, 全部都係醫生決定.... 因我都唔知威院有咩會CHECK
我第二次既時候 見我個位醫生有同我提及過
如果要驗都要三次先可以 因為二次 係好普通
可能因為我睇得好簡單 深信第三次吾會有事
點知 不幸既事情無停止到咁
我前日去婦科照 佢明明話6w 睇到心跳
但今次8w 過去 佢搵左好耐都搵吾到
我唸住明天再去第二間攞多個意見 再決定點 (當然希望有奇蹟)
所以咪問下各位 攞多少少資料及意見囉

大宅

引用:回覆+果林+的帖子我宜家係大陸看免疫....+

原帖由 KittyDuck 於 15-11-16 發表
回覆 果林 的帖子

我宜家係大陸看免疫.... 宜家做排卵監測... 明天再到大陸抽血....如OK, 今個CYCLE 可以 ...
陳億仕係睇關於慣性流產的專科嗎?因為我暫時睇的只係普通婦科,如果再懷孕都想搵D專科嘅睇下!其實而家我都係搏一鋪地食Aspirin, 唔知會點呢...😪

大宅

聽到都好傷心.... 婦科醫生無寫紙你去急症看嗎?
我三次都見紅, 去威院.... 三次都無了心跳, 之前都照到有的。 每次去完威院, 佢地都寫紙, 叫你下星期再去照, 點知我次次都係見紅第二日, 就自己排了出來... 拎住呢D組織, 再去威院.... 本來想佢哋化驗一下, 係咪個胎自己有問題, 還是係我血栓問題.... 結果每次化驗結果係:BB初期組織

我係在深圳中山泌尿外科醫院三樓看反復性流產, 其實都好近。 係落馬洲火車站, 再坐5MINS 巴士就到了。
地址: 深圳市褔田區褔強路1001號

我呢幾天都會成日上去, 因我要做排卵監測, 有需要, 我可以帶你上去

大宅

回覆 果林 的帖子

陳億仕係生殖婦科醫生來的...

大宅

KittyDuck 發表於 15-11-16 17:03

聽到都好傷心.... 婦科醫生無寫紙你去急症看嗎?
有牙 佢寫定左信俾我 (話一出大血就用)
但而刻我完全乜事都無 無流啡 無肚痛既
不過個醫生 由我第一次見佢 佢已經係咁話如果我出血 我流血...個心都幾不安
不過朋友有安慰我 因為醫生話佢係有生長
只係無左心跳 不過當然佢而刻都未confirmed
不過我朋友及奶奶 都建議我轉醫生 所以聽日會睇
因為佢好影響我情緒
第一次照 已經話胎細
第二次照 佢話大左 但大得吾快 同心跳慢
第三次 佢話有大 但又係細囉 不過搵吾到心跳
佢覺得 吾應該咁樣影響我情緒 佢可以講得好D
所以決心吾會再睇佢

大宅

咁都好近喎 希望我無事喇 無事就吾洗上去驗
因為之前聽人講 台灣都有得驗

複式洋房

回覆:慣性流產, 準備再開始

我會月尾睇陳億仕醫生,不過我睇開的婦科醫生孫鍚紅醫生話因為我已二次小X,所以下次再懷孕,如果再搵返佢做產檢,佢會開低制量的阿士匹靈給我服,不過無提打針

大宅

smalllovesmall 發表於 15-11-16 19:45
我會月尾睇陳億仕醫生,不過我睇開的婦科醫生孫鍚紅醫生話因為我已二次小X,所以下次再懷孕,如果再搵返佢 ...
你就好喇 醫生會咁為你著想
我應該搵錯醫生...

大宅

回覆:慣性流產, 準備再開始

\'不問辛苦與否不斷努力
當你以為一切有所改變的時候
Sorry
原來一切重回原點
不同的是,你身上的包伏更重
你身上的傷痕更多\'

我之前上網見到的,好似講緊自己咁,不過我仍未放棄!💪🏻💪🏻💪🏻

大宅

大家一同努力,不放棄,就不會輸。我信終有一天我們能當上媽媽

大宅

回覆:KittyDuck 的帖子

台湾翁Ec也有看免疫,或者試看北醫宝Ec,總括台湾的檢查和針薬也比香港平,也專業可去看看。

首頁
12345...13

尾頁

跳至