在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:Fatwing1980 的帖子

個個老細都想請個人返嚟識飛最好㗎啦,慢慢嚟,返咗一陣啫。

大宅

引用:個個老細都想請個人返嚟識飛最好㗎啦,慢慢

原帖由 JenLau88 於 16-01-15 發表
個個老細都想請個人返嚟識飛最好㗎啦,慢慢嚟,返咗一陣啫。
我熟左d野就識飛啦!我會俾多d時間同信心自己!

公爵府

既然轉咗就冇諗咁多喇

複式洋房

回覆:轉工之後又懷念舊工

我同你情況一樣,為左多d人工離開做左6年的舊公司。但其實舊公司乜都好,冇乜壓力,又工又ok,準時放工,只係人少冇職升。點知新工大公司適應唔到,雖然做左兩年,但仍係未適應環境,同經常唔識做,又冇一個啱傾,自己係公司愈來愈靜,只埋頭工作,壓力大到完全唔想講野,日日都唔想返工。好後悔轉工,好想返舊公司。

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

加油 而家都係適應期 習慣左就無問題

大宅

引用:Quote:原帖由+taiming+於+15-12-07+發表本

原帖由 Fatwing1980 於 15-12-07 發表
之前間公司請個新人同grade (just graduated) 多50%
可能心有不甘!
忘記一切重新開始會點:nothi ...
有時唔到自己心唔甘,我放產假,公司請個人返來替我,但人工亦高過我,我知道之後都好介意,但我都冇辦法,件事都係因我而發生,老細又肯俾,只是我唔知產假返來我要用咩心態去面對

男爵府

Fatwing1980 發表於 15-12-7 10:27
舊工人工少三成,但壓力少好多,因為做左七年!新工新role,乜都新,瞓覺發惡夢!咁次真係自作業

...
我都後悔走左,但祇不過係不捨得份人工,

侯爵府

引用:Quote:原帖由+Fatwing1980+於+15-12-07+發

原帖由 tinklewqt 於 16-01-17 發表
有時唔到自己心唔甘,我放產假,公司請個人返來替我,但人工亦高過我,我知道之後都好介意,但我都冇辦法, ...
你咁想:Temp 即是不長遠、沒保障,而且沒有褔利,只是表面人工高少少compensate番啫

大宅

引用:Quote:原帖由+tinklewqt+於+16-01-17+發表

原帖由 sunshine0613 於 16-01-17 發表
你咁想:Temp 即是不長遠、沒保障,而且沒有褔利,只是表面人工高少少compensate番啫

...
唔係呀,佢係當正式員請既。我返來之後會點

男爵府

我都好驚到時搵新工,唔知慣吾慣,我都剛剛辭左份我返左8年既工,好驚搵吾返10~6點既工😂

伯爵府

引用:我都好驚到時搵新工,唔知慣吾慣,我都剛剛

原帖由 Catcatlim 於 16-02-06 發表
我都好驚到時搵新工,唔知慣吾慣,我都剛剛辭左份我返左8年既工,好驚搵吾返10~6點既工😂

...
ssme here
點解你要辭工?我辭左份返左7年半既工,人工好,同事,上司好,唯獨極多工作量,好多時做到10點幾,辭左職後2天回想又好似衝動左,出面市道好似幾差。

公爵府

引用:Quote:原帖由 taiming 於 15-12-07 發表本

原帖由 Fatwing1980 於 15-12-07 發表
之前間公司請個新人同grade (just graduated) 多50%
可能心有不甘!
忘記一切重新開始會點:nothi ...
最憎呢d公司,我公司都糸咁。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

公爵府

2024年龍年勳章

我都好後悔,而家份工返左一星期,壓力大到晚晚責醒

複式洋房

未識應啫。 加油 💪

子爵府

引用:我都好後悔,而家份工返左一星期,壓力大到晚

原帖由 koala904 於 16-02-20 發表
我都好後悔,而家份工返左一星期,壓力大到晚晚責醒
咁短時間,可能係未適應姐,啲野又未上手,雖則我都明呢種壓力嘅辛苦,因為我最近都因工作問題誠惶誠恐咁,都瞓得唔好,但我果份並非新工來

首頁

尾頁

跳至