自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:想帶媽媽去旅行,去邊好?

夏季去北海道自駕遊最好

大宅

其實我都覺得自己好矛盾。好想帶媽咪去d遠的地方見識下,但自己又有兩個細小朋友帶著。我一諗起咁樣去旅行會好辛苦

但我又覺得媽咪好似老得好快。以前佢仲好青春(小時候的印象),但睇番呢一兩年特別覺得老左好多,我都唔知有沒有機會比佢享下福。而且佢教育水平低,小時候無得讀書,要返工賺錢養家。佢覺得如果仔女唔帶佢去,佢就唔識去。
總之,我都唔知點咁

大宅

回覆:judy_0811 的帖子

唔好意思,其實老人家想去旅行的心態係想去見下世面,我應該點plan行程好?每日有節目好定hae 遊好?

侯爵府

澳紐加拿大

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:judy_0811 的帖子

既然咁長假期,不如去澳洲?直飛過去8 個鐘,無飛美國英國咁耐,先跟團玩幾日,再 stay behind 租車玩。或者一開始就租車慢慢玩,自由行都好舒服。

男爵府

引用:來緊暑假有二星期大假,想帶媽媽去見識一下

原帖由 judy_0811 於 16-01-14 發表
來緊暑假有二星期大假,想帶媽媽去見識一下世界。佢辛苦左咁多年,身兼父職,而家到我們出來返工賺錢,好想 ...
自駕遊去沖繩好,老少咸宜

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

judy_0811 發表於 16-1-14 23:22
來緊暑假有二星期大假,想帶媽媽去見識一下世界。佢辛苦左咁多年,身兼父職,而家到我們出來返工賺錢,好想 ...

台北, 包架的士都好方便

男爵府

日本、台灣或星加波,可考慮跟團

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:唔好意思,其實老人家想去旅行的心態係想去

唔好意思,其實老人家想去旅行的心態係想去見下世面,我應該點plan行程好?每日有節目好定hae 遊好?

...
我同我父母去旅行係 hea 遊,因為佢地旅行多過我。如果少出國,我諗會鍾意有人講解下風土民情,睇下風景同景點。如果擔心辛苦,不如包個當地導遊,出埋車個種。

我住美國,試過幫人做導遊,自己去玩又試過包導遊。好舒服架,鍾意瞓到幾點都得,唔駛旅行團咁早起身。想玩幾耐又無人催。

如果唔怕搭飛機,除左澳洲新西蘭,兩個星期美國西岸或者英國法國都好夠時間玩。又或者好似我番香港咁,我次次都經日本玩幾日,買機票係免費 stopover,例如:你可以飛五個鐘玩五日日本東京,飛十個鐘九日美國西岸:一日西雅圖、飛兩個鐘落三藩市玩三日(一日 outlet)、飛一個鐘落洛杉磯玩四日(一日環球片場、一日迪士尼、一日 legoland),拉斯維加斯同澳門差不多可以唔去,再落聖地牙哥玩sea world 一日,直飛十二個鐘番香港。英國我唔熟路俾唔到建議。

祝你地玩得開心。

禁止訪問

引用:其實我都覺得自己好矛盾。好想帶媽咪去d遠

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

judy_0811 發表於 16-1-14 23:52

...

hea 遊, 飲飲食食咁

佢會唔會要特別去睇下D 文化野咁架

長途機會唔會太辛苦?

我覺得日本都OK, 不過又唔係講英文

珊瑚宮

引用:唔好意思,其實老人家想去旅行的心態係想去

...
我自己經驗係扶老攜幼自己plan 活動唔會排得太密。

所以參團(包括當地local團)先掃描著名景點部分有優勢,畢竟食住行安排好曬,細路最多自己抱下就行程,但基本上細路貪玩好奇,有得玩就少扭計,加上團友多鐘意逗細路,會比想像順利。

自己plan部分會一半室外/公園/活動,一半閒暇些(可以母女去行shopping,爸爸同細路休息/遊樂場),享受近乎當地式的生活,多過趕遊旅遊熱點。

judy_0811    發表於 16-1-15 10:31

侯爵府

近近地,台湾

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

台灣, 新加坡

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

台灣, 機程短, 啱食, 有中文睇, 去hea玩又唔貴
佢like既先再下次同佢去遠啲

子爵府

布吉、蘇梅、英國(Cotswolds, Lake District etc...)、澳紐、沖繩、北海道

大宅

引用:郵輪不錯,鐘意係船上嘆下世界又得,鐘意落

原帖由 鎸瀛媽 於 16-01-14 發表
郵輪不錯,鐘意係船上嘆下世界又得,鐘意落船觀光又得,不用搬房,我也打算今年暑假一家人帶埋媽咪去玩。 ...
請問有冇好介紹?

大宅

引用:既然咁長假期,不如去澳洲?直飛過去8+個鐘

原帖由 sfmeow 於 16-01-14 發表
既然咁長假期,不如去澳洲?直飛過去8 個鐘,無飛美國英國咁耐,先跟團玩幾日,再 stay behind 租車玩。或 ...
澳洲有沒有邊個城市好介紹?因為七八月果邊係冬天,驚凍同日照時間短

大宅

引用:Quote:原帖由+judy_0811+於+16-01-14+發表

原帖由 sfmeow 於 16-01-15 發表
我同我父母去旅行係 hea 遊,因為佢地旅行多過我。如果少出國,我諗會鍾意有人講解下風土民情,睇下風景同 ...
美國東岸好似好正
但內陸機容易book 嗎?有沒有邊間廉價航空介紹?

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

如果係同呀媽去, 我會選台灣 (但我自己旅行就冇咩興趣去台灣, 不過如果同呀媽去, 我既preference就相對冇咁重要).
台灣近近地, 有中文字 (最少睇menu食咩都睇得明先), 又可以講普通話, 食既野口味接近香港人.
同呀媽去我會hea遊, 飲飲食食, 睇下風景, 唔會排到個行程好死, 大約知道每日睇咩景點, 食咩就OK (或者直情去到邊食到邊, 唔fix死食邊間).

首頁

尾頁

跳至