美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

hachimama 發表於 16-4-20 15:29
咁究竟有什麼酒精含量不高的防曬可推介呢?

我要戶外長時間曬先用Lancome/ Shiseido。
平時用alcohol-free防曬, 如Elta MD。
唔用BB cream因多數有高量酒精。
用礦物粉餅。

Alcohol free防曬又要防曬系數高, 就要加多左gelling agents, 搽上而易起擦膠碎, 係麻煩d, 唔影響防曬效果。
自己取捨。

珍珠宮

Elenalan 發表於 16-4-20 15:51
我要戶外長時間曬先用Lancome/ Shiseido。
平時用alcohol-free防曬, 如Elta MD。
唔用BB cream因多數有高 ...
其實多酒精對皮膚有咩影響?
好好過每一天......

禁止訪問

水晶宮

jacquesau 發表於 16-4-20 15:56
其實多酒精對皮膚有咩影響?
長期用令皮膚底層乾出更多油, 變成外油內乾, 底層缺水, 毛孔粗大, 加速老化。
酒精係可以溶解油脂, 長期大量用於皮膚表面可以破壞皮膚表面正常脂質, 削弱皮膚鎖水能力, 亦令溶劑更易進入皮膚, 深層地令皮膚底層變乾, 易變成敏感肌, 令皮膚炎症後色素退得慢(e.g.暗瘡印)...惡性循環。

珍珠宮

Elenalan 發表於 16-4-20 16:05
長期用令皮膚底層乾出更多油, 變成外油內乾, 底層缺水, 毛孔粗大, 加速老化。
酒精係可以溶解油脂, 長期大 ...
謝謝解說, 我之前用media防曬, 一開勁重酒精味, 但我都有用......
呢兩支我聞吾到, 所以無為意有無酒精

btw, 我皮膚甚小出油....但就係乾
好好過每一天......

禁止訪問

別墅

回覆:有冇勁爽防曬day cream-gel推介?

SkinCeuticals 枝Physical matte UV defense
可以調埋膚色,
我混合偏油都arm用。

大宅

我用緊Mary Kay防曬隔離乳SPF20 PA,6個月bb都用得,可以搽眼,含植物性萃取精華,如果試咗都唔啱用可以換貨,不用浪費,我覺得幾好。
世界需要快樂,熱情,愛和歡笑

大宅

kiehl s new product ?i tried it on hand, seems ok too. anybody tried it before?

大宅

引用:本身皮膚好油,呢幾日已經覺得塊面好鬼立,

原帖由 joycheung801 於 16-04-18 發表
本身皮膚好油,呢幾日已經覺得塊面好鬼立,so far我夏天用過最爽係Garnier SPF17綠色gel,不過17其實太低度 ...
我都好油,冬天都出油,我近日試用tarte Bb cream ,有30度,用左幾日,暫時都ok,好似是礦物牌子,冇咁傷皮膚啩

大宅

回覆 jacquesau 的帖子

請問Elta MD牌子去到斑嗎? 我一直是用開SOFINA的, 睇呢個post先知去唔到斑, 而我再留意自己皮膚, 事實上D斑真係越來越深, 所以真係唔知點揀防曬好.

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:回覆 jacquesau 的帖子請問Elta MD牌子去到

原帖由 hachimama 於 16-04-21 發表

請問Elta MD牌子去到斑嗎? 我一直是用開SOFINA的, 睇呢個post先知去唔到斑, 而我再 ...
你用邊款sofina防曬呀?

子爵府

引用:回覆 jacquesau 的帖子請問Elta MD牌子去到

原帖由 hachimama 於 16-04-21 發表

請問Elta MD牌子去到斑嗎? 我一直是用開SOFINA的, 睇呢個post先知去唔到斑, 而我再 ...
邊隻防曬都係去唔到斑

大宅

回覆 shanhaha 的帖子

如果唔使去到斑, 只係可以真係防曬到令到D已有斑唔好蔓延及唔好有新斑長出來, 有這些防曬推介嗎?

大宅

因為現在搽SOFINA都係繼續出斑, 感覺唔知防唔防到曬

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:本身皮膚好油,呢幾日已經覺得塊面好鬼立,

原帖由 joycheung801 於 16-04-18 發表
本身皮膚好油,呢幾日已經覺得塊面好鬼立,so far我夏天用過最爽係Garnier SPF17綠色gel,不過17其實太低度 ...
biore果支gel 防曬都ok

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

ORIGIN 出左隻話係完全冇化學成份架喎.......... 試過上手 ok, 唔算好爽, 又唔算立...... 但防曬效果就唔知了
大事化小, 小事化毛.........

公爵府

Orbis is good.

別墅

你可以試下raffine 支UV day cream SPF35, 有少少色, 我當埋粉底用

伯爵府

2018復活節勳章

ugoodog 發表於 16-4-22 11:51
你可以試下raffine 支UV day cream SPF35, 有少少色, 我當埋粉底用
where can buy raffine?

首頁

尾頁

跳至