自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

淘寶 發表於 16-4-20 15:13
都主要係活動多, 跳下, 走下, 行下, 好似唱遊咁。

有15分鐘係整下勞作, 畫下畫 (當然變咗我做, 但 ...
有d係1-11/2個鍾,設施安全,豐富,主要係大肌活動,無勞作,茶點。你個d都好,可能再遲多半年-1年會更配合佢發展。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:開得帖遇比人插

原帖由 youngbeetle 於 16-04-20 發表
開得帖遇比人插

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

睛靈勳章

回覆:我係怪獸家長嗎?

1同3都唔算怪獸。2就看程度。既然你都知自己緊張,就連屋企人既意見都咁在意。
放鬆啲啦!小朋友書都未讀,仲有漫漫長路,可能屋企人唔想你咁辛苦啫!

珍珠宮

1. 時候係長咗dd;
2.拖地當然冇問題,但抹玩具一日一次就夠。有時小朋友要適應有菌嘅環境;
3. 你做得好好!如果有老人家多事龫,我係會喺佢哋面前更加嚴,俾佢哋知道教小朋友晚主導權係父母。

珍珠宮

返pg無問題,一日拖兩次地未至於怪獸,但我會話係潔癖

反而我親戚每日都同小朋友(k1)做數學、練寫字、溫英文(佢係用個"溫"字)就真係怪獸

水晶宮

唔覺, 反而長老就 

已刪除用户

回覆:淘寶 的帖子

男爵府

你講既例子唔係怪獸,但仲有無其他例子先

男爵府

我唔覺wor.俾我都會咁做。
1、俾得起錢,多個環境俾BB去玩,見多d人,唔洗太怕羞,冇問題啊。又唔係逼個B默書考試,個B玩得開心咪得。如果BB唔想去就話姐。

2、一日2次你都應該好辛苦,放鬆少少有人覺得污糟冇問題,但有人愛乾淨都唔系錯。

3、細個唔教,大個就有排受

伯爵府

1, 我覺得小朋友唔洗返playgroup,去公園玩都一樣,不過你有閒錢有時間帶個小朋友去上下堂又無咩所謂

2, 一日抹兩次地有D over, 我覺得一日一次/隔日一次就足夠,玩具都唔洗日日洗啦,我女D玩具直頭無乜洗過,一樣健健康康

3, 呢樣我支持,打人真係唔0岩要教,唔好俾佢慣左手勢

水晶宮

唔算

珍珠宮

就咁睇呢三項 唔覺得你係怪獸

男爵府

畀面勳章

你自己係FTM就唔需要長老啦,如你覺得長老教法唔啱,咪少啲見,囡囡只對住你,你想點教咪點教﹗

男爵府

熱血勳章 王國教室勳章 最關心BB問題熱投勳章

1, 係真係學唔到乜....只係家長自我感覺良好, 要玩....公園都可以了....但有閒錢有時間, 我又覺得無乜所謂....

2, 乾淨是好, 但你的要求太乾淨....對小朋友不是好事....粗生粗養一點....抵抗力會好D....

3, 女做錯...要教係0岩的......

其實好多被人話係怪獸的家長都只是太緊張太重視自己的小朋友. 你的行為有一點...未去到嚴重....

怪唔怪獸...同肥唔肥, 靚唔靚.........個個人準則唔同...

我身邊有人好怪獸, 但佢好驕傲自己可以咁怪獸...可以寵到個小朋友變皇后咁...

男爵府

不過最唔明係你自己覺得唔係怪獸咪得囉,人地講兩句話你又要出post,我都有比人話,但個囡係我既,我自己知自己做咩,唔需要人地去確定我唔係怪獸,咁萬一你係度問一百個人九十九個都話你係,咁你會點?會因為要得到別人肯定而改變自己認為對的事?好奇怪

珍珠宮

唔覺有問題

複式洋房

唔覺得怪獸,不過個人認為小朋友到少歲半,好多針都打晒,清洗玩具可減少次數,因為日後佢返學可能更dirty,如果依架清潔太多,返學可能會好易病

大宅

唔覺得係怪獸家長,pg一星期2堂,陪上陪玩都正常,每個人對家中環境要求程度唔同,1-3歲小孩心智本身唔成熟,慢慢教導

侯爵府

唔算太怪獸,不過有少少意見

1. 兩個鐘對15個女黎講太多,就算係玩兩個鐘,都係太長,搵D 45分鐘至60分鐘都夠, 呢個年紀其實日日去公園散步,練下行樓梯都夠架,聽英文就係屋企播歌都可以,唔一定上playground

2. 清潔係好,但你會好辛苦,同埋有限度地接觸細菌真係好事黎,唔好用太多次數1:99去消毒,屋企太乾淨,到佢第日返學係好好好易病

3. 不如咁啦,你大大聲聲係長輩面前話,佢整古你,你唔開心係唔係呀?但唔開心都唔可以打人架喎,不如媽咪幫你講,(長輩)你唔好再整古我啦,我唔開心呀
再對住BB講,你大少少識自己講,就要自己講架喇
順手講埋比個長輩知唔好咁整個BB

呢件事你個女完全係比人教壞,一方面有人教佢打人,一方面你又要佢SORRY,太confuse,你再見樹行事啦

水晶宮

15個月小朋友返playgroup, 基本上係家長個感覺多过小朋友有所得着, 當係用錢打發時間好過期望個b学到咩技能

BIGPAT    發表於 16-4-20 17:04

首頁

尾頁

跳至