自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

回覆樓主:

簡單一句,邊個湊就跟邊個的方法-

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

charlieXD 發表於 16-8-4 16:57
我99之前成日買定益力多放雪櫃俾我大b(2歲半)日日一支
我見雪櫃差唔多無佢會買定
所以一打開雪櫃一定長期見 ...

爭取好感,個孫會痴佢

男爵府

唯有自己跟足D
喂飯個度
個B食完 你汁返手尾

珍珠宮

我老豆仲夸,有一次我爸媽黎我度食晚餐,我女因為我晤俾佢一邊上網一邊做功課而發脾氣唔食飯,我老豆竟然喝我,叫我tun個女出黎食飯,我啋佢傻,然後佢自己入去tun,出黎後竟然大聲鬧我仲唔裝飯俾個女

男爵府

回覆:點解d長輩咁鍾意縱孫?

我記得我細個我婆又係成日買糖,朱古力俾我地,我媽就會成日話我婆婆。

到今時今日,我媽成日買定d啫喱仔,糖呀,零食俾我2個囡。

我笑我媽我仲好記得細個時,你成日沒收婆婆俾我d朱古力,咁我依家好唔好又收埋個囡d零食。

我媽話:咁你鍾意食邊隻朱古力丫

我都睇化了,只要唔係零食當飯/正餐。又或者對於其他放縱個孫嘅行為,我都由得我媽竉我d囡。

男爵府

angelacch 發表於 16-8-4 17:02
我成日都話孫係用黎縱, 仔女係要教, 所以辛苦父母喇

依個我明,講真,佢地都完左做父母責任,佢地都想個孫見到自己開開心心,後生果時湊自己個仔(孫個阿爸)仲唔夠,鬧唔夠咩。依家緊係同孫玩,開開心心啦,換轉到有日角色轉換都會咁。

唯一方法,教好小朋友say no,再唔係咁諗,一星期一日比佢放縱。佢地錫佢先買野比佢,好過咩都唔買比個孫啦。

男爵府

回覆:點解d長輩咁鍾意縱孫

我99又係成日買雪糕、益力多、出奇旦……上黎,我全部放晒入雪櫃,放到過期就掉!

伯爵府

引用:我99之前成日買定益力多放雪櫃俾我大b(2歲

原帖由 charlieXD 於 16-08-04 發表
到你有孫你一定會明白…

侯爵府

教小朋友要問過媽咪先可以食,唔係成日食,間唔中1-2次我ok,日日食當然唔ok啦,你話湊住個細,即係你都係屋企,咁可以即刻阻止,食飯唔想汁咪鋪報紙係地law,清一清其實好易啫,都咁大個,唔會太污糟啫
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆:點解d長輩咁鍾意縱孫

唔縱有咩好做, 教係出好多心力的

放下自在

男爵府

回覆樓主:

唉。。。。。我都好明白,最慘就係佢唔覺得自己縱緊個孫。所以我立下心腸,唔想個小朋友做左電視精同零食精,比個小朋友讀全日班,唔洗勞煩老人家,佢一個星期黎一兩次玩孫算了

珍珠宮

點解縱孫,因為佢錫d孫囉!又唔見佢會買咁多野比其他小朋友?

點解同你唱反調?咁你又夠同佢唱反調, 呢d係雙方架嗎!

點解比咁多零食小朋友?因為你d B 仲細,會緊張d,囉!到你d小朋友大個d嘅時候你就明白, 根本之前自己太緊張(當我d仔大左之後,我就睇到自己當年太緊張)

其實做父母根本好難要其他人跟自己方法去湊B, 反而父母自己應學習如果平衡小朋友食得健康同長輩心意。 比得人幫手湊,就唔可管得人地咁細緻。

伯爵府

有佢地
第時班細路大左仲邊會痴老人家
但縱佢地等佢地大左都有甜蜜回憶
我阿嬤瓜左三年
我有時都諗佢以前點縱我地
我又覺得縱唔壞既

男爵府

回覆樓主:

我99都係,都9歲仲當佢bb咁湊,搞到阿女都仲成個bb咁,冇乜自理能力

子爵府

Charlotte_mom 發表於 16-8-4 17:17
另類反抗:下次一見益力多即飲、出奇旦即食,加多句:聽日我想食薯片!睇下有無阻嚇作用先:wahaha ...

好絕 哈哈哈哈

子爵府

回覆樓主:

細b咁細個,邊得閒理大b...一係教大b,邊個比零食都要放入個盒度,等媽咪安排幾時食,咁你就可以控制幾時食同食幾多. ...

大宅

引用:Quote:charlieXD+發表於+16-8-4+16:57+我99

原帖由 Charlotte_mom 於 16-08-04 發表
另類反抗:下次一見益力多即飲、出奇旦即食,加多句:聽日我想食薯片!睇下有無阻嚇作用先:wahaha ...
好方法,不過可能要先犧牲自己既身材

男爵府

玩具勳章

CathyChan1126 發表於 16-8-4 17:18
呢句係我媽既金句

呢句係我奶奶金句

子爵府

我老6299父母也是這樣,很討厭

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

Nb比佢湊,就算佢抱到手抽筋,對bb都冇害,多d安全感。
但係2歲半大b,你可以同佢建立好多良好的習慣,第日好湊好多。

首頁

尾頁

跳至