懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

phoebeyi 發表於 16-10-2 21:08
順產!

第一胎?

複式洋房

B仔媽咪1115 發表於 16-10-2 21:21
第一胎?

第一胎, 希望順產啦!預產期11月23日

複式洋房

回覆 cheung2000 的帖子

我同你一樣只係政府做左度頸皮,屬低風險!後來好後悔,同私家醫生講要做T21,但醫生唔肯幫我做,
佢話呢個週數就算而家驗到有問題都唔可以做的乜,所以唔幫我做!
而家好擔心 :(

十月中就預產期喇,既興奮又擔優

珍珠宮

joecheung1202 發表於 16-10-2 21:59

我同你一樣只係政府做左度頸皮,屬低風險!後來好後悔,同私家醫生講要做T21,但 ...
係,呢個階段只有等,俾啲信心自己同BB,無事嘅﹗

複式洋房

同你一樣, 今胎第二胎, 今年40, 月底才去qe第一次產檢, 都擔心自己係高齡, 正諗緊check T21. 想問政府會幫高齡孕婦多check 唐氏和結構嗎?

珍珠宮

littlebear2017 發表於 16-10-5 16:52

同你一樣, 今胎第二胎, 今年40, 月底才去qe第一次產檢, 都擔心自己係高齡, 正諗 ...

我喺tko產檢, 有唐氏同結構呀, 結構仲好仔細所以無再出去做

唐氏就要睇佢俾早期定中期你, 如果負擔到做埋t21, 安心啲, 不過我幾個高齡朋友都只做政府嗰啲

複式洋房

cheung2000 發表於 16-10-5 17:30
我喺tko產檢, 有唐氏同結構呀, 結構仲好仔細所以無再出去做

唐氏就要睇佢俾早期定中期你, 如果負擔到做埋 ...

咁check 完t21, 仲有冇必要check 政府嘅Oscar?

珍珠宮

littlebear2017 發表於 16-10-5 17:39
咁check 完t21, 仲有冇必要check 政府嘅Oscar?
我無做T21,但覺得唔需要喇(你已做左個準確度更高嘅test),同埋聽呢度jm講公立oscar成日報假案,免得嚇自己啦

大宅

Check 左政府,屬高危,所以俾錢做埋t21, 買個安心囉。又會知道埋性別。

複式洋房

cheung2000 發表於 16-10-6 12:41
我無做T21,但覺得唔需要喇(你已做左個準確度更高嘅test),同埋聽呢度jm講公立oscar成日報假案,免得嚇自己 ...

明白,謝謝你

複式洋房

littlebear2017 發表於 16-10-5 16:52

同你一樣, 今胎第二胎, 今年40, 月底才去qe第一次產檢, 都擔心自己係高齡, 正諗 ...
東區就唔會囉連structure期都比唔到,話唔夠quota喎,結果我去私家照

複式洋房

littlebear2017 發表於 16-10-5 17:39
唔駛啦,cancel個oscar booking留俾其他人啦不過T21個報告可以比醫院留record

男爵府

請問各位t21同nifty有咩分別?邊個好d?

大宅

MommyPanel勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 B仔媽咪1115 的帖子

大家好
我都係今年37

係今年4月左右, 知道自己有BB, 但係佢係10週時無左心跳, 無先兆, 躮月15日做了手術....

之後8月15日來M

幸福的我現在再次懷上, 而家應該是6週,
擔心的是昨天流小小血, 好似M最後幾日咁
今日即刻睇醫生, 醫生開口服安胎藥比我食
仲比左10日假我.... 呢10日唔可以出去, 只可以在家休息....

希望BB要加油啦

bosch    發表於 16-10-13 08:09

別墅

prettycutemama 發表於 16-10-12 23:23

大家好

加油!加油!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

joecheung1202 發表於 16-10-2 21:59

我同你一樣只係政府做左度頸皮,屬低風險!後來好後悔,同私家醫生講要做T21,但 ...
唔好太擔心, 我陀3個都只係做oscar, 一樣過到關.

我陀細女時都曾經有你既擔心, 不過我想去抽羊水, 中途俾好多人阻撓, 到真係爭取到可以約時間我就放棄左, 揀去相信oscar, 果下我諗到我都信oscar, 點解第三次至否定oscar 呢? 最後見醫生時, 都傾過做t21既問題 (當時我住既地方冇得做t21), 佢話中六合彩頭獎機會幾低都會有人中, 做oscar 同t21 都係一樣. oscar 準確度係冇t21 咁高, 但佢既準確度亦唔低, 佢叫我focus 響機會高既野度. 不過最後我唔去抽羊水既原因係冇詳細結果俾我, 其次係因為流產率高過我生個唐氏b 既機會率. 人生就係咁, 乜都講機會率, 睇你信邊套.

其實就算touchwood 有事你唔可以做d 乜, 你真係好擔心的話, 咪再問下可唔可以做t21, 知道冇事咪一天光晒, 萬一有問題你地可以做定兩手準備去迎接bb, 點講都對你地好. 你個醫生唔幫你做既原因似乎唔夠長遠周全.

男爵府

我下年先生呀,36, 有無人一樣

洋房

下星期35歲,出年預產期,第二胎,年紀大佗得辛苦d,勁嘔又頭暈......生bb趁年輕生就最好。

複式洋房

我35,第一胎,預產期17年6月。大吉利是暫時都ok。 排咗東區先知依家冇得照結構
其實政府會唔會幫我地呢啲高0媽媽做多啲檢查㗎?

大宅

prettycutemama 發表於 16-10-12 23:23

大家好
加油呀! 我都同你一樣, 好好彩小天使再來, 不過唔知係唔係上次的影響, 成日都好擔心會唔會突然間無了, 而且今次嘔同反胃的情況好嚴重, 成日都想訓, 所以我都盡量休息,
政府架構我原本想高危會有, 不過無....要自己出去做...
年齡大啦, 今胎想住想做NIFTY, 其實唔知同T21有咩分別?

首頁

尾頁

跳至