自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

珍珠宮

公爵府

打返幾支白蛋白針.將個白血球推高....可能又不同睇法 ?

伯爵府

回覆 淘寶 的帖子

佢想點盡量就佢, 佢講到嘢就同佢傾下計分散佢注意力唔好FOCUS係個病度, 食中藥如果幫得到佢舒緩少少就試下氹下佢食, 唯有係咁啦

男爵府

明白你感受~~ 我覺得私下直接醫生比較好, 而且自己有心理準備.

另外, 襯以家多d同佢一齊影多d相~~~ 雖然佢面色應該唔係咁好~~

我好後悔家父病個時無多d攬住佢同成日覺得佢面色唔好而無同佢影多張相~~

頂住阿~~~樓主~~

大宅

我都經歷過爸爸因癌離世, 好明白樓主既感受. 當年醫生同家人講爸爸大約只得返幾個月命, 我地一家人都爭扎左好耐, 商量話唔話俾當事人知, 但最終我地無同爸爸講, 因為驚佢無左生存意致. 最後階段經醫生講解,家人商量, 我地連放棄急救既同意書都簽定.怒我直言, 其實去到腹腔積水我相信巳經係後期病徵, 我諗都係接受舒緩治療, 等佢少D痛苦等佢係一種解脫 . 所以做到既只係抽多D 時間陪佢, 有乜心願可以既話幫佢達成. 樓主你都保重身體, 因為仲有家人要你照顧, 祝你一家平安健康.

男爵府

多D陪佢,話俾佢知你有幾咁愛佢,一定要講出口

珍珠宮

開心吸收勳章

男爵府

淘寶 發表於 17-1-5 16:29
爸爸自上年10月癌症復法, 再做化療時, 因身體受唔住, 傷咗個腎。

第2次轉藥, 身體好攰, 勁甩頭髮, 但癌指 ...
加油. 儘量陪, 傾多D. 做佢想做而仲有能力做的.(停藥後, 體能是會改善, 舒服D).... 過來人明白你感受...

大宅

育兒性格勳章

回覆 淘寶 的帖子

加油呀樓主

大宅

我都同樓主你一樣, 同患病中既爸爸有同樣既對話, 佢係問我做人點解咁辛苦,佢都喊左出嚟 (係半夜家中, 當佢時病重中). 我只係攬住佢答,做人係咁, 但有我地一家人支持佢, 佢唔係獨單人個人去面對. 我同佢都喊晒出嚟. 我諗家人既愛同支持係最好既答案. 我地亦好困難咁安排左全家人一齊係家中食午飯 , 帶佢每日都會去既茶樓飲茶, 再回到我結婚既地方食野..我做到既只有咁多. 就算佢走左7年多, 我仲係好掛住佢. 所以樓主你都要堅強,加油!

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

如果去到肚有腹水,你要有心理準備好 d
當年我99 都一樣,我地只可以盡量達成佢地心願嘅嘢,例如:佢想食蟹,我地照比;佢想睇粵語片,就 dl 比佢(佢一路睇,我一路同佢做 d 按摩),佢想見孫,叔伯姑9就日日帶細路放學上6299度坐陣咁;星期六、日,就全部人返去食飯(輪流返)

99 全程留响屋企照顧(佢心願),直至最後2日,氣喘無辦法唔入院,但出唔到院了

所以,家人陪伴好緊要,祝福你與爸爸

別墅

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

尊重爸爸意願,加油

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

男爵府

2024年龍年勳章

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

淘寶 發表於 17-1-5 16:40
其實我都有醫生Whats app

但我自己都唔敢問, 本身我因為呢件事要係醫院睇精神科
請個工人姐姐幫手可以嗎
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

伯爵府

好媽媽勳章

堅強,加油!!!

公爵府

hashtag影視迷勳章

回覆:爸爸問我超難題, 我點做好

樓主要學識放下,當年我媽都受癌病折磨,佢自己要求放棄治療,自己簽晒文件,到佢彌留之際,醫生仲問我哋仲搶唔搶救,我哋都尊重媽媽决定,幾個鐘後好安祥走咗啦

大宅

alicenlc 發表於 17-1-5 17:05
我都同樓主你一樣, 同患病中既爸爸有同樣既對話, 佢係問我做人點解咁辛苦,佢都喊左出嚟 (係半夜家中, 當佢 ...
我好後悔當時爸爸流眼淚時無攬下佢安慰下佢, 因我怕一敢做自己會咸到收唔到聲嚇親佢...我而家日日都好掛住佢...

大宅

回覆 kcbeauty 的帖子

JM , 唔好難過, 佢會住係你心入面, 你既心意佢係會知道. 我只係相信無論去度那兒那個空間, 我只想佢安好. 仲有記住珍惜眼前人, 好好對你既家人, 亦好太自責.

首頁
12345...15

尾頁

跳至